search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:38
MENU CLOSE

Σύγκρουση κυβέρνησης-εκκλησίας για τα Θεοφάνεια: Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν – Δεν συναινούμε σε κλειστούς ναούς

04.01.2021 16:59
Σύγκρουση κυβέρνησης-εκκλησίας για τα Θεοφάνεια: Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν - Δεν συναινούμε σε κλειστούς ναούς - Media

 

Κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης-εκκλησίας, με απρόβλεπτες συνέπειες, προκαλεί η απόφαση, στο πλαίσιο του «σκληρού» lockdown μιας εβδομάδας που άρχισε από το περασμένο Σάββατο, να παραμείνουν κλειστοί για τους πιστούς οι ναοί την ημέρα των Θεοφανείων.

«Ανταρσία» από την Ιερά Σύνοδο

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, σε συνεδρίασή της διαμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμ­μέ­νει σε όσα συμ­φω­νή­θη­καν αρ­χι­κώς με την Πο­λι­τεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Α­γι­α­σμό των υ­δά­των εν­τός των Ι­ε­ρών Ναών της Ε­ορ­τής των Θε­ο­φα­νείων ό­πως άλ­λω­στε είχε συμ­φω­νη­θεί και α­πο­τυ­πω­θεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ α­ριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509)».

Παράλληλα, η ΔΙΣ σε μια κίνηση που αφήνει ανοιχτές πολλές ερμηνείες, τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι «απο­στέλ­λει ε­πι­στολή δι­α­μαρ­τυ­ρίας προς την Ελ­λη­νική Κυ­βέρ­νηση θε­ω­ρών­τας τον δι­ά­λογο ως το μο­να­δικό μέσο επιλύσεως των ζη­τη­μά­των που α­φο­ρούν τις σχέ­σεις της Πο­λι­τείας με τις θρη­σκευ­τι­κές κοι­νό­τη­τες που υ­φί­σταν­ται στο Ελ­λη­νικό Κρά­τος».

«Μήνυμα» από την κυβέρνηση

Μπροστά στο «μπαϊράκι» της ΔΙΣ, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απαντήσει, υπογραμμίζοντας ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».

Αναλυτικά, σε μια ανακοίνωση εμφανώς αμήχανη, η κυβέρνηση ανέφερε ότι «σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

«Πυρά» από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Σημειώνεται ότι η αντίδραση της ΔΙΣ έδωσε την ευκαιρία στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκήσουν κριτική, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Εκκλησία.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε με νόημα ότι «τα μέτρα προστασίας πρέπει να ισχύουν για όλους, ώστε να εξέλθουμε πιο γρήγορα από την κρίση. Θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία;».

Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ σε πιο έντονο ύφος υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις. Θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:38