search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:19
MENU CLOSE

«Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα η Σοφία»: Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

24.01.2021 05:30
Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από καθηγητή μαιευτικής - Media

 

Σαν κύμα η καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης της χρυσής Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου παρέσυρε κι άλλες γυναίκες στο διάβα του.

«Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα η Σοφία» είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών, αλλά και για την αντιμετώπισή τους έρχονται να δώσουν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.

Από τα στοιχεία των κλήσεων της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης εθνικής εμβέλειας SOS για την περίοδο από τη 1 Ιανουαρίου του 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, προκύπτει ότι η υπηρεσία δέχθηκε 94 κλήσεις για σεξουαλική παρενόχληση 45 για βιασμό και 3.871 για ενδοοικογενειακή βία.

Σε σχέση με τη σεξουαλική κακοποίηση, σε 86 περιπτώσεις ο δράστης ήταν τρίτο γνωστό πρόσωπο, σε 32 ήταν ο σύζυγος, σε 23 ο πρώην σύντροφος, σε 16 άγνωστο πρόσωπο, σε 15 ο σύντροφος, σε 12 άλλο μέλος της οικογένειας, σε 11 ο πατέρας, σε 5 ο πρώην σύζυγος, σε 4 ο αδελφός/-ή, σε 4 η μητέρα, σε 4 δεν έχει προσδιοριστεί και σε 3 το τέκνο.

Περιστατικά βιασμού στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας το 2019

Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος γυναικών που καταγράφηκαν το 2019 είναι 32, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της γενικής γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Πώς αντιμετωπίστηκαν δικαστικά οι περιπτώσεις συντροφικής βίας το 2019

Το Παρατηρητήριο Ισότητας των Φύλων της ΓΓΟΠΙΦ είναι αρμόδιο για την εφαρμογή του άρθρου 11 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έμφυλη βία που αφορά στον συντονισμό της συλλογής και στη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων κάθε μορφής βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους δείκτες που έχουν προταθεί από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), το 2019 διώχθηκαν ποινικά 4.097 άνδρες για ενδοοικογενειακή βία. Το ίδιο έτος καταδικάστηκαν 1.320, ενώ 79 εκτίουν ποινή πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ανδρών που εκτίουν ποινή στη φυλακή μειώθηκε σταδιακά από το 2016 που ήταν 104.

Τα στοιχεία για τους δείκτες που έχουν προταθεί από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE)

Συρεγγέλα στο topontiki.gr: Η δημόσια καταγγελία της Μπεκατώρου ήθελε θάρρος και δύναμη

Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε στο topontiki.gr πως «η πρώτη επώνυμη δημόσια καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση από την χρυσή Ολυμπιονίκη της Ιστιοπλοϊας, Σοφία Μπεκατώρου ήθελε θάρρος και δύναμη, όποια στιγμή και αν αποφασίσει μια γυναίκα να μιλήσει».

«Τώρα, λοιπόν, είναι μία μεγάλη ευκαιρία  γιατί αφενός μεν η Σοφία με την πράξη της πρόσφερε το βήμα και σε άλλες γυναίκες να μιλήσουν, αφετέρου  γιατί μας δίνει την δυνατότητα  για μία ακόμα φορά να ενημερώσουμε και να ενθαρρύνουμε ως Πολιτεία, ακόμα περισσότερες γυναίκες ώστε να βρουν τη δύναμη και να καταγγείλουν» επισήμανε.

«Αυξήθηκαν οι καθημερινές καταγγελίες»

«Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι ανώνυμα,  οι καθημερινές καταγγελίες κάθε μορφής έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας  άρχισαν να πληθαίνουν, αρκετά νωρίτερα, κατά την περίοδο του πρώτου lockdown. Και αυτό είναι σημαντικό να ακουστεί» πρόσθεσε.

«Οι  κλήσεις προς τη γραμμή 15900 της Γενικής Γραμματείας  Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αυξήθηκαν σημαντικά  κατά τη διάρκεια του lockdown. Σ’ αυτό βοήθησε η τηλεοπτική καμπάνια της  κυβέρνησης,  με κεντρικό μήνυμα, «Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές», για την  ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την 24ωρη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που ανέδειξε σοβαρές πτυχές της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Η καμπάνια μας  ενθάρρυνε θύματα κακοποίησης αλλά και τρίτα πρόσωπα να απευθυνθούν και να μιλήσουν με εξειδικευμένους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς του 15900. Υπάρχει όμως ακόμα φόβος, ανοχή και ενοχή και αυτά πρέπει να «σπάσουν». 

Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών -τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και η 24ωρη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 είναι πάντα έτοιμες να υποστηρίξουν όπου θέλουν να σπάσουν τον κύκλο βίας.

Μάλιστα, η λειτουργία των Δομών ενδυναμώθηκε με μια σειρά από συνέργειες:
-Mε την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία για  τις απαραίτητες εξετάσεις για την εισαγωγή γυναικών θυμάτων βίας στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου.
-Με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για δωρεάν καταλύματα  έκτακτης ανάγκης.
-Με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για περιστατικά που έχουν παιδιά.
– Με τον ΟΑΕΔ ο οποίος προχώρησε στην τροποποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας προκειμένου να στηρίξει τις άνεργες γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας».

«Η προσέγγιση ωστόσο σε τέτοια θέματα έχει τις ρίζες της στην οικογένεια και στο σχολείο. Στα σχολεία, λοιπόν, έχει ξεκινήσει πιλοτικά ως υποχρεωτικό το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών για μία σειρά από κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό. Παράλληλα μόλις ανακοινώθηκε μία ακόμα από τις στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας με τα κράτη – μέλη που θα κυρώσουν τη Σύμβαση –ανάμεσα τους και η Ελλάδα- να δεσμεύονται να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας.

Οι γυναίκες-θύματα βίας πρέπει να προσφεύγουν σε αστυνομία και δικαιοσύνη

«Τέλος, οι γυναίκες- θύματα βίας  είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η σεξουαλική βία ως μορφή έμφυλης βίας είναι ποινικό αδίκημα για το οποίο πρέπει να προσφεύγουν στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη και να το καταγγέλλουν. Σε περιπτώσεις άμεσης και έκτακτης ανάγκης, τα θύματα πρέπει να καλούν αμέσως  στην Αστυνομία» κατέληξε η Μαρία Συρεγγέλα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:13