05/12/2020 02:15:24

«Κόλαφος» από τα Ελληνικά Hoaxes: Ακροδεξιάς προέλευσης ψεύδη τα περί αποζημίωσης στην οικογένεια Φύσσα

«Κόλαφος» από τα Ελληνικά Hoaxes: Ακροδεξιάς προέλευσης ψεύδη τα περί αποζημίωσης στην οικογένεια Φύσσα - Media
Ψευδείς και ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί που διακινούνται στα social media αλλά και ακροδεξιάς κοπής ιστοσελίδες ότι «η μάνα του Φύσσα πήρε 1.500.000 αποζημίωση», σύμφωνα με την ιστοσελίδα τεκμηρίωσης Ελληνικά hoaxes που πραγματοποίησε σχετική έρευνα, μετά και τον οχετό που ακούστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για την οικογένεια του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή, Παύλου Φύσσα.
 
Αναλυτικά, τα Ελληνικά Ηoaxes έγραψαν:
 
Για αποζημιώσεις χιλιάδων ή/και εκατομμυρίων ευρώ κάνουν λόγο δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα του Facebook με αποδέκτη την οικογένεια του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.
 
Τι ισχύει;
Από τις παραπάνω φωτογραφίες, καθίσταται σαφές πως ο υπό εξέταση ισχυρισμός διαμοιράστηκε μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αρκετές παραλλαγές.
 
Μάλιστα μία εξ’αυτών, υποδηλώνει πως η κυρία Μάγδα Φύσσα λαμβάνει αποζημίωση ύψους οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ από το Ελληνικό Κράτος για το θάνατο του Παύλου. Μια άλλη παραλλαγή, η οποία έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει περισσότερες από 4.3 χιλιάδες κοινοποιήσεις, κάνει λόγο για το υπέρογκο ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
 
Ακόμη τον ισχυρισμό συναντήσαμε επίσης σε τηλεοπτική, αθλητική εκπομπή του Κ. Ραπτόπουλου:

 
Αληθεύει;
Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την ομάδα συνηγόρων πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, μας γνωστοποιήθηκαν τα ακόλουθα: «Για την απόφαση έκδοσης αποζημίωσης χρειάζεται να ασκηθεί αγωγή, πράγμα που επί του παρόντος δεν έχει συμβεί. Επιπροσθέτως, η απόφαση δεν βγαίνει αυτοδικαίως αλλά πρέπει η υπόθεση να παραπεμφθεί σε αστικό δικαστήριο. Συνεπώς, αν είχε δοθεί κάποια αποζημίωση, αυτό θα είχε γνωστοποιηθεί».
 
Αποζημίωση
Σύμφωνα με την δικηγόρο και συνήγορο πολιτικής αγωγής της οικογένειας, Ελευθερία Τομπατζόγλου: «Δεν έχουμε ασκήσει για τους εντολείς μας αγωγή στα πολιτικά ή στα διοικητικά δικαστήρια».
 
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως εν προκειμένω, στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, μια αποζημίωση δεν θα βάρυνε το Ελληνικό Κράτος όπως λανθασμένα αναφέρει μια εκ των υπό εξέταση δημοσιεύσεων. Αντιθέτως, η αποζημίωση θα βάρυνε οικονομικά τους υπαιτίους, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση του τριμελούς Εφετείου για την δολοφονία.
 
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως ο υπό εξέταση ισχυρισμός καθότι αναληθής και ανυπόστατος καταρρίπτεται.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.