search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:29
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Ετοιμάζεται η παράταση του lockdown και τον Δεκέμβριο

12.11.2020 08:23
Κυβέρνηση: Ετοιμάζεται η παράταση του lockdown και τον Δεκέμβριο  - Media

 

Έτοιμη είναι, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση για την παράταση του lockdown για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη.

Αυτό καταδεικνύει ξεκάθαρα η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,το πρωί της Πέμπτης, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμο για τον υπολογισμό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που θα δίνεται σε εργαζόμενους οι οποίοι θα τεθούν σε αναστολή συμβάσεις τον Δεκέμβριο ή για όποια άλλη περίοδο αποφασιστεί συνέχιση του lockdown.

Συγκεκριμένα, ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε οτι η αποζημίωση ειδικού σκοπού πλέον, όταν χρειάζεται, θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση με 800 ευρώ και στην συνέχεια θα καταβάλλεται αναλογικά (δηλαδή με 26,60 ευρω την ημέρα) για την όποια περίοδο οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Άφησε έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown και πέρα της 30ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αν και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την τελευταία στιγμή (σημειώνεται οτι η ανάρτηση τους αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα). Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 6% για τις μάσκες προστασίας και το 2021.

Για το δώρο Χριστουγέννων ανέφερε οτι γίνεται προσπάθεια να δοθεί το συντομότερο δυνατό στους εργαζόμενους καθώς θα συμμετέχει και το δημόσιο στην χρηματοδότηση του.

Τα σενάρια ειναι δυο: πλήρης κρατική κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων είτε με βάση τον ονομαστικό μισθό είτε με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης.

Οι αποφάσεις θα κριθούν σε πολίτικο επίπεδο και με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια.

Για την περίπτωση πρόσθετης ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων εφέτος ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως για την ώρα δεν εξετάζεται κατι τέτοιο.

Σύμφωνα με με τον ίδιο ύφεση θα ξεπεράσει φέτος, οριακά, το 10% η ανάκαμψη υπολογίζεται στο 5% για το 2021 ενώ το χρέος θα ξεπεράσει τα 200% του ΑΕΠ αλλά παραμένει βιώσιμο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26