28/02/2021 20:47:59

Εμβόλια κορωνοϊού: Πρόταση να κινηθεί νομικά η Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις

Εμβόλια κορωνοϊού: Πρόταση να κινηθεί νομικά η Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις - Media

 

Εντάσεις προκαλούν οι καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους κόλπους της Ε.Ε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστηρίζει ότι η Ένωση πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά για να διασφαλίσει τις δόσεις για τις οποίες έχει έρθει σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Κι αυτό αν οι διαπραγματεύσεις για την καθυστέρηση στην παράδοση δεν καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

«Στηρίζω όλες τις προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα με τις εταιρείες μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης», έγραψε ο Μισέλ σε μια επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με το Reuters.

«Ωστόσο, αν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι πρέπει να εξερευνήσουμε κι άλλες επιλογές και να κάνουμε χρήση των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που υπάρχουν στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

Politico: Η κούρσα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και η αποτυχία της Ευρώπης

Η στρατηγική της Κομισιόν για κοινή προμήθεια του εμβολίου από όλα τα κράτη κατηγορείται τώρα από πολιτικούς ηγέτες ως πολύ γραφειοκρατική, περιοριστική και πολύ αργή, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Ειδικότερα , η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην πρόσβαση έναντι της ταχύτητας και στην αλληλεγγύη αντί να δοθεί περιθώριο ελιγμών στις κυβερνήσεις έχει δεχτεί επικρίσεις και κατηγορηθεί πως καθυστέρησε την απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ που υποτίθεται πως θα αποτελούσε μια ισχυρή ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μια ηθική θέση απέναντι στον «εμβολιαστικό εθνικισμό» του Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα να μείνει η ΕΕ πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στο θέμα των εμβολίων.

Οι χώρες της ΕΕ έμειναν μαζί καθώς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ενέκριναν τα εμβόλια και άρχισαν τους εμβολιασμούς πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα: πιο χαμηλές τιμές, μεγαλύτερη ευθύνη για τους παρασκευαστές των εμβολίων και εμβόλια για όλη την ΕΕ. Αλλά και καθυστερήσεις στις παραδόσεις και αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.