search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:34
MENU CLOSE

«Φταίει ο λούμπεν κρατικοδίαιτος πληθυσμός με το επίδομα ανεργίας»: Αρθρογράφος των «Νέων» τα βάζει με τους νέους άνεργους

04.12.2020 09:32
«Φταίει ο λούμπεν κρατικοδίαιτος πληθυσμός με το επίδομα ανεργίας»: Αρθρογράφος των «Νέων» τα βάζει με τους νέους άνεργους - Media

 

«Μικρό χασάπικο για την ανεργία» τιτλοφορείται το σημερινό άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου της εφημερίδας “Τα Νέα”, Ηλ. Κανέλλη, και τον εμπνεύστηκε –μαζί με το θέμα που αναπτύσσει- από μια συνομιλία που είχε με έναν… χασάπη «πολύ σοβαρό επαγγελματία», όπως τον περιγράφει.

Αφορμή είναι το παράπονο του χασάπη ότι δεν μπορεί -όπως ισχυρίζεται- να βρει επαγγελματία εργαζόμενο στην επιχείρησή του, παρότι προσφέρει «δελεαστική αμοιβή», πάλι κατά τον δικό του ισχυρισμό….

Το θέμα βέβαια δεν είναι τι ισχυρίζεται ο επαγγελματίας ιδιοκτήτης χασάπικου. Αλλά τι απόψεις αναπαράγει για τους ανέργους ή όσους αναζητούν εργασία μέσω αγγελιών στο άρθρο του ο δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ. Ιδού ένα σταχυολόγημα: «Οι περισσότεροι δεν θέλουν εργασία με ένσημα, φορολογούμενα έσοδα κ.α.», «θέλουν εργασία μερικών ωρών, τετράωρο», «μαύρα χρήματα» κ.α. Κι όταν προσπαθεί να εξηγήσει γιατί παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, απαντά δια μέσου του… αφηγητή (σ.σ. χασάπη) αναφερόμενος στους ανέργους: «Επειδή βγάζουμε περισσότερα με τα επιδόματα»!

Και αφού παρατίθενται τα… πλουσιοπάροχα επιδόματα του ελληνικού κράτους μέσω ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ κ.α. που συνήθως ψίχουλα τα αποκαλεί η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία, το άρθρο αποφαίνεται: «Όπως φαίνεται υπάρχουν πολλοί που προτιμούν να ζουν με τα λιγοστά χρήματα των επιδομάτων και προσπαθούν να τα συμπληρώσουν δουλεύοντας χωρίς παραστατικά…».

Το συμπέρασμα είναι… αυταπόδεικτο, κατά τον Ηλ. Κανέλλη: «Συχνά στο όνομα της κοινωνικής αλληλεγγύης συντηρείται μια αρκετά εκτεταμένη περιοχή μαύρης οικονομίας με έναν λούμπεν κρατικοδίαιτο πληθυσμό»!

Κι εμείς που νομίζαμε ότι για την «μαύρη» οικονομία δεν φταίνε μερικοί «μαύροι» εργαζόμενοι αλλά μεγιστάνες του πλούτου που στέλνουν τα κέρδη τους σε υπεράκτιες εταιρείες, για παράδειγμα. Ή ότι κυρίως η «μαύρη» εργασία δεν είναι αποτέλεσμα πρότασης των εργαζομένων αλλά επιβολής των εργοδοτών. Ή ότι τα 65 δισ. της παραοικονομίας στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, όσο και να «χτυπηθούν» ο δημοσιογράφος και ο φίλος του χασάπης, δεν μπορούν να προκύψουν από τους «μαύρους» εργαζόμενους σε κρεοπωλεία. Αλλά και ότι στην Ελλάδα τον Οκτώβριο είχαμε κατά τον ΟΑΕΔ, σχεδόν 1 εκατ. ανέργους, και μόλις 150.000 επιδοτούμενους. Ή ότι το έκτακτο βοήθημα της κυβέρνησης των 400 ευρώ θα το λάβει μόλις 1 στους 4 μακροχρόνια ανέργους. Αλλά και ότι τον Οκτώβριο 2020 ο ΟΑΕΔ κατέγραψε επισήμως άλλες 229.000 απολύσεις. Κι όλα αυτά παρά την εκτεταμένη επιδότηση ενός «λούμπεν κρατικοδίαιτου πληθυσμού» εργοδοτών, για να παραφράσουμε τα γραφόμενα του κ. Κανέλλη.

Ίσως σε επόμενο άρθρο του ο κ. Κανέλλης να δώσει απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:31