search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:02
MENU CLOSE

Τρυπάτο κέικ σοκολάτας, ζουμερό και αφράτο

21.01.2021 05:00
9432c4d2-8f2f-4e2c-907d-ce08eb640b58.jpg

Υλικά

100 γραμμάρια γάλα πλήρες

200 γραμμάρια ζάχαρη

140 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

130 γραμμάρια ηλιέλαιο

4 αυγά μεσαία

3 κουταλιές της σούπας (γεμάτες) κακάο

1 συσκευασία μπέικιν πάουντερ

1 συσκευασία βανιλίνη ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 

Για τη σάλτσα

200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

300 ml γάλα πλήρες

2 κουταλιές της σούπας (γεμάτες) κακάο

3 κουταλιές της σούπας (γεμάτες) ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη με το μίξερ, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μίγμα. Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να λιώσει καλά η ζάχαρη και να γίνει λευκό από το χτύπημα. Σε ένα μπολ κοσκινίστε τα στέρεα υλικά δηλαδή το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και τη βανιλίνη.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε στη ζύμη το ηλιέλαιο και ύστερα το γάλα εναλλάξ με τα στέρεα υλικά. Αφού αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά, αδειάστε το σε βουτυροαλευρωμένη φόρμα και ψήστε το στη μεσαία θέση στις αντιστάσεις και σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C για περίπου 40-45 λεπτά.

Εντωμεταξύ ετοιμάστε τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά και ανακατεύοντας διαρκώς για να διαλυθούν τα κομματάκια που τυχόν έχουν δημιουργηθεί, φέρτε το μίγμα σε βρασμό. Όταν αρχίσει να κοχλάζει καλά, σβήστε τη φωτιά. Για να καταλάβετε αν το κέικ έχει ψηθεί, βυθίστε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του και αν βγει καθαρό, είναι έτοιμο.

Σε διαφορετική περίπτωση, συνεχίστε για λίγο το ψήσιμο. Αφού το βγάλετε από το φούρνο και όσο είναι ζεστό, κάντε του μερικές τρύπες με την ανάποδη μεριά μιας ξύλινης κουτάλας. Ρίξτε τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας πάνω στο κέικ και ειδικά μέσα στις τρύπες και αφήστε το να την απορροφήσει καλά για 1 ώρα. Ύστερα είναι έτοιμο να το απολαύσετε!

 

Συμβουλές για να πετύχει

Όταν βουτυροαλευρώνετε μια φόρμα, προσέξτε να τινάζετε καλά την επιπλέον ποσότητα και μην αφήνετε πολύ αλεύρι γιατί αυτό μπορεί να σας πικρίσει το κέικ.

Αν η σάλτσα είναι κρύα, θα πρέπει να την ξαναζεστάνετε πριν περιχύσετε το κέικ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:59