search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:02
MENU CLOSE

Επούλωση πληγών με ημίμετρα – Μικρές ενέσεις ρευστότητας σε ναρκοθετημένο οικονομικό περιβάλλον

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2150
5-11-2020
08.11.2020 04:00
anergoi.jpg

 

Κραυγή αγωνίας στέλνουν οι εκπρόσωποι του επιχειρείν μετά το lockdown που αποφασίστηκε, στο οποίο εντάσσονται περί τις 82.000 επιχειρήσεις ή αλλιώς το 11% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας. Ήδη στους 19 νομούς αυξημένου κινδύνου έκλεισαν περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, περί τις 42.000 δηλαδή, διότι τα έξοδα λειτουργίας τους είναι δυσβάσταχτα. 
Ειδικότερα στην Αττική κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους 7.741 επιχειρήσεις, όταν στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν άλλες 5.484. Ωστόσο στους δύο αυτούς νομούς εργάζονται περίπου 200.000 άνθρωποι (150.000 στην Αττική και 50.000 στη Θεσσαλονίκη), που πλέον καλούνται να συντηρήσουν τις οικογένειές τους με τα ελάχιστα των 534 ευρώ.

Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν και πάνω από 50.000 εργοδότες (αυτοί που κατέχουν τις επιχειρήσεις με τη μορφή εταιρείας ή ατομικής επιχείρησης).
Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις οι συσσωρευμένες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, οι μειωμένοι τζίροι και η ανασφάλεια για το αύριο, συνθέτουν ένα ναρκοθετημένο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να προσαρμοστούν, με τα χτυπήματα να έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Με τα νέα μέτρα το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι επιδιώκει την επούλωση των πληγών από το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας, αλλά και την πρόληψη φαινομένων υποτροπιασμού, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη χριστουγεννιάτικη αγορά, όπου παραδοσιακά ο τζίρος είναι ιδιαίτερα αυξημένος και πέρυσι κυμάνθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, με την υπόθεση ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα αποδώσουν και η πανδημία θα είναι διαχειρίσιμη, θα διασωθεί τζίρος τουλάχιστον 2,3 – 2,5 δισ. ευρώ!

Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε, για να κρατήσει ζωντανή τη χριστουγεννιάτικη αγορά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, να πληρώσει:
● 1,6 δισ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω των δύο νέων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.
● Τις επιδοτήσεις έως και 90% των δόσεων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία για όσους θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα».
● Τα χρήματα για το νέο επίδομα θέρμανσης. Η υπουργική απόφαση θα βγει μέσα στον Νοέμβριο και τα 92 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί θα δοθούν προκαταβολικά στα νοικοκυριά.
● Την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ στους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής.
● Τα αναδρομικά που δικαιούνται οι κληρονόμοι των συνταξιούχων.

Αναστολές συμβάσεων
Σε ό,τι αφορά τις αναστολές συμβάσεων, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής θα τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και θα δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.
Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος τεθεί σε αναστολή ολόκληρο τον μήνα και για 30 ημέρες θα λάβει 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβει 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Ταυτόχρονα το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ καλύπτεται για εισφορές 396,6 ευρώ.
Το μέτρο των αναστολών εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, τόσο στις «κόκκινες» όσο και στις «κίτρινες» Περιφέρειες, με δύο ταχύτητες:
Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή – σε «κόκκινες» ή «κίτρινες περιοχές» – μπαίνουν στις αναστολές συμβάσεων και δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ για 30 ημέρες.
Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θεωρούνται πληττόμενες επειδή οι ΚΑΔ τους εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Ο εργοδότης επιλέγει αν θα θέσει τμήμα ή ακόμη και το σύνολο – δηλαδή το 100% των μισθωτών του – σε αναστολή κατ’ αρχάς για τον Νοέμβριο.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο μια δήλωση αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». 
Σε περίπτωση αναστολής για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση υποβάλλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα. Παράδειγμα: Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο τον μήνα (1.11.2020 – 30.11.2020): μία δήλωση αναστολής. Αναστολή για τρία χρονικά διαστήματα, π.χ. 1.11.2020 – 8.11.2020, 13.11.2020 – 17.11.2020 και 25.11.2020 – 30.11.2020: τρεις δηλώσεις αναστολής. Ο εργαζόμενος υποβάλλει τη δική του δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον Νοέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
Οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό θα μπορέσουν να υποβάλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στην «Εργάνη» και για τον Οκτώβριο, ώστε να λάβουν τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. 
Πρόκειται για εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και τουριστικών λεωφορείων, που λειτουργούν εποχικά. Από τον Νοέμβριο και για τρεις μήνες θα μπορέσουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας ΟΑΕΔ, με 50 ένσημα.

Οι όροι για τηλεργασία
Την ίδια ώρα εφαρμόζεται η υποχρεωτική τηλεργασία για το 50% του προσωπικού, ενώ προσαρμόζεται και το ωράριο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα εντός διώρου. Ακόμα επεκτείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν ή θα λήξουν από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού τίθενται οι εξής κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας:
Η τηλεργασία είναι υποχρεωτική για το 50% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Εντός 24 ωρών από τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ επιχειρήσεις όλης της χώρας καλούνται να προαναγγείλουν στο Π.Σ. «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, πριν από την έναρξη της εργασίας τους, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «Δήλωση Εξ αποστάσεως Εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού».
Αυτό σημαίνει πως όλες οι επιχειρήσεις, από τον Έβρο έως την Κρήτη, υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν έως το βράδυ το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού». Το ειδικό αυτό έντυπο, με το οποίο οι εργοδότες θα προχωρήσουν στη δήλωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15θήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.
Ακόμη, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και υπέβαλε αίτημα στον εργοδότη του για εξ αποστάσεως εργασία, αλλά δεν εφαρμόστηκαν για την περίπτωσή του τα έκτακτα μέτρα ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας του.
Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Στο ποσοστό αυτό δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.ά.). 
Επίσης, η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στον βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33