search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:36
MENU CLOSE

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Γεννήθηκα και θα πεθάνω αριστερή

27.10.2020 08:24
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Γεννήθηκα και θα πεθάνω αριστερή - Media

 

Καλεσμένη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, παραχωρώντας μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Η κορυφαία Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και την ένταξή της στην Αντίσταση, ενώ αποκάλυψε πώς βίωσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και πώς γλύτωσε από τον θάνατο. Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μίλησε για τις σπουδές της, το μεγάλο έρωτα της ζωής της και την ανάδειξή της στη θέση της πρώτης γυναίκας πρυτάνεως στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Αρβελέρ: Στην ΕΠΟΝ το ψευδώνυμό μου ήταν Νίκη

«Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν “Σπίθα”. Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη». «Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη»

Η καταξιωμένη Βυζαντινολόγος εξήγησε τους ιδεολογικούς λόγους που την κάνουν αριστερή αλλά δεν δίστασε να ασκήσει και την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα. «Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της Αριστεράς, με ενοχλεί».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10