search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:48
MENU CLOSE

Ολικό lockdown ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Επιστροφή στον… Μάρτιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2150
5-11-2020
05.11.2020 04:00
koronoios_2.jpg

 

Σε ολικό lockdown στην Αττική και σε όλη την επικράτεια οδηγούμαστε, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα κρούσματα του κορωνοϊού καλπάζουν, καθώς χθες Τετάρτη καταγράφηκαν 2.646 νέα κρούσματα.

Αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι εισηγήθηκαν μάλιστα και την άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Οι τελικές αποφάσεις που θα σημάνουν και την επιστροφή στον… Μάρτιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αλλά και σηματοδοτεί για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού. Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν περνάει απαρατήρητο πάντως το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στο πλευρό του Μητσοτάκη θα βρίσκεται ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα απαντήσει και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Τις τελευταίες μέρες, παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού, γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Για αυτό, όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία» σημείωναν χαρακτηριστικά το απόγευμα της Τετάρτης κυβερνητικές πηγές.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών»πρόσθεταν οι ίδιες πηγές. Μια γεύση για το τι έρχεται έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιαςσε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση lockdownσε όλη τη χώρα για τονεπόμενο έναν μήνα» είπε ο αρμόδιος υπουργός και παρέπεμψε στις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, ο καλπασμός των κρουσμάτωνστην Αττική αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, μετά και το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ, αλλά και η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας –χαρακτηριστικό είναι το γεγονός του ποσοστού κάλυψης των κλινών εντατικής Covid-19 των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, καθώς τη Δευτέρα το βράδυ έφτασε στο 70% –, σηματοδοτούν την κρισιμότητα της κατάστασης και αποτελούν τους βασικούς λόγους για τη διαφαινόμενη επιστροφή ενός ολικού lockdown.

Χάθηκε η μπάλα

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αλλαγή γηπέδου, η πανδημία και η διαχείρισή της συνεχίζουν να αποτελούν το κρίσιμο ζήτημα για τις πολιτικές – και όχι μόνο – εξελίξεις, καθώς οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία. Τα πράγματα με τον κορωνοϊό μοιάζουν ιδιαιτέρως δύσκολακαι φαντάζουν ακόμα δυσκολότερα λόγω των ενδείξεων ότι κάπου έχει χαθεί η μπάλα.

Τα στοιχεία για τις ΜΕΘ δεν είναι σαφή εδώ και καιρό, από το τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη απουσίαζε κάθε αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (παρά μόνο είχε πρώτο ενικό, κούνημα δαχτύλου στους πολίτες και αναφορά σε… ψεκασμένους), το lockdownστη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες το πρωί άφηνε ανοιχτά τα σχολεία (όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας) και το απόγευμα έκλεισε τα Λύκεια (όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς), η εμφάνιση Χρυσοχοΐδη στην εξειδίκευση των μέτρων ήταν μόνο για να ανακοινώσει ότι «όποιος δεν τηρεί μέτρα σκάβει τάφους»και όλα αυτά με μια κοινωνία στα όρια, πολλούς επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται σε απόγνωση και με θυμό, και ορίζοντα τα… Χριστούγεννα.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού lockdownδείχνει ότι η κυβέρνηση αισθάνεται ιδιαίτερα πιεσμένη και ότι οι βεβαιότητες του καλοκαιριού μοιάζουν να χάνονται ύστερα από κάθε ημερήσια ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Βέβαιαο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας την επόμενη μέρα πως απέχουμε ακόμα από ένα lockdown, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις σήμερα Πέμπτη για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Ωστόσο είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται για τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας. Ταυτόχρονα δεχόταν πιέσεις ακόμα και από δικούς της βουλευτές, για να μην γίνει λόγος για τους εκπροσώπους των κλάδων που πλήττονται περισσότερο, για τα νέα μέτρα που λαμβάνει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ουσιαστικά «έδειξε» την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τα μέτρα που λαμβάνονται. «Άκουσα με ενδιαφέρον και προβληματισμό τις επισημάνσεις πολλών συναδέλφων, ειδικά για τον κλάδο της εστίασης. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν παίρνουμε μέτρα δημόσιας πολιτικής δεν στοχοποιούμεποτέ κανέναν κλάδο. Ο λόγος για τον οποίο αναγκαστήκαμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην εστίαση, στη διασκέδαση, στον πολιτισμό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό μας συμβούλευσαν οι ειδικοί να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στους «γαλάζιους» βουλευτές.

Δεν μπορεί πάντως να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι προχθές ο Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως υπάρχει ένα δύσκολο διάστημα μπροστά, ανέφερε ότι «τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει και τα οποία τα πήραμε πάλι νωρίτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες–με μικρότερο, δηλαδή, αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες–θα χρειαστούν 10 με 15 ημέρες για να αποδώσουν. Θα έχουμε μια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία θεωρώ ότι είναι διαχειρίσιμηκαι απολύτως αντιμετωπίσιμη».

«Έσφιξαν τα γάλατα»

«Αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους»… Φαίνεται ότι μάλλον κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν θυμηθεί αυτόν τον παλιό αφορισμό, καθώς κατά το κοινώς λεγόμενο «έχουν σφίξει τα γάλατα» σε πολλούς τομείς και αποκαλύπτονται σημαντικές αδυναμίες και παραλείψεις, οι οποίες προκαλούν προβλήματα και δυσφορία στους πολίτες.

Με κορωνίδα τη διαχείριση της πανδημίας, όπου από το «νικήσαμε τον ιό» του Ιουνίου περάσαμε στα απευκταία σενάρια του νέου ολικού lockdown. Και από την οικονομία που παραπαίει μέχρι τα εθνικά θέματα που βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση, αλλά και δεκάδες μεγάλα και μικρά ζητήματα τα οποία αναφύονται καθημερινά, η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει απαντήσεις. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η «γαλάζια» κυβέρνηση δείχνει ακόμα και να μην ακούει την κοινωνία και τους φορείς, οι οποίοι προτείνουν λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει να επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα επαναφέροντας, με εξαιρετικά άκομψο και ακραίο τρόπο, τηθεωρία των δύο άκρων, μια θεωρία και ρητορική που εκτός από ανιστόρητη έχει πολλές φορές καταρριφθεί στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση σε ένα πεδίο στο οποίο θεωρεί ότι έχει προνομιακό ακροατήριο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την ταμπέλα κρεμασμένη στον λαιμό προκάλεσε αποτροπιασμό, όπως ήταν φυσιολογικό, για τον επιπλέον λόγο ότι διέρρευσε από τους εισβολείς στο γραφείο του, οι οποίοι έκαναν επίδειξη δύναμης υπέρ των καταλήψεων στον απόηχο της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

Όπως επίσης ήταν φυσιολογικό, ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα δεξιά αντανακλαστικά της κυβέρνησης που αποτυπώθηκαν στα περί «κόκκινου φασισμού» του Άδωνι Γεωργιάδη και στα περί «φασισμού με αριστερό προσωπείο», όπως είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός τύπου αστυνομικού σώματος μέσα στα πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επικήρυξε τους δράστες με 100.000 ευρώ, ζητώντας πληροφορίες. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ο καταδικασμένος Χρήστος Παππάς εξακολουθεί να παραμένει άφαντος, χωρίς να υπάρχει κάποια επικήρυξη για εκείνον.

Χρειάζεται μια «επιτυχία»

Η πολιτική της ασφάλειας, που λόγω της πανδημίας «ξέφυγε» από τις εκκενώσεις κτηρίων που τελούσαν υπό κατάληψη και από το σπάσιμο του άβατου των Εξαρχείων, επιστρέφει δυναμικά στην κυβερνητική ατζέντα, η οποία χρειάζεται μια «επιτυχία» που να αφορά την καθημερινότητα των πολιτών όσο ο κορωνοϊός μοιάζει ασταμάτητος, το δεύτερο κύμα της πανδημίας παίρνει διαστάσεις τσουνάμι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας συμπιέζεται και η οικονομία τρέμει ένα ακόμα γενικευμένο κλείσιμο.

Αν και κανείς δεν αρνείται ότι οι επιθέσεις κατά των πανεπιστημιακών, οι ξυλοδαρμοί και η διαπόμπευσή τους, οι επιθέσεις σε φοιτητικές παρατάξεις, οι καταλήψεις δημόσιων χώρων μέσα στα πανεπιστήμια, οι βανδαλισμοί και άλλα παρόμοια φαινόμενα δεν έχουν καμία σχέση με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, εντούτοις–όπως «έδειξε» εμμέσως ο Μητσοτάκης στους πρυτάνεις–η ρίζα του προβλήματος είναι και στη χαλαρότητα των πρυτανικών Αρχών.

Έτσι, αντί η συζήτηση να στρέφεται στο γιατί το δημόσιο πανεπιστήμιο, το φοιτητικό κίνημα και το πανεπιστημιακό άσυλο έχουν απαξιωθεί στα μάτια της κοινωνίας, η λύση έρχεται με περισσότερη αστυνόμευση και αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμα ο έλεγχος εισόδου και εξόδου (που θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί) αλλά και η παρακολούθηση χώρων με κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Κανείς, ωστόσο, δεν κατάλαβε για ποιον λόγο εξαγγέλθηκε αυστηροποίηση των νόμων όταν το υφιστάμενο πλαίσιο είναι… φρέσκοκαι πού θα ωφελήσει ένα αστυνομικό μοντέλο, το οποίο έχει ήδη αποτύχει σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην αντιμετώπιση του εγκλήματος σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Όπως επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που παρατηρούν ότι στην ουσία οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τη σπουδή της κυβέρνησης να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο. Και αυτό γιατί μοιάζουν με ομολογία ότι ο εμβληματικός χαρακτήρας που επιχειρήθηκε να δοθεί στην κατάργηση του ασύλου (παρά το γεγονός ότι ακόμα και πανεπιστημιακοί προσκείμενοι στην κυβέρνηση αλλά και νομικοί είχαν επισημάνει ότι ο προηγούμενος νόμος ήταν επαρκής και το πρόβλημα ήταν η εφαρμογή του) αποτελούσε απλώς ένα ημίμετρογια το ζήτημα της καταπολέμησης φαινομένων ανομίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πάντως, η στροφή σε μια διχαστική ατζέντα (Δεξιά-Αριστερά) καθόλου δεν… χαλάει την κυβέρνηση, όχι μόνο διότι είναι γνωστό πως η κυβερνώσα παράταξη «αγαπάει» το σενάριο των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και γιατί χρειάζεται περισσότερες ειδήσεις που δεν θα έχουν να κάνουν με την πανδημία και με το «ΟρούτςΡέις», που συνεχίζει ανενόχλητο τις βόλτες στην ανατολική Μεσόγειο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:48