search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:47
MENU CLOSE

«Θα απαντήσουμε στον δρόμο»

14.10.2012 07:45
oldphotosaaaaa1350200659.jpg

Η επίσκεψη της Μέρκελ αποτιμήθηκε ως «φιάσκο» στον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την αναντιστοιχία των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν προ του ταξιδιού, από κυβέρνηση και ΜΜΕ, και του τι κόμισε τελικώς η καγκελάριος στην Αθήνα.

Η επίσκεψη της Μέρκελ αποτιμήθηκε ως «φιάσκο» στον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την αναντιστοιχία των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν προ του ταξιδιού, από κυβέρνηση και ΜΜΕ, και του τι κόμισε τελικώς η καγκελάριος στην Αθήνα.
Ωστόσο του έδωσε την ευκαιρία να ανεβάσει τους αγωνιστικούς του τόνους και να ζεστάνει το κλίμα εν όψει της επικείμενης ψήφισης του πακέτου των μέτρων. Αν και η τελευταία μετατίθεται συνεχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγορεύσει σε προτεραιότητά του την αποτροπή της ψήφισης του εξοντωτικού πακέτου, μέσα από την κινητοποίηση της κοινωνίας.
Παράλληλα, δεδομένης και της εκδήλωσης των εγκαινίων του παραρτήματος του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ», με αφορμή την οποία ο πρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ παρευρέθηκε στην Αθήνα (και τελικώς και στη διαδήλωση κατά της Μέρκελ στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα), δόθηκε μία ακόμη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίσει το κεντρικό πολιτικό του μήνυμα, τη διεκ-δίκηση της «Ευρώπης των λαών και της αλληλεγγύης» απέναντι στην «Ευρώπη των μνημονίων και της βαρβαρότητας» «Η συμβολική παρουσία σήμερα εδώ του ηγέτη της γερμανικής Αριστεράς» σημείωσε ο Τσίπρας σε δηλώσεις του στη διαδήλωση «υποδηλώνει ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους λαούς. Έχουμε να χωρίσουμε πολλά μ’ αυτούς που διαφεντεύουν τις μοίρες μας, με το κεφάλαιο στην Ευρώπη, με τις δυνάμεις που στηρίζουν τους τραπεζίτες, όλους αυτούς που έχουν καθίσει στον σβέρκο των λαών». Αντιστοίχως, ο πρόεδρος του Die Linke σημείωσε: «Ήρθαμε εδώ για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό. (…) Δεν θέλουμε να αναγκαστούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Δεν θέλουμε να αναγκαστούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία τους».
Ξεκάθαρο «όχι»
Κωδικοποιώντας όσο γίνεται το πλαίσιο που ανέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση, το πώς αξιοποίησε δηλαδή την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε το κινηματικό – αγωνιστικό του προφίλ (και μάλιστα σε μια στιγμή που υπάρχουν εσωτερικές διχογνωμίες γύρω από την πολιτική του φυσιογνωμία, κάτι στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω). Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη ανακοίνωση της Γραμματείας του κάλεσε τον κόσμο να βγει μαζικά στους δρόμους και τις πλατείες και να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης, ενώ διαρροές που αργότερα έγιναν κι επίσημες τοποθετήσεις, ανέφεραν ότι ούτε ζητήθηκε ραντεβού με τη Μέρκελ, εκ μέρους του προέδρου, ούτε υπήρχε τέτοια πρόθεση. Επέμεινε στο κάλεσμά του ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση για την «απαγόρευση συναθροίσεων» σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας και με ανακοίνωσή της η Κ.Ο. κάλεσε εκ νέου τον κόσμο σε μαζική και ειρηνική συμμετοχή στις διαδηλώσεις προκειμένου να πει ένα ξεκάθαρο «όχι» στην πολιτική των μνημονίων και στα νέα βάρβαρα μέτρα.
2. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε για μια ακόμη φορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί της προεκλογικής εξαπάτησης των ψηφοφόρων από τους εταίρους της συγκυβέρνησης και της μετεκλογικής ακύρωσης οποιασδήποτε έννοιας επαναδιαπραγμάτευσης, τη θέση της οποίας έλαβε η πλήρης υποταγή στα συμφέροντα της Μέρκελ και του γερμανικού επιχειρηματικού λόμπι.
3. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του σχήματος κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να «κάψει» το πολιτικό κεφάλαιο που δημιούργησαν οι εκλογές (με ένα ευρύ τμήμα του κοινωνικού σώματος να απορρίπτει τα μνημόνια), κάτι το οποίο έδινε αναμφισβήτητη ώθηση στη δυνατότητα μιας σκληρής πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι αυτό προκειμένου να εξυπηρετήσει τόσο τα συμφέροντα της τρόικας εσωτερικού όσο και τα στενά συμφέροντα του εγχώριου πολιτικού – επιχειρηματικού συστήματος. Είναι ενδεικτικό ότι ο Τσίπρας, εν όψει και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μέρκελ, δεν δίστασε να αξιοποιήσει την υπόθεση με τις λίστες εν είδει υπενθύμισης της διαπλοκής μιας σαθρής πολιτικής κι επιχειρηματικής ελίτ που παλεύει να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της τρόικας προκείμενου να συνεχίσει να κυβερνά, ώστε να περισώσει τα συμφέροντά της. Δίπλα στη «λίστα Λαγκάρντ» έβαλε τη «λίστα Χριστοφοράκου» εννοώντας την υπόθεση της Siemens. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Σαμαρά λέγοντας ότι, αντί να ζητήσει τα ονόματα αυτών που χρημάτισαν Έλληνες πολιτικούς, υποδέχτηκε τη Μέρκελ, η οποία, αντί να φέρει τη «λίστα Χριστοφοράκου», έφερε τους φίλους του Χριστοφοράκου για να προετοιμάσουν το πλιάτσικο καθώς, όπως είπε, για τη Γερμανία το μνημόνιο είναι ένα «σχέδιο υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου της χώρας».
4. Στα συμπεράσματα αναφορικά με την επίσκεψη της Μέρκελ και του τι αποκόμισε η κυβέρνηση από αυτήν, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό φιάσκο το οποίο αναλύει ως εξής:
-Το μόνο που προσέφερε η επίσκεψη είναι μια συμβολική στήριξη «στην παραπαίουσα κυβέρνηση». u Επιβεβαίωσε τη δογματική επιμονή της στη σκληρή λιτότητα και τα μνημόνια με αποδέκτες τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στο εσωτερικό της Γερμανίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
-Αντί της σαφούς πολιτικής στήριξης που θα έδινε μια ανάσα στον Σαμαρά, επανέφερε τον εκβιασμό αναφορικά με την παραμονή της χώρας στην ευ-ρωζώνη.
-Ο εκβιασμός, μέσω των ευχολογίων για την παραμονή της χώρας στην ευ-ρωζώνη ουσιαστικά γίνεται αποδεκτός από τον Σαμαρά, το ίδιο και η συνακόλουθη πρόσδεσή του στο άρμα του Βερολίνου. Η Μέρκελ κατάφερε να αποκόψει την Ελλάδα από τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό Νότο και να θέσει την κυβέρνηση (και τη χώρα) υπό τον πλήρη έλεγχό της.
-Η «τεχνητή» στήριξη στην κυβέρνηση σύντομα δεν θα έχει διάρκεια καθώς «όσο φτάνουμε κοντά στην ανακοίνωση του δυσβάσταχτου πακέτου των μέτρων τόσο αναπτύσσεται η δυναμική της δημοκρατικής ανατροπής στη χώρα μας».
Μέσα σε αυτό το θερμό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τον εκρηκτικό συνδυασμό «εξοντωτικά μέτρα – “λίστα Λαγκάρντ” – επίσκεψη Μέρκελ κ.λπ.» ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα εντείνει την εξόρμησή του στην κοινωνία. Το πρόγραμμα περιοδειών και λαϊκών συνελεύσεων έχει ήδη πυκνώσει και θα ενισχυθεί προσεχώς και με περιοδείες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Η εξόρμηση
Δύο ζητήματα έχει αντικείμενο αυτή η εξόρμηση: αφενός την προώθηση των θέσεων του σχήματος με στόχο την αποτροπή της ψήφισης των μέτρων, αφετέρου την εσωτερική διαδικασία ανασυγκρότησης στην πορεία προς τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα.
Ήδη ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης μετατίθενται κατά έναν μήνα, δηλαδή για τις αρχές Δεκεμβρίου, τόσο με στόχο την καλύτερη προετοιμασία όσο και εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων της συγκυρίας, δηλαδή του αγώνα κατά των μέτρων.
Ωστόσο, είναι εύκολα αντιληπτό ότι ένας από τους λόγους της μετάθεσης είναι και οι πολιτικές διαφορές για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ανακύψει από τη ΔΕΘ και ύστερα, με μερίδα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ, όπως το Αριστερό Ρεύμα, να ανεβάζουν τους τόνους καθώς διαφωνούν με επιλογές της ηγεσίας (κυβερνητικό πρόγραμμα, συναντήσεις με Ράιχενμπαχ, Στουρνάρα κ.λπ.) που κατά την αντίληψή τους δείχνουν μια επιλογή «υπευθυνοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ και διαμορφώνουν το έδαφος για μια προσεχή διολίσθηση στη λογική της «κυβερνώσας Αριστεράς».
Στην ουσία πρόκειται για ένα από τα μείζονα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του σχήματος από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο βασικός προβληματισμός της ηγεσίας αυτήν τη στιγμή έχει να κάνει με τον συγκερασμό των δύο εκφάνσεων του ΣΥΡΙΖΑ:
-Της θεσμικής παρουσίας του με στόχο την αναγνώρισή του ως θεσμικού συνομιλητή στο εξωτερικό, ακόμα κι αν πρόκειται για παράγοντες με τους οποίους διαφωνεί εν μέρει ή ριζικά.
-Της κοινωνικής παρουσίας του, η οποία αναγκαστικά υπαγορεύει διαφορετικό ύφος και προσέγγιση, για παράδειγμα στο συνδικαλιστικό επίπεδο, μέσα από το οποίο η ηγεσία επιδιώκει να εκφραστεί μαζικά η πλειονότητα των εργαζομένων που σήμερα αντιμετωπίζει την επίθεση των μνημονίων.
Προς το παρόν οι πρώτες αρρυθμίες γύρω από τον επιχειρούμενο συγκερασμό έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Το επόμενο διάστημα η ηγεσία καλείται να δώσει δείγματα γραφής τού κατά πόσο μπορεί να αξιοποιεί συνθετικά τις δυνάμεις της με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα του κόμματος σε πολιτικό επίπεδο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:47