26/11/2020 15:10:40

Κορωνοϊός: Αυξάνεται επικίνδυνα η πίεση στο ΕΣΥ - Στους 922 οι νοσηλευόμενοι, 119 στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Αυξάνεται επικίνδυνα η πίεση στο ΕΣΥ - Στους 922 οι νοσηλευόμενοι, 119 στις ΜΕΘ - Media

 

Ολοένα και πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνονται στην δημοσιότητα σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρας αλλά και τους αριθμούς των συμπολιτών μας που μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία για νοσηλεία. 

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας συνολικά 922 άτομα νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο, εκ των οποίων τα 119 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Αυτό «μεταφράζεται» ότι ήδη έχει καλυφθεί το 1/3 των κλινών για covid και οι μισές περίπου κλίνες ΜΕΘ.

Από το σύνολο το νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, οι 74 είναι σε νοσοκομεία της Αττική καταλαμβάνοντας πάνω από το 50% των συγκεκριμένων κλινών. Παράλληλα χθες συνολικά οι διασωληνωμένοι στη χώρα προσέγγισαν τους 100, δηλαδή κοντά στο ρεκόρ που έχει καταγραφεί. Να αναφέρουμε ακόμη πως σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν και οι νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού φτάνοντας τις περίπου 90. 

Εκτίμηση και ταυτόχρονα ανησυχία των ειδικών είναι ότι αν αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα ο αριθμός των ημηρήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει και θεωρούν ότι οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Χθες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 31.496, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, 260 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής εκ των οποίων όμως κανένα δεν αποδίδεται σε συρροή ή ως επαφή με άλλο κρούσμα.

Επίσης 84 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές, 52 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 32 συνδεόμενα με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων, 41 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, με τα 16 προερχόμενα από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 31 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων τα 30 προερχόμενα από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (20/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 49,9 θανάτους βρίσκεται στην 102η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 143,6 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 353,8.

Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων στις 18/10 διαμορφώθηκε σε 37 από 38 ημέρες και των θανάτων σε 52 από 58 ημέρες.

Την ίδια στιγμή,  το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι είναι έτοιμο για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε κατά την προχθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι διαθέσιμες ΜΕΘ πανελλαδικά ανέρχονται σε 974.

Οι ΜΕΘ-covid πανελλαδικά ανέρχονται σε 288, από τις οποίες οι 140 στην Αττική.

Επιπλέον, αναπτύσσονται άλλες 268 ΜΕΘ, καθώς και 62 ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) με στόχο η παράδοσή τους να ολοκληρωθεί τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.