search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:53
MENU CLOSE

Ένα σωρό προβλήματα αφήνει ο Τραμπ στον Μπάιντεν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2154
3-12-2020
06.12.2020 04:00
trump-1.jpg

 

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τελικά ότι θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, έχοντας βυθίσει την Αμερική σε μια σκοτεινή περίοδο αβεβαιότητας – κατά τη διάρκεια της οποίας η μοίρα της δημοκρατίας φαινόταν μερικές φορές να κρέμεται από μία κλωστή – και έχοντας αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τις αυξανόμενες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο διάδοχός του. 
«Θα είναι πολύ δύσκολο να το παραδεχτούμε» δήλωσε για την εκλογική του ήττα ο Τραμπ στους δημοσιογράφους το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην αίθουσα διπλωματικής υποδοχής, όπου επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του για «μαζική απάτη» και είπε ότι, εάν η Εκλογική Επιτροπή κηρύξει νικητή τον Μπάιντεν, θα έχει κάνει «λάθος».

Ο Τραμπ συνέχισε να διασπείρει τα ψεύδη του για απάτη στις εκλογές και αρνήθηκε να πει στους δημοσιογράφους εάν θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της θητείας του εκλεγμένου νέου Προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Μάλιστα, έκανε… υπόδειξη στους δημοσιογράφους «να μην αφήσουν τον Τζο Μπάιντεν να πάρει τα εύσημα» για την ανάπτυξη εμβολίων για την Covid-19, επειδή, όπως είπε, «στα εμβόλια ήμουν εγώ που πίεσα τους ανθρώπους πιο σκληρά από ποτέ». 
Οι δηλώσεις αυτές αντανακλούν τον εκπληκτικό ναρκισσισμό του απερχόμενου Προέδρου και την αδυναμία του να αντιμετωπίσει το άγχος και τον οικονομικό πόνο που αντιμετωπίζουν πολλοί Αμερικανοί το τελευταίο διάστημα πριν από τις γιορτές, καθώς οι ουρές στις τράπεζες τροφίμων καταλαμβάνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια της πληρότητάς τους.

Οι μπελάδες
Εκτός από τα ενθαρρυντικά νέα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την Covid-19, τα γεγονότα μετά τις εκλογές έχουν δείξει σε μεγάλο βαθμό τις μυριάδες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Μπάιντεν.
Κατ’ αρχάς θα έρθει αντιμέτωπος με εκατομμύρια Αμερικανούς που πρέπει να ξεπεράσουν έναν οικονομικό «γκρεμό» όταν λήξουν οι παροχές για τους ανέργους και, στη συνέχεια, με δεδομένη την πολυπλοκότητα στην ανάπτυξη ενός σχεδίου διανομής για το εμβόλιο της Covid-19, θα πρέπει να πείσει τους σκεπτικιστές Αμερικανούς να κάνουν το εμβόλιο.

Πείνα και ανεργία
Οι εικόνες των Αμερικανών που πλημμυρίζουν τις μονάδες παροχής τροφίμων σε κάθε πόλη των ΗΠΑ κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.
Σύμφωνα με το Feeding America, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επισιτιστική ανασφάλεια μέχρι το τέλος του έτους.
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί εξακολουθούσαν να λαμβάνουν κάποια μορφή επιδόματος ανεργίας στις αρχές Νοεμβρίου και άλλοι 778.000 υπέβαλαν τα χαρτιά τους για ανεργία για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έκθεση του υπουργείου Εργασίας. Αλλά οι ηγέτες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο έχουν αποδειχθεί ανίκανοι ακόμη και να συναντηθούν για να διαπραγματευτούν ένα ακόμη πακέτο μέτρων ανακούφισης.
Έχουν παραμείνει διχασμένοι, παρότι οι παροχές έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο τον Μάρτιο αναμένεται να λήξουν στις 26 Δεκεμβρίου για περίπου 7,3 εκατομμύρια εργάτες, ανεξάρτητους εργολάβους, αυτοαπασχολούμενους και άλλους Αμερικανούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τακτικά επιδόματα ανεργίας στις πολιτείες τους, σύμφωνα με ανάλυση του The Century Foundation. 
Επιπλέον 4,5 εκατομμύρια Αμερικανοί, στους οποίους χορηγήθηκαν επιπλέον 13 εβδομάδες ανεργίας πέρα από τις 26 εβδομάδες που προσφέρονται συνήθως, αντιμετωπίζουν την ίδια περικοπή τον Δεκέμβριο. Μάλιστα η Walt Disney ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 32.000 υπαλλήλους το επόμενο έτος.
Μεγάλο μέρος του ποσού των μέτρων ανακούφισης για τις μικρές επιχειρήσεις έχει ήδη εξαντληθεί, ενώ λήγουν και άλλα προστατευτικά μέτρα στα οποία βασίζονταν οι Αμερικανοί που δυσκολεύονταν οικονομικά με εξώσεις και αναβαλλόμενες πληρωμές για στεγαστικά δάνεια και φοιτητικά δάνεια. 
Η αδυναμία των ηγετών στην Ουάσιγκτον να συνεργαστούν γίνεται αισθητή από τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και τους εργαζομένους, που βλέπουν άλλη μια φορά να κινδυνεύουν τα προς το ζην, καθώς οι πόλεις και οι δικαστικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα θέτουν νέους περιορισμούς στις επιχειρήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων της Covid-19.
Παρότι ο Μπάιντεν διεκδίκησε την αμερικανική Προεδρία με μια πλατφόρμα βάσει της οποίας θα μπορούσε να συνεργαστεί με ηγέτες και από τις δύο πλευρές για να σφυρηλατήσει τον συμβιβασμό, δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη για το αν μπορεί να κινητοποιήσει το Κογκρέσο σε μια εποχή που πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι φοβούνται τον Τραμπ, δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την εκλογική νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών. 
Ο Μπάιντεν προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να «ενώσουν τις δυνάμεις τους» και να περάσουν ένα νέο πακέτο μέτρων ανακούφισης.

Τα εμβόλια
Ωστόσο δεν είναι μόνο η έλλειψη οικονομικής ανακούφισης που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ασταθή εκκίνηση για τον Μπάιντεν. Αυτός και η ομάδα του προσπαθούν να προετοιμαστούν για το περίπλοκο έργο της διανομής του εμβολίου για την Covid-19 και να πείσουν τους Αμερικανούς να το κάνουν, σε μια χρονική στιγμή που οι λεπτομέρειες για το πώς θα πραγματοποιηθεί η χρηματοδότηση για το εμβόλιο παραμένουν ακόμα ασαφείς. 
Τον Οκτώβριο τμήματα υγείας και αξιωματούχοι που θα διαχειρίζονται τη διανομή του εμβολίου δήλωσαν σε κορυφαίους ηγέτες του Κογκρέσου ότι θα χρειαστούν 8,4 δισ. δολάρια για να διανείμουν ένα εμβόλιο για την Covid-19 στο επόμενο πακέτο χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για την πανδημία. 
Πολλές πολιτείες έχουν ήδη επινοήσει τα σχέδια διανομής εμβολίων σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να γνωρίζουν πώς θα καλύψουν το τρομακτικό κόστος. 
Το ποσό των 8,4 δισ. δολαρίων θα καλύψει την πρόσληψη και την κατάρτιση εργαζομένων, τον εκσυγχρονισμό δεδομένων, τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας για την ασφαλή μεταφορά ορισμένων εμβολίων σε χαμηλές θερμοκρασίες και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια, μεταξύ άλλων δαπανών.
Οι ειδικοί ελπίζουν πως οι ανακοινώσεις από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna ότι τα εμβόλιά τους είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του σκεπτικισμού κατά των εμβολίων. Ωστόσο, μια δημοσκόπηση της Gallup που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη έδειξε πως περισσότεροι από το 40% των Αμερικανών εξακολουθούν να λένε ότι δεν θα συμφωνήσουν να λάβουν το εγκεκριμένο από τον κυβερνητικό οργανισμό διαχείρισης τροφίμων και φαρμάκων FDA εμβόλιο για την πρόληψη της Covid-19 ακόμη κι αν είναι διαθέσιμο χωρίς κόστος.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:52