search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:42
MENU CLOSE

Παθολόγος σε κλινική Covid: «Ως και 90% μειωμένη η πιθανότητα επιβίωσης στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ»

04.12.2020 15:22
Το μεγάλο ευχαριστώ του 42χρονου που νίκησε τον κορωνοϊό  - Media
 
Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για διπλασιασμό του αριθμού των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από την αρχή της πανδημίας, οι διασωληνώσεις ασθενών Covid-19 εκτός ΜΕΘ πληθαίνουν. Τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες είναι καθημερινά με το ΕΣΥ να βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας με τραγικές επιπτώσεις.
 
Ενδεικτική είναι η δήλωση στο tvxs.gr του εντατικολόγου στο «Αττικόν» Μιχάλη Ρίζου ότι «με περισσότερο προσωπικό και καλύτερη οργάνωση θα είχαν σωθεί άνθρωποι», αλλά και η δήλωση του διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου πως έχουν χαθεί άνθρωποι που θα μπορούσαν να σωθούν λόγω έλλειψης ΜΕΘ.
 
Ο παθολόγος Δημήτρης Ζιαζιάς, έχοντας υπηρετήσει σε κλινική Covid, τονίζει ότι η πιθανότητα επιβίωσης ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ μπορεί να μειωθεί ως και 90%. Μιλώντας στο tvxs.gr o κ. Ζιαζιάς σημειώνει: «Υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πιθανότητα επιβίωσης κάθε βαρέως πάσχοντος ασθενούς που διασωληνώνεται και παραμένει υπό μηχανικό αερισμό εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, μειώνεται έως και 90%».
 
«Αν δεν υπάρχει το απαραίτητο περιβάλλον, το εξειδικευμένο προσωπικό, τα πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται για τη νοσηλεία τέτοιων περιστατικών, είναι προφανές ότι μειώνεται κατακόρυφα η πιθανότητα επιβίωσης. Η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης πέφτει κατακόρυφα», προσθέτει και συμπληρώνει:
 
«Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο όλες οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και η Ομοσπονδία επιμένουμε από την αρχή της πανδημίας ότι χρειάζεται γενναία αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, για τα περιστατικά του κορονοϊού αλλά και την υπόλοιπη νοσηρότητα η οποία δε σταματάει παρά την πανδημία».
 
Ωστόσο όπως έχουν διαπιστώσει πρόσφατα οι γιατροί, σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστική ανεπάρκεια, όπως συχνά συμβαίνει με τους ασθενείς Covid-19, η ενδεδειγμένη μεταχείριση δεν είναι η είσοδος σε ΜΕΘ αλλά σε Μονάδα Ενταντικής Φροντίδας (ΜΑΦ) με ειδικό εξοπλισμό:
 
«Εξίσου σημαντική με την ύπαρξη κλινών ΜΕΘ είναι η ύπαρξη κλινών αυξημένης φροντίδας. Οι ΜΑΦ μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ασθενών που διασωληνόνονται με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ειδικός εξοπλισμός, είτε με συσκευές αυξημένης παροχής ρινικού οξυγόνου, είτε με την εφαρμογή ειδικών μορφών οξυγονοθεραπείας όπως είναι τα σκάφανδρα ή οι cpap συσκευές», εξηγεί ο κ. Ζιαζιάς. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες κλίνες ΜΑΦ.
 
«Αυτή τη στιγμή πέραν των ΜΕΘ και του σταδίου πριν τις ΜΕΘ δεν υπάρχουν αρκετές τέτοιου τύπου μονάδες στη χώρα μας. Είναι ελάχιστες πανελλαδικά οι ΜΑΦ. Το Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος για να μειωθεί η θνητότητα αλλά και η νοσηρότητα και οι επιπλοκές που ενίοτε προκύπτουν κατά τη νοσηλεία στις ΜΕΘ», εξηγεί ο γιατρός.
 
Το φαινόμενο βαρέως πάσχοντες ασθενείς να διασωληνόνονται εκτός ΜΕΘ δεν είναι καινούριο, όπως μας πληροφορεί ο κ. Ζιαζιάς. «Κάθε χρόνο, ειδικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες με την έξαρση της γρίπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν και δεν τα διαψεύδει ούτε το υπουργείο Υγείας κατά μέσο όρο υπήρχε λίστα αναμονής έως και 100 συνανθρώπων μας που παρέμεναν διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ, εν αναμονή εύρεσης κρεβατιού».
 
«Προφανώς το φαινόμενο τώρα με την πανδημία είναι πιο έντονο. Και προφανώς απάντηση είναι η αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, τηρουμένων των προδιαγραφών σωστής περίθαλψης και θεραπείας που έχει να κάνει κατά βάση με την ύπαρξη του αναγκαίου εξειδικευμένου και έμπειρου στην εντατικολογία προσωπικού», τονίζει ο κ. Ζιαζιάς.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:42