search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:36
MENU CLOSE

Σαφές «μήνυμα» στην Τουρκία στο «παρά πέντε» της Συνόδου Κορυφής: «Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις»

30.09.2020 14:51
Σαφές «μήνυμα» στην Τουρκία στο «παρά πέντε» της Συνόδου Κορυφής: «Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» - Media
 
Διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, την παραμονή της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που στην ατζέντα του θα έχει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το μήνυμα που θα σταλεί στην Άγκυρα είναι ξεκάθαρο: ή θα δεσμευθεί στην αποκλιμάκωση και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, αλλά και θα τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ, ή η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
 
Επιπλέον οι 27 θα στείλουν το μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να διαλέξει ανάμεσα στην ένταση και μια θετική ατζέντα που περνά μέσα από την ειρηνική δέσμευση σε εποικοδομητικό διάλογο.
 
Ρευστή κατάσταση
Αναλυτικά, όπως αναφέρει το thetoc.gr, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις των διπλωματών των κρατών μελών “κάποιοι δεν ήθελαν να καθόλου κείμενο για την Τουρκία”. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι “δεν γινόταν να υπάρχει κείμενο για Λευκορωσία και όχι για Τουρκία”.
 
Αργότερα ετέθη η ιδέα, η υπόθεση της Τουρκίας να διευθετηθεί με “δήλωση του Προέδρου”, αλλά, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, “όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν διαχωρίσουμε δήλωση συμπερασμάτων – Μισέλ, αυτό θα δημιουργούσε ερωτηματικά”, υπογραμμίζοντας ότι “πάμε για συμπεράσματα”, όμως το περιεχόμενό τους “είναι ρευστό”. “Δεν έχουμε δει σχέδιο”, είπε. “Θα κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου”.
 
Σημείωσε δε ότι γίνονται επαφές του Σαρλ Μισέλ με διάφορους κύριους παράγοντες και μετά το κείμενο θα πάει στους ηγέτες προς οριστικοποίηση. Σχολίασε ότι αυτή η τακτική είναι του ίδιου του Σ. Μισέλ, ο οποίος δεν ήθελε να στείλει πρώτα το κείμενο στο COREPER.
 
Σε σχέση με τα αιτήματα της Ελλάδας, η διπλωματική πηγή σημείωσε “αποδραματοποιώντας τη συζήτηση”, ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από μόνο του δεν μπορεί να αποφασίσει κυρώσεις”. Έθεσε δε ως παράδειγμα ότι “υπήρξε απόφαση για κυρώσεις για γεωτρήσεις Κύπρο και ακόμη οι Κύπριοι προσπαθούν (να προσθέσουν ονόματα). Το Συμβούλιο μπορεί να δώσει κατευθυντήριες γραμμές”, είπε.
 
Tσαβούσογλου για Καστελλόριζο: Σεβόμαστε την ελληνική σημαία
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε αναφορά στη δολιοφθορά της ελληνικής σημαίας, που έχει σχηματιστεί πάνω στις πέτρες ενός βουνού στο Καστελλόριζο, από drone που πέταξε κόκκινη μπογιά.
 
Ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο πρακτορείο Anadolu, καταδίκασε την ενέργεια λέγοντας ότι «εμείς, ως έθνος, είμαστε ευαίσθητοι στη δική μας σημαία και όλοι είναι ευαίσθητοι στη δική τους σημαία. Η σημαία μας κάηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και αντέδρασαμε. Πρέπει να δείξουμε την ευαισθησία που δείχνουμε στη δική μας και για τη σημαία των άλλων. Δεν βρίσκουμε τις επιθέσεις στις σημαίες σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι τεταμένες. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη βασική στάση. Ακόμα και στους πολέμους, το τουρκικό έθνος σεβάστηκε τις σημαίες και τα σύμβολα των άλλων. Περιμένουμε σεβασμό για τη δική μας σημαία».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:35