search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:36
MENU CLOSE

Ρωσία: Σε ένα χρόνο το πολύ, διαχειρίσιμη η κατάσταση λέει ο δημιουργός του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

21.10.2020 17:59
Ρωσικό εμβόλιο: Οι εμβολιασθέντες ενδέχεται να μολυνθούν μεταξύ 1ης και 2ης δόσης - Media

 

Την ώρα που το εμβόλιο της Οξφόρδης «παγώνει» λόγω θανάτου εθελοντή, στη Ρωσία υπάρχει αισιοδοξία για τις εξελίξεις με τα δικά τους εμβόλια

Ο διευθυντής του Εθνικού επιστημονικού Κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι της Μόσχας το οποίο ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ ευελπιστεί ότι με τον μαζικό εμβολιασμό η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ρωσία θα γίνει διαχειρίσιμη σε διάστημα 10-12 μηνών.
 
Ο Γκίντσμπουργκ διευκρίνισε ότι αυτή την στιγμή το εμβόλιο Sputnik-V παράγεται μόνο στα εργαστήρια του Κέντρου Γκαμαλέι, και αυτός είναι ο λόγος που εμβολιάζονται προς το παρόν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στην «κόκκινη ζώνη» όπως και μερικοί εκπαιδευτικοί. Ωστόσο όπως είπε από την ερχόμενη Δευτέρα η παραγωγή του εμβολίου θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας.
 
Σύμφωνα με τον Γκίντσμπουργκ, «πρακτικά μετά από δύο εβδομάδες ο αριθμός των εμβολίων που θα διατίθενται προς ευρεία χρήση από τις δεκάδες χιλιάδες θα φθάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες», «ενώ μετά από ένα μήνα θα μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των εμβολίων θα μετριέται σε εκατομμύρια δόσεις, πράγμα που θα μας επιτρέψει σε διάστημα 9-12 μηνών να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού της χώρας μας, ποσοστό που σύμφωνα με τα εγχειρίδια της επιδημιολογίας είναι επαρκές για να γίνει η μολυσματική νόσος διαχειρίσιμη».
 
Ο Ρώσος επιδημιολόγος είπε επίσης ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και στα ζώα τόσο στα κατοικίδια όσο και σ’ αυτά που χρησιμοποιούνται στην αγροτική οικονομία.
 
«Καθώς αυτός ο ιός, όπως βλέπουμε… κολλάει… σε διάφορα κύτταρα και ιστούς, αναμφισβήτητα, θα ριζώσει τώρα και στα κατοικίδια, στα αγροτικά ζώα και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι δεν συγκαταλέγονται στην έννοια ‘ανθρώπινος πληθυσμός’. Τότε αυτή λοίμωξη θα γίνει ενδημική, φυσική λοίμωξη. Αυτό όμως μας οδηγεί σε όχι τόσο ευχάριστες σκέψεις, επειδή η ανθρωπότητα στον πόλεμο που διεξήγαγε κατά τέτοιου είδους λοιμώξεων με ξενιστή που κυκλοφορεί σε διάφορα είδη ζώων δεν έβγαινε νικητής», δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ μιλώντας στην ετήσια συνεδρίαση της λέσχης Valdai.
 
Οι κλινικές δοκιμές της φάση 3 του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V άρχισαν στην Μόσχα στις 7 Σεπτεμβρίου και οι εθελοντές εμβολιάσθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου. Συνολικά στις κλινικές δοκιμές συμμετέχουν 40.000 εθελοντές, εκ των οποίων στους 10.000 χορηγείται πλασίμπο έναντι εμβολίου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:36