21/10/2020 18:38:57

Θυρεοειδής: Φέρνει τα πάνω-κάτω στη διάθεση – Τι προκαλεί

Θυρεοειδής: Φέρνει τα πάνω-κάτω στη διάθεση – Τι προκαλεί - Media

 

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς επιδρούν και στην ψυχολογική κατάσταση με κύριες εκδηλώσεις το άγχος και την κατάθλιψη, με το βαθμό σοβαρότητας της θυρεοειδοπάθειας να επηρεάζει αναλογικά και τις εναλλαγές στη διάθεση εξηγούν οι ειδικοί της Mayo Clinic.

Ο θυρεοειδής αδένας συνθέτει, αποθηκεύει και απελευθερώνει στο αίμα τις θυρεοειδικές ορμόνες, που ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού. Οι ορμόνες αυτές είναι αναγκαίες για τη σωστή λειτουργία όλων των ιστών και των οργάνων του σώματος.

Στην περίπτωση υπερθυρεοειδισμού, η κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί και παράγει περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών, μπορεί να παρατηρηθούν σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic τα εξής συμπτώματα:

-Ασυνήθιστη νευρικότητα

-Ανησυχία

-Άγχος

-Ευερεθιστότητα

Στον αντίποδα, εάν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός), μπορεί να αντιμετωπίσετε:

-Ήπια έως σοβαρή κόπωση

-Κατάθλιψη

Ωστόσο, είναι απίθανο εκδηλώσεις όπως άγχος ή η κατάθλιψη να είναι οι μόνες ενδείξεις δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, η οποία συνήθως σχετίζεται με περαιτέρω συμπτώματα όπως:

-Αύξηση ή απώλεια βάρους

-Αυξημένη ευαισθησία σε ζεστή ή ψυχρή θερμοκρασία περιβάλλοντος

-Αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου

-Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

Η κατάλληλη θεραπεία -όπως η φαρμακευτική αγωγή που είτε εμποδίζει την παραγωγή νέων θυρεοειδικών ορμονών, είτε αντικαθιστά την θυρεοειδική ορμόνη που λείπει – συνήθως βελτιώνει τόσο τα ψυχολογικά, όσο και σωματικά συμπτώματα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.