search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:56
MENU CLOSE

ΗΠΑ: «Ανοιχτές» σε συνομιλίες με τον Ιράν σε ενδεχόμενη πρόσκληση της ΕΕ

19.02.2021 06:23
ΗΠΑ: «Ανοιχτές» σε συνομιλίες με τον Ιράν σε ενδεχόμενη πρόσκληση της ΕΕ - Media

 

«Οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με το Ιράν εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει μια πρόσκληση», δήλωσε χθες Πέμπτη ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, σκιαγραφώντας μια πιθανή διπλωματική πορεία για την επαναφορά της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το “παρών” αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μετά από συνομιλίες που είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Νωρίτερα χθες, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος να συγκαλέσει μια τέτοια συνάντηση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών της διεθνούς συμφωνίας του 2015: της Βρετανίας, Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις των διπλωματών του Ιράν στη Νέα Υόρκη

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ιρανών διπλωματών, ιδίως αυτών που υπηρετούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά και του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που έγιναν δρακόντειοι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα χαλαρώσουν.

Η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε στο ιρανικό διπλωματικό προσωπικό να κινείται εκτός μιας πολύ περιορισμένης ζώνης και της διαδρομής από και προς το αεροδρόμιο Κένεντι.

Η χαλάρωση των περιορισμών θα επιτρέψει την επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση, στην ελεύθερη μετακίνηση των ιρανών διπλωματών στη Νέα Υόρκη και τα περίχωρά της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:50