search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:24
MENU CLOSE

Amazon: Έκλεβε από το 2017 τα φιλοδωρήματα των διανομέων – Πληρώνει 61 εκ. δολάρια

04.02.2021 10:01
Amazon: Έκλεβε από το 2017 τα φιλοδωρήματα των διανομέων - Πληρώνει 61 εκ. δολάρια - Media

 

Δεν είναι εξωφρενικό, ούτε πρωτάκουστο. «Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε». Η Amazon, η οποία μόλις την Τρίτη ανακοίνωσε ότι είχε τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών, συνολικά 125,56 δισ. δολάρια, έκλεβε για δυόμισι ολόκληρα χρόνια τα φιλοδωρήματα των διανομέων της.

Έτσι, έπειτα από εξωδικαστικό συμβιβασμό, καλείται να καταβάλει 61,7 εκ. δολάρια στους διανομείς της.

 Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ, που ξεκίνησε την έρευνα σε βάρος της εταιρείας, Ρόχιτ Τσόπρα, «συνολικά, η Amazon έκλεψε σχεδόν το ένα τρίτο των φιλοδωρημάτων των οδηγών για να ενισχύσει το τζίρο της».

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία «επέκτεινε την επιχειρηματική της αυτοκρατορία εξαπατώντας τους εργαζομένους της».

H Amazon εγκαινίασε το σύστημα οικειοποίησης των φιλοδωρημάτων για να πληρώνεται ο βασικός μισθός των διανομέων το 2017, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, στις οποίες αρχικά απαντούσε πως οι οδηγοί λαμβάνουν τελικά το 100% των φιλοδωρημάτων τους, παρά το γεγονός ότι αυτά πήγαιναν για την πληρωμή του βασικού τους μισθού.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπορίου, η Amazon προσέλαβε σημαντικό αριθμό διανομέων διαβεβαιώνοντάς τους πως θα είχαν μεγάλους μισθούς και σημαντικά φιλοδωρήματα.

Στην πραγματικότητα, η εταιρεία έκλεβε τα τιπς για να χρηματοδοτεί τα βασικά ωρομίσθια των οδηγών, που κυμαίνονταν από 18 ως 25 δολάρια την ώρα.

Κάποια στιγμή, όπως αναφέριε το katiousa.gr, οι οδηγοί αντιλήφθηκαν πως τα εισοδήματά τους μειώνονταν, κάνοντας μαζικά παράπονα, στα οποία η διοίκηση απαντούσε με ψεύτικα email όπου προβαλλόταν ο ισχυρισμός ότι οι οδηγοί λάμβαναν κανονικά το 100% των φιλοδωρημάτων.

Toν Αύγουστο του 2019 η εταιρεία εγκατέλειψε την πρακτική, μόλις πληροφορήθηκε ότι είχε αρχίσει η έρευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου.

Παρόμοιες πρακτικές χρησιμοποιούσαν και άλλες εταιρείες του χώρου, όπως η DoorDash και η Insacart, τις οποίες σταμάτησαν μέσα στο 2019, χωρίς ποτέ να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας.

Photo: by jurvetson 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15