search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:06
MENU CLOSE

Τσίπρας: Προγραμματική φυγή προς τα μπρος – Στοπ σε σενάρια για Εξεταστική

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2155
10-12-2020
10.12.2020 04:00
tsipras_1-5.jpg

 

Μήνυμα για «μαχητική» και «τεκμηριωμένη» αντιπολίτευση από την ηγεσία προς το εσωτερικό της Κουμουνδούρου

Σε πρώτο πλάνο συνεχίζει να κρατά το θέμα της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κι ενδεχομένως η καθημερινή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση επί όλων των επιμέρους ζητημάτων να δίνει μια αίσθηση «μικροκομματικού καυγά» όπου χάνεται η μεγάλη εικόνα.

Σε γενικές γραμμές τους τελευταίους δύο μήνες, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από τον «αστερισμό» των εσωκομματικών και της εσωστρέφειας στην κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας όταν αυτή άρχισε να επιδεινώνεται, οι εσωκομματικές έριδες πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και τα στελέχη έδειξαν να συγκεντρώνονται στον κοινό στόχο, το μέτωπο με την κυβέρνηση.

Ενίοτε κάποιοι ξεφεύγουν, με τον Τσίπρα να τρέχει να σβήσει φωτιές, όπως συνέβη στην αρχή του δεύτερου lockdown με τον Παύλο Πολάκη. Στην αρχή της εβδομάδας αυτής εμφανίστηκαν κάποια σημάδια μιας κάποιας παραλίγο αποδιοργάνωσης, που φάνηκε πάντως να μαζεύονται γρήγορα. Πέρασαν δε κάτω από την κόντρα για το σπίτι στο Σούνιο, με το οποίο το κυβερνητικό στρατόπεδο φάνηκε να επιχειρεί έναν αντιπερισπασμό από τη διαχείριση της πανδημίας και μια «ρελάνς» στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για Πάρνηθα και ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα.

Παραλίγο… «φωτιές»

-Από τη μία δημοσιεύματα σε ΜΜΕ φιλικά και μη προς την Κουμουνδούρου εμφάνιζαν το πρωί της Δευτέρας τον ΣΥΡΙΖΑ να σκέφτεται Εξεταστική για τη διαχείριση της πανδημίας, μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης ή όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στα κυβερνητικά έδρανα.

Τα παραπάνω φαίνεται να προήλθαν από διαρροές από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και από ορισμένους αποδίδονται σε ένα κέντρο με ροπή στον… «αυριανισμό» (ο νοών νοείτω). Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να μαζέψει όσους κινούνται σε αυτή τη λογική παίρνοντας δημόσια αποστάσεις. Έτσι στη ραδιοφωνική εκπομπή – εκδήλωση για το θέμα της πανδημίας που έγινε στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,5» και που οργάνωσε ο τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης «αλλά δεν είναι η ώρα να αναζητηθούν», επιχειρώντας να κόψει τη φόρα σε όσους επιχείρησαν να στρέψουν τη συζήτηση στη σκανδαλολογία και την «εξεταστικολογία».

-Από την άλλη, λίγο έλειψε να απειληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα εσωστρέφεια από την τροπολογία των Σπίρτζη – Λάππα για το έκτακτο επίδομα σε αστυνομικούς, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό από την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία έθεσε και θέμα κακού τάιμινγκ (μια μέρα μετά τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες στην επέτειο Γρηγορόπουλου) και θέμα ουσίας. Ότι δηλαδή η εν λόγω τροπολογία ήταν ενταγμένη σε μια «πελατειακή» επιδοματική λογική προς μία επαγγελματική κατηγορία που δεν ανήκει στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είχε τη λογική μιας συνολικής παρέμβασης για το θέμα των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας και χρειάζονται ενίσχυση. Τελικώς, η τροπολογία αποσύρθηκε με στόχο να ξανάρθει με λογική συνολικής αντιμετώπισης διάφορων επαγγελματικών κατηγοριών.

Από εκεί και πέρα στο μέτωπο με την κυβέρνηση αυτό που μπορεί να «παρατηρήσει κανείς είναι το εξής:

Η απάντηση στη «λάσπη»

Μπορεί στην καθημερινή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, αντιπαράθεση που δείχνει να απλώνεται εξίσου επί όλων των επιμέρους ζητημάτων, οι καταγγελτικοί τόνοι να υψώνονται κατακόρυφα, αλλά εντός συμφωνημένων, εν πολλοίς, ορίων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο ίδιος ο Τσίπρας έχει εκπέμψει σήμα ότι δεν θέλει να πάει σε λογική όξυνσης του πολιτικού κλίματος μέσα σε μια συγκυρία όπου μετράμε 100 νεκρούς τη μέρα.

Αντιθέτως, δίπλα στην καθημερινή διαχείριση και όπως έχει δείξει και στις συζητήσεις στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να υπάρχει το σκέλος της εποικοδομητικής πρότασης που να δίνει και το αξιακό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και να προτείνει μια λογική διεξόδου άμεσα και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Προχθές στο Πολιτικό Συμβούλιο μίλησε χαρακτηριστικά για «μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση», στέλνοντας εκ νέου σήμα στο εσωτερικό του (την αντέταξε δε στην τακτική λασπολογίας και την απέδωσε ευθέως στον Μητσοτάκη με αφορμή το εξοχικό στα Λεγραινά). Σε προηγούμενα φύλλα το «Π» έχει αναδείξει την αναζήτηση από το ηγετικό επιτελείο ενός ιδανικού μίγματος ισορροπιών μεταξύ της καταγγελίας και της κριτικής από τη μία και της προγραμματικής αντιπολίτευσης από την άλλη.

Τις τελευταίες ημέρες αυτό που επιχειρεί να τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επόμενη φάση της πανδημίας είναι ότι το μονόπαντο ποντάρισμα από την κυβέρνηση στο εμβόλιο συνιστά «εμπόριο ελπίδας», αφού δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί λόγω της πανδημίας.

Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να υπάρχουν ξεκάθαρες αποστάσεις από αντιεμβολιαστικές λογικές, ως εκ τούτου στην ίδια παρέμβαση τόνισε ότι το εμβόλιο είναι ένα εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και «καλώς να έρθει».

Η έμφαση ωστόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο ότι το εμβόλιο συνιστά ένα «εργαλείο» ανάμεσα σε άλλα και δεν είναι πανάκεια, επομένως πρέπει και άλλα πράγματα να γίνουν. Εδώ στο πλάνο μπαίνει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης, το λεγόμενο σχέδιο «αντι-Πισσαρίδη», όπως αποκαλείται, επειδή κινείται στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης του σχεδίου Πισσαρίδη που υιοθετεί η κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με ερμηνείες για αιχμές προς τον Τσίπρα, σχετική αναφορά του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος έχει αναλάβει την επιμέλεια του σχεδίου αυτού, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», υπηρετούσε τις παραπάνω «προεδρικές» επιταγές: «Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος, αλλά το θετικό διακύβευμα, η προοπτική αλλαγών που θα φέρουν καλύτερες συνθήκες για την οικονομία και την κοινωνία. Με μια λέξη: το ‘‘μεγάλο αφήγημα’’».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:05