search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:56
MENU CLOSE

Lockdown: Οι φόβοι της κυβέρνησης για τα Χριστούγεννα – Τα οικογενειακά τραπέζια και οι… εκκλησίες

14.12.2020 07:49
xristougenna_1.jpg

 

Η χώρα βρίσκεται σε lockdown για έκτη εβδομάδα και η πτώση του ιικού φορτίου ανά την επικράτεια είναι συνεχιζόμενα πτωτική, ωστόσο, το στοιχείο που συνεχίζει να ανησχυεί την κυβέρνηση και τους ειδικούς είναι οι ημέρες των εορτών.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν φαινόμενα συγχρωτισμού ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, σε περίπτωση κατά την οποία οι πολίτες δεν τηρήσουν τα μέτρα προστασίας σε ρεβεγιόν και εορταστικά τραπέζια είναι διάχυτη, όσο τα μηνύματα που εκπέμπονται για την ανάγκη τήρησης των παρεμβάσεων είναι εξακολουθητικά.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μέτρα τα οποία είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις υποδείξεις των ειδικών. Και θεωρώ, έχοντας πια μια πολύ καλή εικόνα για το πόσο γρήγορα μπορεί αυτός ο ιός να κυκλοφορεί όποτε αυξάνεται η κινητικότητα, ότι ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των Χριστουγέννων, έχουμε κάνει το σωστό. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Και βλέπω και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ήταν πιο τολμηρές ως προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου, να ξανακάνουν βήματα προς τα πίσω…

Είναι απολύτως επιβεβλημένο αυτές τις ημέρες να προσέξουμε διπλά, να προσέξουμε κυρίως τις μετακινήσεις μας, να προσέξουμε τις συναθροίσεις στα σπίτια, να προσέξουμε τις επαφές μας με πιο ηλικιωμένους συμπολίτες, έτσι ώστε το 2021 να μας βρει όσο το δυνατόν πιο υγιείς και έτοιμους να ξεκινήσουμε πια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει σήμερα ακόμα μία τηλεδιάσκεψη με στενούς συνεργάτες και λοιμωξιολόγους για την εξέλιξη της πανδημίας.

Φόβοι για τις εκκλησίες

«Η πρώτη μέρα εφαρμογής της «παραδόσεως εκτός» πήγε πολύ καλά», εκτίμησε μέσω twitter ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στην «παρθενική» εμφάνιση του θερμού του click away χθες Κυριακή στο λιανεμπόριο. Και πρόσθεσε «Το 40% των σημερινών παραγγελιών που θα πήγαιναν στους ταχυμεταφορείς εξυπηρετήθηκε πιο γρήγορα έτσι. Αυτό θα βοηθήσει να λειτουργήσει ξανά ικανοποιητικά όλο το σύστημα. Τηρείστε τα μέτρα καλόπιστα και θα πάνε όλα καλά». 

Εφόσον τα πράγματα κυλίσουν ομαλά – όπως λέει και ο Άδωνις Γεωργιάδης – δεν αποκλείεται η μέθοδος του… click away να επεκταθεί στα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα ανά την επικράτεια. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την αντίδραση ορισμένων ιεραρχών για τον τρόπο που θα τελεστούν οι θείες λειτουργίες τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, δε θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο. Την Τρίτη αναμένεται ότι θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος και στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν τι θα αποφασίσει. 

Τέλος, τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:55