search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:18
MENU CLOSE

Ο άνθρωπος μηχανή

21.09.2012 11:14
Ο άνθρωπος μηχανή  - Media

Ένα – στην ουσία – εργατικό ατύχημα, στο οποίο ο επιστήμων και ερευνητής Τσαρλς Νιούμαν χάνει το πόδι του, γίνεται η αφορμή μιας νέας σελίδας για την ιστορία του ανθρώπινου σώματος και κατά συνέπεια της ανθρωπότητας. 

Μαξ Μπάρυ

Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελ.: 313 

Ένα – στην ουσία – εργατικό ατύχημα, στο οποίο ο επιστήμων και ερευνητής Τσαρλς Νιούμαν χάνει το πόδι του, γίνεται η αφορμή μιας νέας σελίδας για την ιστορία του ανθρώπινου σώματος και κατά συνέπεια της ανθρωπότητας. Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που παραπέμπει ευθέως στην ιστορία του Φράνκενσταϊν, αλλά και στις προόδους που έχει σημειώσει ο τεχνολογικός πολιτισμός με δυνατότητες που αρκετές φορές φέρνουν τον ανθρώπινο πολιτισμό σε οριακές καταστάσεις. Ήδη, πλαστικές, προσθετικές και άλλες επεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα έχουν μπει σε εφαρμογή εγείροντας προβληματισμούς που ξεκινούν από αισθητικές αιτιάσεις για να καταλήξουν σε βαθύτητα υπαρξιακά ζητήματα. Στο βιβλίο του Αυστραλιανού συγγραφέα Μαξ Μπάρυ, ένας επιστήμονας χάνει το πόδι του σε ένα εργαστηριακό ατύχημα και μέσα από αυτή την επώδυνη εμπειρία του γεννιέται μια ελπιδοφόρα και αισιόδοξη, κατά την άποψη του ήρωα Τσαρλς Νιούμαν, προοπτική ενός…βελτιωμένου ανθρώπινου σώματος! Και μόνο η νέα αυτή επιστημονική ιδέα γεννά φρίκη, μιας κι ένα ανθρώπινο πόδι είναι αδύνατο να αντικατασταθεί από ένα άρτιο τεχνητό μέλος. Στο βιβλίο, ωστόσο, αυτή η φρικιαστική προοπτική μετατρέπεται σε κωμωδία μετριάζοντας τις έντονες εντυπώσεις μιας τέτοιας επιστημονικής προοπτικής. Συνάμα οι προβληματισμοί που εγείρονται σχετίζονται με τα όρια των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η επιστήμη. Ο συγγραφέας ξεκίνησε να γράφει την ιστορία του ιδιαίτερου ήρωά του Τσαρλς Νιούμαν διαδικτυακά και συχνά – πυκνά οι αναγνώστες επενέβαιναν στην εξέλιξή της! Η ιστορία αυτή θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ντάρεν Αρονόφσκι.

 

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:17