search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 02:35
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν μια ανάσα από τη μεγάλη νίκη στην Τζόρτζια, προηγείται και στη Νεβάδα(LIVE map)

06.11.2020 05:34
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν μια ανάσα από τη μεγάλη νίκη στην Τζόρτζια, προηγείται και στη Νεβάδα(LIVE map) - Media

 

Όλο και πιο κοντά στον Λευκό Οίκο βαδίζει ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν με βάση και τα τελευταία αποτελέσματα.

Ο  Μπάιντεν κέρδισε σήμερα περισσότερο έδαφος σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις αμφίρροπες πολιτείες της Τζόρτζια και της Πενσιλβάνια, μερικές ώρες αφού ο Τραμπ ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι «κλέβουν» την εκλογή του.

Ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 253 έναντι 214 στο Σώμα των Εκλεκτόρων που αναδεικνύει τον νικητή, σύμφωνα με τα περισσότερα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, και οδεύει σταδιακά προς την εξασφάλιση των 270 ψήφων που χρειάζονται για να κερδίσει την εκλογή στις τέσσερις αμφίρροπες πολιτείες.

“Κεφάλι” Μπάιντεν στην Τζόρτζια

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πήρε το προβάδισμα στην πολιτεία της Τζόρτζια με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων. Λίγο νωρίτερα προηγείτο με 917 ψήφους του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρώνοντας το 49,39% και 2.449.371 ψήφους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε 49,37% και 2.448.454 ψηφους. Αν επικρατήσει εκεί δεν χρειάζεται τη Νεβάδα, όπου διατηρεί καθαρό προβάδισμα.

Η κρίσιμη μάχη της Πενσιλβάνια

Ο 77χρονος Μπάιντεν θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος αν κερδίσει την Πενσιλβάνια ή αν κερδίσει δύο από τις πολιτείες Τζόρτζια, Νεβάδα και Αριζόνα. Ο δρόμος του Τραμπ μοιάζει πιο στενός, καθώς χρειάζεται να κερδίσει την Πενσιλβάνια και την Τζόρτζια και επίσης να πάρει από τον Μπάιντεν είτε τη Νεβάδα είτε την Αριζόνα.

Στην Πενσιλβάνια, η οποία έχει 20 εκλεκτορικές ψήφους, ο Μπάιντεν μείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το προβάδισμα του Τραμπ σε λίγο πάνω από 18.000 ψήφους, ενώ στην Τζόρτζια, η οποία έχει 16 εκλεκτορικές ψήφους, η κατάσταση ανατράπηκε, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το CNN, και ο Μπάιντεν προηγείται τώρα κατά 917 ψήφους.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να συνεχίσουν να εξελίσσονται υπέρ του Μπάιντεν, καθώς πολλές από τις ψήφους που μένει να καταμετρηθούν προέρχονται από περιοχές που ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς, περιλαμβανομένων των πόλεων Φιλαδέλφεια και Ατλάντα.

Ο Μπάιντεν, στο μεταξύ, είδε το προβάδισμά του στην Αριζόνα να συρρικνώνεται νωρίς σήμερα το πρωί σε περίπου 47.000 ψήφους. Στη Νεβάδα εξακολουθεί να προηγείται με μόλις 12.000 ψήφους.

Ενώ η χώρα κρατάει την ανάσα της τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη, αξιωματούχοι στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα τελειώσουν σήμερα την καταμέτρηση, ενώ η Αριζόνα και η Νεβάδα εξακολουθεί να αναμένεται ότι θα χρειαστούν ακόμη μέρες για να οριστικοποιήσουν τις καταμετρήσεις τους.

Βρέθηκαν πάνω από 1700 ψηφοδέλτια… ξεχασμένα

Πριν από λίγο, τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία (US Postal Service, USPS) ανακοίνωσαν πως βρέθηκαν σε κέντρα διαλογής της πολιτείας Πενσιλβάνια  1.700 ψήφοι σε δύο ελέγχους που διενεργήθηκαν και παραδόθηκαν σε εκλογικούς αντιπροσώπους.

Σύμφωνα με δικόγραφό τους νωρίς σήμερα Παρασκευή, τα 1.076 ψηφοδέλτια βρέθηκαν σε κέντρο διαλογής και διανομής στη Φιλαδέλφεια, περίπου 300 στο Πίτσμπεργκ, 266 στην Κοιλάδα Λιχάι και κάποια ακόμη σε διάφορα κέντρα διαλογής στην Πενσιλβάνια.

Στην πολιτεία αυτή τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να παραληφθούν ως σήμερα το απόγευμα ώστε να καταμετρηθούν. Η αναμέτρηση παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπη σε αυτή.

Ακόμη 500 ψηφοδέλτια βρέθηκαν στη Βόρεια Καρολίνα, ανέφεραν τα USPS.

Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν παρήγγειλε χθες Πέμπτη να γίνονται δύο φορές ημερησίως έλεγχοι σε κέντρα διαλογής των USPS που εξυπηρετούν πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Ορισμένες πολιτείες, ανάμεσά τους η Νεβάδα και η Βόρεια Καρολίνα, θεωρούν έγκυρα ψηφοδέλτια που εστάλησαν ταχυδρομικά ακόμα κι αν παραληφθούν αρκετές ημέρες μετά τη διαδικασία, αν έχουν ταχυδρομική σφραγίδα με ημερομηνία ως και την Τρίτη.

Ο δικαστής Σάλιβαν ζήτησε από τα USPS «να συντονιστούν με όλες τις εκλογικές επιτροπές κομητειών της Βόρειας Καρολίνας και της Πενσιλβάνιας» ώστε όλα τα ψηφοδέλτια η επίδοση των οποίων εκκρεμεί να έχει ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας η οποία εκπνέει στις 17:00 σήμερα Παρασκευή (τοπική ώρα).

Με το 95% του εκτιμώμενου αριθμού ψήφων να έχει καταμετρηθεί στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται ακόμη, αλλά οριακά, με το 49,5% των ψήφων, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έχει πλέον φθάσει το 49,2%, σύμφωνα με δεδομένα της Edison Research.

Το περίεργο Hummer και οι συλλήψεις στην Φιλαδέλφεια

Η αστυνομία στη Φιλαδέλφεια ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά φερόμενη συνωμοσία για επίθεση στο Συνεδριακό Κέντρο της Πενσιλβάνιας, στο οποίο γίνεται η κρίσιμης σημασίας για την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών καταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία αυτή.

Η τοπική αστυνομία πληροφορήθηκε για ένα Hummer με οπλισμένους επιβαίνοντες, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Βιρτζίνια, έχοντας ως σχέδιο να επιτεθούν στο συνεδριακό κέντρο όπου γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της Τρίτης, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον έναν άνδρα και κατέσχεσε ένα όπλο, όπως και το Hummer, για το οποίο είχε πληροφορηθεί προηγουμένως. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και η αστυνομία δεν διευκρίνισε περαιτέρω σε σχέση με την φερόμενη συνωμοσία.

Ρεπουμπλικάνοι «αδειάζουν» τον Τραμπ για τα περί «νοθείας»

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί αποστασιοποιήθηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγγειλε χθες «νοθεία» στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε πολιτείες-κλειδιά.

«Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται τρελό», έκρινε ο Άνταμ Κίνζινγκερ, βουλευτής που εκλέγεται στο Ιλινόι. Εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες ανησυχίες για νοθεία, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη. Τάχθηκε εναντίον της διασποράς «παραπληροφόρησης».

«Δεν υπάρχει τρόπος να υπερασπιστεί κανένας τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος απόψε χωρίς να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα μας. Η Αμερική καταμετρά τις ψήφους, και πρέπει να σεβαστούμε τα αποτελέσματα, όπως κάναμε πάντα», σημείωσε ο Λάρι Χόγκαν, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μέριλαντ.

«Εάν οποιοσδήποτε διαθέτει αποδείξεις ότι έγινε κάτι παράνομο, πρέπει να τις παρουσιάσει και το ζήτημα να διευθετηθεί. Οτιδήποτε λιγότερο πλήττει την ακεραιότητα των εκλογών μας, είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας», σημείωσε ο Πολ Μίτσελ, βουλευτής που εκλέγεται στο Μίσιγκαν.

Ο γερουσιαστής Πατ Τούμι, ο οποίος εκπροσωπεί την Πενσιλβάνια, επισήμανε από την πλευρά του ότι δεν έχει δει απολύτως καμία απόδειξη πως διαπράχθηκε εκτεταμένη νοθεία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38