01/03/2021 21:59:55

Χειμερινά ελαστικά: Γιατί προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις κακοκαιρίες

Χειμερινά ελαστικά: Γιατί προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις κακοκαιρίες - Media

 

Μπορεί τα περισσότερα αυτοκίνητα να έχουν κατά βάση καλοκαιρινά ελαστικά όλους τους μήνες του χρόνου, γιατί η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με μεγάλο ποσοστό ηλιοφάνειας, ωστόσο υπάρχουν μέρες που τα χειμερινά ελαστικά είναι απαραίτητα, κυρίως όταν υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

Τα χειμερινά ελαστικά μεγιστοποιούν την πρόσφυση, αυξάνοντας παράλληλα την ασφάλεια στις μετακινήσεις μας. Έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, καθώς διαθέτουν ειδικά αυλάκια και πέλμα, ενώ διαθέτουν και έχουν ειδική γόμα, με στόχο να προσφέρουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας τις κρύες και χιονισμένες ημέρες του χρόνου.

Τα πλεονεκτήματα

Οι διαφορές μεταξύ χειμερινού και καλοκαιρινού ελαστικού βρίσκονται στα συστατικά της γόμας, αφού αυτή δεν παγώνει εύκολα και παραμένει ελαστική ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παρέχοντας μεγάλη πρόσφυση σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Λειτουργούν πολύ καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι σχεδιασμένες να αποδίδουν περισσότερο στις κρύες επιφάνειες, σε αντίθεση με τα καλοκαιρινά που πρέπει πρώτα να ζεσταθούν για να προσφέρουν μεγάλα ποσοστά πρόσφυσης.

Έρευνες των εταιρειών έδειξαν ότι τα χειμερινά ελαστικά κάνουν σωστά την δουλειά τους όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ η γόμα είναι τόσο ανθεκτική που δεν χάνει εύκολα τις ιδιότητές της.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σε πολλές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και της Ηπείρου οι ιδιοκτήτες οχημάτων τον Οκτώβριο αλλάζουν τα ελαστικά τους και τοποθετούν τα χειμερινά τα οποία κρατούν μέχρι και τον Απρίλιο. Όμως τα χειμερινά ελαστικά δεν είναι μόνο ιδανικά για την κίνηση στο χιόνι, αλλά στις βροχές και τις λάσπες, ανεβάζοντας υψηλά τον δείκτη ασφάλειας και πρόσφυσης.

Επειδή στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας το χιόνι είναι συνηθισμένο φαινόμενο, δεν χρειάζεται ο οδηγός, εφόσον έχει τοποθετήσει χειμερινά ελαστικά, να βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες. Παράλληλα η συμπεριφορά του χειμερινού ελαστικού είναι καλύτερη σε συνθήκες παγετού, αφού αντιδρά σαφώς καλύτερα από αυτή του καλοκαιρινού.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.