search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:57
MENU CLOSE

Ανεβαίνουν κι άλλο οι τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ: Ταχεία επιστροφή Τσίπρα στην ατζέντα της πανδημίας μετά το Πολυτεχνείο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2152
19-11-2020
19.11.2020 04:00
baxalo.jpg

 

Ξαναπιάνει το νήμα ο Τσίπρας από εκεί που έμεινε πριν από τις μέρες της επετείου του Πολυτεχνείου, δηλαδή από την προσπάθεια να αναδειχθούν οι ευθύνες και η «εγκληματική» ολιγωρία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19, στο υγειονομικό, το κοινωνικό και το οικονομικό επίπεδο.

Βασική αιχμή στην αντιπολιτευτική ρητορική παραμένει η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο δέχεται πλέον πολύ μεγάλη πίεση, χωρίς να έρχεται στήριξη από την κυβέρνηση. Μετά την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τη Λάρισα και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την οποία προκάλεσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, ανέδειξε την απομόνωση της κυβέρνησης και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Ο τελευταίος φάνηκε να κατηγορεί την αντιπολίτευση, τους νέους κ.λπ. και να επιμένει στην υπεράσπιση της κυβερνητικής διαχείρισης, προκαλώντας το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα ότι στη χώρα υπάρχουν 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες, εκτός από τον Μητσοτάκη που δεν έχει καμία ευθύνη. Ο κλοιός των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανάγκασε ωστόσο τον πρωθυπουργό στην τριτολογία του να παραδεχτεί λάθη, και να υιοθετήσει κάποιες επιμέρους προτάσεις των αρχηγών.

Αυτή την εικόνα θέλει να επαναφέρει η Κουμουνδούρου και είναι ενδεικτικό ότι από τη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε την άρνηση της κυβέρνησης για πολιτική συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάνω σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, σύμφωνα με την πρόταση της περασμένης εβδομάδας – σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Κλιμάκωση

«Δώσαμε μια ευκαιρία στον κύριο Μητσοτάκη να σχεδιάσουμε από κοινού οι πολιτικές δυνάμεις, με ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και το αρνήθηκε» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «από δω και στο εξής να έχει την απόλυτη ευθύνη».

Η αναφορά αυτή του Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύεται ως μήνυμα ότι οι τόνοι της κριτικής θα ανέβουν ακόμη περισσότερο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου και του ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη αλλαγής στρατηγικής, μόνο επιστράτευση του αυταρχισμού και της καταστολής.

Μάλιστα, δείχνοντας να επιστρέφει στη Ν.Δ. το επιχείρημα που κυριαρχεί στους κόλπους της ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, χαρακτήρισε «ατύχημα για τη χώρα» το γεγονός ότι αυτήν την πανδημική κρίση τη διαχειρίζεται μια κυβέρνηση με εμφανείς ιδεολογικές εμμονές ενάντια στο ΕΣΥ. «Είναι σαν να καλείς έναν πυρομανή να γίνεις πυροσβέστης. Δεν μπορεί να γίνει. Και βεβαίως υπάρχουν και στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ανικανότητα».

Εν ολίγοις, η Κουμουνδούρου βλέπει στην εξελισσόμενη διαχείριση του δεύτερου σφοδρού κύματος της Covid-19 ένα μείγμα συνειδητής στρατηγικής (στη βάση της «ιδεοληψίας» που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ διέπει την κυβέρνηση) και ανεπάρκειας.

Την ίδια ώρα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ανοχή και το «βάζουμε πλάτη» έχει τελειώσει προ πολλού, όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί. Η παγωμάρα του κόσμου και ο φόβος της πρώτης φάσης διαμόρφωναν ένα κλίμα κοινωνικής ανοχής ή και στήριξης στην κυβέρνηση – που άλλωστε καταγραφόταν και στις δημοσκοπήσεις –, κλίμα που όμως δεν υπάρχει σήμερα. Αντιθέτως ο φόβος για την πανδημία έχει μετατραπεί σε φόβο για την προοπτική οικονομικής επιβίωσης νοικοκυριών, εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, κατ’ επέκταση έχει μετατραπεί σε οργή.

Αυτό επιχείρησε άλλωστε να καταδείξει ο Τσίπρας τις προηγούμενες ημέρες, και κυρίως στη συζήτηση στη Βουλή. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση κάτι στο οποίο να μπορεί να βάλει πλάτη ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει να ακολουθεί συνειδητά μια στρατηγική που οδηγεί σε υγειονομική και κοινωνική κατάρρευση, προσβλέπει δε στην εξυπηρέτηση των σχεδιασμών της επόμενης μέρας. Δηλαδή την συρρίκνωση του ΕΣΥ και την προώθηση των ΣΔΙΤ με προνομιακούς όρους για τον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν ενισχύετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διότι η βασική σας αντίληψη – και πριν από την πανδημία και συνεχίζει και τώρα – είναι ότι το ΕΣΥ είναι για πέταμα» είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ώστε «μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή μέσα από τη δυνατότητα που θα παρέχετε σε ιδιώτες να έρχονται και να αξιοποιούν τις υποδομές του ΕΣΥ για να κερδίζουν». Πρόσθεσε δε πως ο λόγος που η κυβέρνηση δεν θέλει να αυξήσει το μόνιμο προσωπικό είναι γιατί θα αποτελεί βάρος στον σχεδιασμό της αύριο, καθώς «θέλει να το αντικαταστήσει με το προσωπικό των ιδιωτών».

Και χθες, από τη Λάρισα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει με ιδιώτες γιατρούς το ΕΣΥ μίλησε για «σπασμωδικές κινήσεις» που ενέχουν κι αυτές το σπέρμα της αδικίας. Κι αυτό διότι «καλούν ιδιώτες γιατρούς και τους λένε 2.000 ευρώ αφορολόγητα» ενώ την ίδια ώρα «στα νοσοκομεία υπάρχουν εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί που δίνουν τη μάχη οκτώ μήνες ρισκάροντας να μολυνθούν και παίρνουν 1.300 ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών ζητώντας και για τους γιατρούς του ΕΣΥ μισθό τα 2.000 ευρώ που συμφώνησε η κυβέρνηση για τους ιδιώτες.

Επιστροφή

Η γρήγορη επιστροφή στην υγειονομική ατζέντα δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις μέρες της αντιπαράθεσης για το Πολυτεχνείο έμεινε συνειδητά «πιο πίσω», όπως συνειδητά επέλεξε να ξεκαθαρίσει ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης (11.11.2020) το πώς θα αποδώσει τιμές για την 47η Εξέγερση του Πολυτεχνείου, δηλαδή με μια συμβολική εκδήλωση στο ΕΑΤ – ΕΣΑ και χωρίς να συμμετέχει ή να καλεί σε πορεία, για την οποία δήλωσε απερίφραστα πως στις σημερινές συνθήκες δεν πρέπει να γίνει. Με άλλα λόγια κινήθηκε με γνώμονα του τι μπορεί να αναγνωριστεί από την κοινωνία ως υπεύθυνη στάση αυτή τη στιγμή, θεωρώντας ότι διαφορετικά θα στείλει μήνυμα κατά του λοκντάουν σε μια στιγμή που οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί αυξάνονται και οι γιατροί και νοσηλευτές έχουν υπερβεί τα όριά τους.

Από κει και πέρα, παρενέβη όπου χρειάστηκε καταδικάζοντας την απαγόρευση των συναθροίσεων, συνυπογράφοντας μαζί με το ΜέΡΑ25 το κείμενο υπογραφών που διακινήθηκε από το ΚΚΕ για την απόσυρση της απαγόρευσης, και επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στα δύο αυτά κόμματα εγκαλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση έναντι της επίθεσης που δέχτηκαν από την αστυνομία την Τρίτη. Τη δε πρωτοβουλία του κειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ τη βλέπει ως μια σημαντική παρακαταθήκη «απέναντι σε τυχόν νέες, αντιδημοκρατικές κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης» στο άμεσο μέλλον. «Είναι γελασμένη αυτή η κυβέρνηση εάν θεωρεί ότι θα επιβάλει, με τη δική της αντίληψη περί τάξης, όλα όσα θέλει» (Π. Σκουρλέτης).

Σε ό,τι αφορά το σκηνικό αυταρχισμού και καταστολής των τελευταίων ημερών η Κουμουνδούρου το εκλαμβάνει ως δείγμα αδυναμίας και άμυνας της κυβέρνησης, καθώς αντιλαμβάνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο.

Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου σε απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει επισημάνει το ότι η κυβέρνηση καταφεύγει στον αυταρχισμό, συνεπεία της πολιτικής και επιχειρησιακής της αποτυχίας στο μέτωπο της πανδημίας.

Μάλιστα εκεί έκανε λόγο για ακροδεξιά μετατόπιση της κυβέρνησης και επένδυση στη βία και την καταστολή που έχει πολιτικά αλλά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. «Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ απλώς και μόνο με την επιβολή του δόγματος “νόμος και τάξη”, αλλά με μια βαθιά ιδεολογική επένδυση στην κρατική βία, ώστε να συγκρατηθεί η απήχηση της Ν.Δ. σε σκληρά ακροδεξιά ακροατήρια, στα οποία απέκτησε πρόσβαση ξανά με τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στα οποία η κυριαρχία της αμφισβητείται λόγω της σκληρά ταξικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής». Τη δεδομένη στιγμή είχαν προηγηθεί μια σειρά άλλα περιστατικά όπως η συγκέντρωση στο Εφετείο και η διάλυσή της με εντολή της αστυνομίας, όπως ανέφερε στην απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ, η κράτηση ανηλίκων στη ΓΑΔΑ, η απόφαση για την αστυνομία στα πανεπιστήμια μετά την αξιοποίηση της επίθεσης στον πρύτανη του ΟΠΑ κ.λπ.

Στο «μικροσκόπιο» η Φώφη

Όσον αφορά το αντιπολιτευτικό μέτωπο που αναδείχθηκε τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει τα θετικά και παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή. Θεωρεί από τη μία ότι οι προκλήσεις από κυβερνητικής πλευράς δεν θα σταματήσουν. Από την άλλη παρακολουθεί και τη στάση της Φώφης Γεννηματά καταγράφοντας τις όποιες θετικές ενδείξεις, όπως το ότι στη Βουλή έστρεψε τα βέλη κατά κανόνα στην κυβέρνηση χαμηλώνοντας αυτή τη φορά την κριτική προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την άλλη, στο ζήτημα της απαγόρευσης των συναθροίσεων επέλεξε τη γραμμή των ίσων αποστάσεων καθώς όχι μόνο δεν συνυπέγραψε το κείμενο του ΚΚΕ που αφορούσε το αίτημα ανάκλησης της απαγόρευσης, αλλά επιπλέον κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμφωνεί με την πραγματοποίηση της πορείας επειδή συνυπέγραψε με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 που είχαν ταχθεί υπέρ της πραγματοποίησής της.

Ο Τσίπρας πάντως φάνηκε να τηρεί χαμηλούς τόνους απέναντι στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΛ, και μετά την επικοινωνία που είχε μαζί της τη Δευτέρα (όπως και με τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης), μετέφερε άνευ αιχμών ότι η Φώφη Γεννηματά συμμερίστηκε την ανησυχία που της εξέφρασε για «την κλιμακούμενη προσπάθεια πόλωσης του πολιτικού κλίματος, με αποκορύφωμα την αντισυνταγματική διάταξη απαγόρευσης των συναθροίσεων με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:54