search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 06:58
MENU CLOSE

Τα λουλούδια του Δεκέμβρη

09.12.2020 04:30
5200885.jpg

 

Στην επέτειο της μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά φέτος – όπως έγινε με όλες τις εθνικές γιορτές και επετείους. Στο σημείο της δολοφονίας του άτυχου νεαρού, υπήρχε έντονη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Ένας αστυνομικός πήρε την ανθοδέσμη την οποία πολίτης είχε εναποθέσει στο σημείο της δολοφονίας και εν είδη αστεϊσμού τη διέλυσε πάνω σε συνάδελφό του ενώ στη συνέχεια την πέταξε κάτω. Το περιστατικό κατήγγειλαν κάτοικοι των Εξαρχείων.

Είναι εντυπωσιακό το πώς μια ανθοδέσμη έγινε αντικείμενο μιας τόσο βίαιης πράξης, καθώς ο πανανθρώπινος συμβολισμός των λουλουδιών παραπέμπει στις πιο ευγενικές και τρυφερές εκφράσεις συναισθημάτων.

Δε χωρά συζήτηση ότι η αστυνομία υποχρεούται να κάνει τη δουλειά της η οποία είναι να επιβάλλει την τάξη και στη συγκεκριμένη περίπτωση να εμποδίσει έκνομες συγκεντρώσεις, υπερασπιζόμενη την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου από την διασπορά του θανατηφόρου ιού. Βέβαια, το να πάει κάποιος στην βόλτα του να καταθέσει ένα ανάθημα, μιαν ανθοδέσμη, δεν είναι ούτε κατά του νόμου, ούτε εναντίον των απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας.

Η πράξη του αστυνομικού, να διαλύσει τα λουλούδια στην πλάτη συναδέλφου του και στη συνέχεια να την πετάξει κάτω, εκτός από παιδαριώδης και αντιαισθητική, ήταν προκλητική και απόλυτα ασεβής. Το «αστείο» του, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς πρόσβαλε τη μνήμη ενός δολοφονημένου παιδιού από το όπλο ενός άλλου αστυνομικού, μάλιστα. Θυμίζουμε ότι, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θεωρείται ύβρις το να προσβάλλει κάποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, τη μνήμη νεκρού. Ο σεβασμός απέναντι στους νεκρούς αποτελεί κοινό τόπο σε όλους τους πολιτισμούς. Η αντίληψη αυτή είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σε κάθε άνθρωπο και οποιαδήποτε παρεκκλίνουσα συμπεριφορά διαταράσσει το κοινό περί σεβασμού των νεκρών αίσθημα.

Βέβαια καλό είναι να μην ξεχνάμε, ότι η πράξη του ενός αστυνομικού δεν αντιπροσωπεύει επ’ ουδενί το σύνολο του αστυνομικού σώματος. Οι γενικεύσεις και οι απλουστεύσεις δεν βοηθούν κανέναν και κυρίως δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Οι αστυνομικοί εργαζόμενοι έχουν επιφορτιστεί όλο το βάρος της πανδημίας έχοντας θύματα τα οποία δεν μνημονεύονται καν… Ωστόσο, από την άλλη, τα όργανα της τάξης οφείλουν να επιδεικνύουν υποδειγματική και συγκρατημένη συμπεριφορά. Είναι μέσα στα καθήκοντά τους. Το «σήμα» δεν λειτουργεί ως free pass σε κάθε είδους τραμπουκισμό. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αφέλειες και για «ψευτομαγκιές».

Θετικό είναι το γεγονός ότι τα αντανακλαστικά της ΕΛΑΣ στο περιστατικό υπήρξαν άμεσα: διετάχθη έρευνα προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για επιβολή πειθαρχικής ποινής κατά του αστυνομικού, ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε την πράξη και ζήτησε συγγνώμη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32