search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:21
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Φοβούνται πυρηνικό «χτύπημα» του Τραμπ – Επαφές Πελόζι με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων

08.01.2021 17:53
Συναγερμός στο FBI: Φόβοι για ένοπλες κινητοποιήσεις ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν - «Φρούριο» η Ουάσινγκτον - Media

 

Βολές και χαρακτηρισμούς για την ψυχική υγεία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, εξαπέλυσε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πέλοζι, εκφράζοντας ανησυχίες για την πρόσβαση του Τραμπ στους κωδικούς των πυρηνικών.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πέλοζι γνωστοποίησε ότι συνομίλησε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτός ο «ανισόρροπος πρόεδρος» δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα.

«Σήμερα το πρωί, μίλησα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Μαρκ Μίλεϊ για να συζητήσουμε τα διαθέσιμα ώστε ώστε να αποφευχθεί ένας ασταθής πρόεδρος να ξεκινήσει εχθροπραξίες ή να αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς εκτόξευσης και να διατάξει ένα πυρηνικό πλήγμα» ανέφερε η Πελόζι, σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

«Η κατάσταση με αυτόν τον ανισόρροπο πρόεδρο δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη», πρόσθεσε. Απείλησε μάλιστα ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση αν ο Τραμπ δεν αποχωρήσει «αμέσως και εθελοντικά» από τον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί.

Ο εκπρόσωπος του Μίλεϊ, συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, επιβεβαίωσε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της Πελόζι. Ο στρατηγός «απάντησε στα ερωτήματά της για την ιεραρχία των πυρηνικών», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ταυτόχρονα ο ανώτατος διοικητής του στρατού. Εκείνος δίνει την εντολή ενεργοποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου στον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, ο οποίος την μεταβιβάζει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, εφόσον είναι νόμιμη.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραδώσει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, όμως η Πελόζι είπε την Πέμπτη ότι η κάθε ημέρα που απομένει ακόμα μπορεί να εξελιχθεί σε «θρίλερ» για την Αμερική.

Πάντως, δεν είναι σαφές εάν υπάρχει κάποιος μηχανισμός για τον περιορισμό της πρόσβασης ενός προέδρου σε τέτοιες διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Φυσικά, εάν ο Τραμπ απομακρυνόταν από το αξίωμα, θα έχανε και την πρόσβαση στους κωδικούς, αλλά δεν είναι σαφές εάν το υπουργικό συμβούλιο ή η Γερουσία αισθάνονται υποχρεωμένοι να συνεχίσουν αυτήν την πορεία.

Ωστόσο, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το Σώμα που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς θα προχωρήσει σε παραπομπή Τραμπ για δεύτερη φορά.

Η Πελόζι απηύθυνε δημοκρατική έκκλήση για απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του, αφού ο πρόεδρος υποκίνησε βίαιο όχλο υποστηρικτών του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο.

Όσον αφορά τη δυνατότητα επίκλησης της 25ης τροπολογίας για την απομάκρυνση του Τραμπ, η Πελόζι είπε: «Χθες, ο Schumer και εγώ κάναμε ένα τηλεφώνημα στον Αντιπρόεδρο Πενς, και εξακολουθούμε να ελπίζουμε να ακούσουμε από αυτόν το συντομότερο δυνατό μια θετική απάντηση για το αν αυτός και το Υπουργικό Συμβούλιο θα τιμήσουν τον όρκο τους προς το Σύνταγμα και τον αμερικανικό λαό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:21