search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:41
MENU CLOSE

Παραδοχή Βρούτση για Δώρο Χριστουγέννων: Θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ για όσους είναι σε αναστολή (Video)

09.09.2020 11:56
Βρούτσης: Έκτακτη ενίσχυση σε 105.818 συνταξιούχους - Media

 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο Open Tv, εξήγησε τι θα γίνει με το δώρο των Χριστουγέννων, θέμα το οποίο απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους που έχουν μπει σε κρατικά μισθολογικά προγράμματα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε πως «Είναι οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν ήδη απαντηθεί όλα αυτά. Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες. Στη Βουλή υπάρχει ένα νομοσχέδιο που καλύπτει τους εργαζόμενους που δεν εργάστηκαν. Θα μπορούσαμε να μείνουμε μόνο στο ποσό όσων πραγματικά εργάστηκαν, αντίθετα θα δώσουμε με την στήριξη της Πολιτείας και σε όσους δεν εργάστηκαν κάποιους μήνες. Η πολιτεία έρχεται και δίνει επιπλέον χρήματα. Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τους εργαζομένους. Είναι έντιμο και καθαρό» είπε χαρακτηριστικά.

Δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν, δηλαδή, και όσοι εποχικοί έμειναν φέτος εκτός δουλειάς, δηλαδή δεν επαναπροσλήφθηκαν επειδή το εποχικό ξενοδοχείο τους δεν λειτούργησε. Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή με μονομερή δήλωσή τους στην ΕΡΓΑΝΗ χωρίς να απαιτείται προηγούμενη δήλωση εργοδότη. Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, θα λάβουν και αυτοί δώρο Χριστουγέννων αναλογικά με το χρονικό διάστημα που λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ανά μήνα. Όπως προβλέπεται, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα που λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού και καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

 Υπενθυμίζεται ότι ρύθμιση προβλέπει:

-το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας

-βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος ως τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, το Δώρο θα καταβληθεί στην ώρα του, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου. Προσπάθεια καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας ώστε το τμήμα του ποσού που αφορά στο χρονικό διάστημα της αναστολής και το οποίο βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό να καταβληθεί νωρίτερα, ενδεχομένως και στις 15 Δεκεμβρίου. Το Δώρο Χριστουγέννων του 2020 υπολογίζεται, όπως κάθε χρόνο, με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος.

Παρακολουθήστε το απόσπασμα στο 12.10

Αναλυτικά η διάταξη προβλέπει:

-Οι επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που ορίζεται στην σχετική ΚΥΑ του 1981, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου.

-Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Μάίου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.

-Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

-Οι εποχικοί εργαζόμενοι δικαιούνται το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα για το οποίο λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού και καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Τέλος, αν η εργασιακή σύμβαση τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η σχετική ΚΥΑ του 1981, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:35