search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:35
MENU CLOSE

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου: Για ποιους θα σημάνει το σκληρότερο lockdown

09.02.2021 12:13
Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου: Για ποιους θα σημάνει το σκληρότερο lockdown - Media

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη σύσκεψη από τιις 13.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση μετά και την εκτίναξη του ιικού φορτίου στην Αττική. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Θεωρείται σε γενικές γραμμές δεδομένο ότι θα ανακοινωθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση με τα κρούσματα, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα κινηθεί η αγορά, τι θα γίνει με τα σχολεία, αλλά και με μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπως στη βιομηχανία, το εμπόριο, τα σούπερ μάρκετ και αν θα υπάρξει και σε αυτούς κάποιος περιορισμός.  Επομένως το κρίσιμο ερώτημα είναι για ποιους θα σημάνουν τα “πιο σκληρά μέτρα”…

Νωρίς σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown, πρωτίστως κι αμέσως στην Αττική.

Κικίλιας: Lockdown αλά Μαρτίου

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7/2 245 και στις 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» είπε ο υπουργός.

«Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, θα χρειαστεί ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Εξαδάκτυλος: Σκληρό lockdown έως ένα μήνα

Από τη μεριά πάντως των επιστημόνων, διατυπώνονται ακόμα πιο «σκληρές» απόψεις για «εδώ και τώρα» καθολικά περιοριστικά μέτρα. ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να το κάνουμε για να προλάβουμε να μη βρεθούμε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα, που θα έχει κόστος και οικονομικό και στο σύστημα υγείας».

«Προς τα τέλη Μαρτίου που θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί θα μπορούμε να είμαστε σε μια άλλη φάση», υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και σημείωσε ότι ιδανικά το σκληρό lockdown θα πρέπει να διαρκέσει 2-4 βδομάδες.

«Το καινούριο στέλεχος κινείται ταχύτερα, δεν έχουμε τα ίδια χρονικά περιθώρια», τόνισε και προσέθεσε πως «αν κάνουμε τώρα lockdown, θα καταφέρουμε να ακούσουμε τις καμπάνες το Πάσχα».

Αν και ο ίδιος θεωρεί ότι μια καθολική απαγόρευση πρέπει να συμβεί το συντομότερο, είπε ότι η άποψη της επιτροπής για το lockdown είναι μειοψηφική.

Εμπόριο και καταστήματα με click away επιμένει ο Αδωνις

Από τη μεριά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για διαφορές σε σχέση με σήμερα και τον Μάρτιο, αναφερόμενος στη μέθοδο αγοράς στα καταστήματα μέσω click away και ότι τότε ήταν κλειστά τα σχολεία.

«Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός, τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες. O κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του, δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι».

Όμως και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104 ξεκαθάρισε ότι κανονικά θα λειτουργήσουν τα delivery, τα take away αλλά και οι λαϊκές αγορές σε ενδεχόμενο lockdown στην Αττική.

Ο ίδιος σημείωσε ότι όπως και στα πρότυπα του Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και υπό προϋποθέσεις, τα καταστήματα οπτικών / βαρηκοΐας. Πρόκειται για τυποιημένες αποφάσεις, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης προσθέτοντας ότι, αν και είναι δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες, πρέπει μαζί με την δημόσια υγεία να διαφυλαχθεί και η οικονομία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:35