search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:11
MENU CLOSE

Καθηγητής ΑΠΘ: Οι ασυμπτωματικοί δεν αποκτούν ανοσία – Πώς ο οργανισμός νικά τον κορονοϊό

02.09.2020 12:59
Κορωνοϊός: Σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα στη Γερμανία - Media

 

Πολλοί περισσότεροι ενδέχεται να είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς οι οποίοι νόσησαν ξανά από το κορονοϊό, χωρίς να το χουν καταλάβει, τονίζει, μιλώντας στο ethnos ο καθηγητής Ανοσοβιολογίας-Μοριακής Βιολογίας του ΑΠΘ Μηνάς Γιάγκου, με αφορμή την τελευταία περίπτωση του άνδρα από την Ξάνθη που είχε νοσήσει από τον ιό τον περασμένο Απρίλιο και βρέθηκε και πάλι θετικός. «Δεν είναι περίεργο ένας ασυμπτωματικός να ξαναμολυνθεί από τον ιό. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να προσδιορίσεις τους ασυμπτωματικούς που κυκλοφορούν και ξαναμολύνθηκαν, αυτοί ενδέχεται να είναι πολλοί περισσότεροι και όχι μόνο κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις» δήλωσε ο κ. Γιάγκου.

Άλλοι τρεις ασθενείς επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν για δεύτερη φορά από τον κορονοϊό, το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για έναν 33χρονο από το Χονγκ Κονγκ, που είχε νοσήσει τον Μάρτιο, ανάρρωσε, αλλά στα μέσα Αυγούστου βρέθηκε και πάλι θετικός, μετά την επιστροφή του στο Χονγκ Κονγκ από την Ισπανία, μέσω Βρετανίας. Οι άλλες δύο περιπτώσεις επαναμόλυνσης εντοπίστηκαν στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Ο Ολλανδός ασθενής είναι ηλικιωμένος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στο Βέλγιο, πρόκειται για μία 50χρονη γυναίκα. 

Οι ασυμπτωματικοί δεν αποκτούν ανοσία 

Ο ιός δείχνει ένα τροπισμό για τα κύτταρα του ρινοφάρυγγα και του πνεύμονα τα οποία και μολύνει. Το ανοσοποιητικό σύστημα που διαθέτουν οι νέοι άνθρωποι είναι πιο ώριμο, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και αντιμετωπίζουν αυτόν τον ιό αρχικά με έμφυτους μηχανισμούς άμυνας που διαθέτουν σύμφωνα με τον κ. Γιάγκου.  Τέτοιοι έμφυτοι μηχανισμοί άμυνας που διαθέτει ο οργανισμός είναι μόρια τα οποία εκκρίνονται από τα μολυσμένα κύτταρα και σταματούν την εξάπλωση του ιού ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τα γειτονικά κύτταρα που δεν έχουν μολυνθεί, να μην μολυνθούν. «Άρα με αυτόν τον τρόπο, με την έμφυτη άμυνα  ουσιαστικά προλαμβάνουμε και το άτομο δεν μολύνεται και είναι ασυμπτωματικός. Αυτά τα άτομα που έχουν μολυνθεί και έχουν σταματήσει τη λοίμωξη από τον ιό με τον έμφυτο μηχανισμό δεν αποκτούν ανοσία. Εν δυνάμει θα μπορούσαν να ξαναμολυνθούν αλλά έχουν ένα τέτοιο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και μια δεύτερη λοίμωξη θα την αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο αποτελεσματικά» πρόσθεσε ο κ. Γιάγκου. 

Η άμυνα των ασυμπτωματικών κατά του κορονοϊού

Η έμφυτη ανοσία δουλεύει άμεσα μετά τη λοίμωξη του κορονοϊού, εξουδετερώνει τον ιό με μη ειδικό τρόπο, δηλαδή χωρίς να διεγείρει την μη παραγωγή αντισωμάτων ή να δημιουργεί κάποιους πληθυσμούς από κύτταρα που τα θεωρούν κυτταροτοξικά τα οποία και καταστρέφουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό.  «Αν μολυνθεί ένα άτομο την μέρα μηδέν, η έμφυτη ανοσία ξεκινά σχεδόν άμεσα. Για να αποκτήσει ανοσία ένας οργανισμός αυτό το βλέπουμε μετά τις πέντε με δέκα μέρες αν θα παράξει τα αντισώματα ή θα δημιουργήσει αυτά τα κυτταροτοξικά κύτταρα» εξήγησε ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόσθεσε: «Όταν αποκτήσεις ανοσία σημαίνει ότι αποκτάς κύτταρα μνήμης τα οποία αν ξαναμολυνθούν θα διεγερθούν για να αντιμετωπίσουν άμεσα με ειδικό τρόπο αυτή τη φορά τον κορονοϊό. 

Οι αδύναμοι κρίκοι του οργανισμού κατά του κορονοϊού

Η έλλειψη έμφυτων μηχανισμών άμυνας του οργανισμού, η μη σωστή οξυγόνωσή του, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σε συνδυασμό με τα υποκείμενα νοσήματα αποτελούν τους αδύναμους κρίκους στην μάχη κατά του ιού σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ. Όταν εγκατασταθεί ο ιός μπαίνει μέσα στο κύτταρο, αναλαμβάνει τον έλεγχό του, το διαρρηγνύει και πολλαπλασιάζεται, μολύνοντας και άλλα κύτταρα.   «Αφού ο ιός μολύνει τα κύτταρα του πνεύμονα, όλα εξαρτώνται από την φυσική κατάσταση που βρίσκεται το συγκεκριμένο άτομο. Εάν έχουμε άτομα τα οποία ζουν σε ένα περιβάλλον το οποίο η ατμόσφαιρα δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη, όπως σε βιομηχανικές ζώνες όπου συνεχώς αναπνέουν χημικές ουσίες η κατάσταση του πνεύμονα δεν είναι πάρα πολύ καλή. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο έχουμε στον πνεύμονα να μην ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά με αποτέλεσμα να έχουμε εγκατάσταση της λοίμωξης. Αυτό συμβαίνει επίσης και στα γερασμένα άτομα που το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ανθρώπων είναι εξουθενωμένο από την γήρανση. Ο ιός χτυπά πιο επιθετικά και άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, είτε είναι διαβητικά ή αντιμετωπίζουν καρδιοπάθειες» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Γιάγκου.

Οι μικροοργανισμοί συμβάλουν στην άμυνα του οργανισμού 

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ ο άνθρωπος συμβιώνει με δέκα φορές περισσότερους μικροοργανισμούς από ότι τα ίδια του τα κύτταρα. Όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο σώμα και συμβιώνουν μαζί ουσιαστικά είναι υποστηρικτικοί στη λειτουργία του ανθρώπου και στην επιβίωση, συμβάλλοντας στην άμυνα του οργανισμού και όχι μόνο. Αυτοί οι οργανισμοί είναι είτε αερόβιοι, είτε χρησιμοποιούν οξυγόνο για να αναπτυχθούν είτε δεν χρησιμοποιούν οξυγόνο και τους λέμε αναερόβιους. «Αν έχουμε λιγότερο οξυγόνο αρχίζουν και υπερτερούν οι μικροοργανισμοί που είναι αναερόβιοι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καταστάσεις οι οποίες δεν είναι φυσιολογικές και έχουμε διάφορες καταστάσεις παθολογικές» κατέληξε ο κ. Γιάγκου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:10