search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:09
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Αποτυχία Μητσοτάκη το λοκντάουν μέσα στο λοκντάουν»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2167
4-3-2021
04.03.2021 04:00
syriza_main-1.jpg

 

Επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ατζέντα της πανδημίας

Με την κατάσταση στην Αττική να βρίσκεται στο κόκκινο όσον αφορά τους επιδημιολογικούς δείκτες, αντικειμενικά η ατζέντα αλλάζει και έρχεται στο προσκήνιο το εκρηκτικό υγειονομικό ζήτημα. Αυτό υπογραμμίζουν από την Κουμουνδούρου, καθώς μετά τη συζήτηση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και την προφυλάκιση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού οι τόνοι για την υπόθεση Μενδώνη – Λιγνάδη χαμηλώνουν στην παρούσα φάση.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των νέων ακόμη σκληρότερων μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε κάνοντας λόγο για το «πιο παρατεταμένο και το πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης». Σήμερα, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια είναι ενδεχόμενο να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, εστιάζοντας ωστόσο στο κρίσιμο ζήτημα της πανδημίας.

Από την Κουμουνδούρου έχουν επισημάνει από την αρχή της εβδομάδας ότι οι ειδικοί με τους οποίους συνομιλούν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική ώς τα μέσα Μαρτίου, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και οι ΜΕΘ γεμίζουν ξανά. Αυτό που θεωρεί ως απολύτως επείγον μέτρο αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ζητάει είναι η επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί και να «ανασάνει» το ΕΣΥ και το προσωπικό του, το οποίο ύστερα από τόσους μήνες μάχης βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση.

Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ζήτημα ότι αυτή η επιδείνωση στην επιδημιολογική εικόνα έρχεται σε μια στιγμή που δεν έχουμε βγει από το μακρύ και παρατεταμένο λοκντάουν ενός ολόκληρου τετραμήνου, από τον περασμένο Νοέμβριο. Συνεπώς καταλογίζουν αποτυχία στον πρωθυπουργό, ο οποίος διαρκώς τους τελευταίους μήνες αποφασίζει λοκντάουν, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει, ενώ έναν χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Νίκο Χαρδαλιά η Κουμουνδούρου επισήμανε σε ειρωνικό τόνο πως ύστερα από τέσσερις μήνες SMS, απαγορεύσεων κυκλοφορίας και λουκέτων, τα μέτρα που η κυβέρνηση προανήγγειλε ως «έξυπνα» και επιστρατεύει για να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση κρουσμάτων είναι:

– Η απαγόρευση στις μετακινήσεις για άθληση από δήμο σε δήμο, οι οποίες είχαν απελευθερωθεί για να μαζευτεί το φιάσκο της ποδηλατάδας του Μητσοτάκη χωρίς μέτρα προστασίας στην Πάρνηθα.

– Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα κατά μία ώρα, η εφαρμογή της οποίας έχει δημιουργήσει κομφούζιο στα σούπερ μάρκετ.

«Έναν χρόνο μετά, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, παρατηρεί ανέμελος το τρίτο κύμα της πανδημίας να επελαύνει και εν τέλει αρνείται να συμβιβαστεί με την αλήθεια» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας τα μέτρα που η Κουμουνδούρου θεωρεί κομβικά αυτή τη στιγμή, πέρα από το πάγιο αίτημα για ενίσχυση του ΕΣΥ: μέτρα για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα ΜΜΜ όπου στοιβάζονται οι πολίτες, συνταγογράφηση των τεστ ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα της διασποράς και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συνδράμουν το ΕΣΥ.

Ο επανασχεδιασμός του ΕΣΥ

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία ο Αλέξης Τσίπρας προχθές παρουσίασε το προαναγγελθέν εδώ και καιρό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, το οποίο προϋποθέτει γενναία αύξηση των πόρων στο 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας και επίσης αναδιανομή των πόρων εντός του Συστήματος. Το πρόγραμμα αυτό, που θα κληθεί να υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει ενίσχυση 3 δισ. των κονδυλίων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τον πρώτο χρόνο, 2 δισ. από τον εθνικό προϋπολογισμό και 1 δισ. από το ταμείο ανάκαμψης. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προβλέπει την άμεση πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας (τον τελευταίο χρόνο) λόγω αποχωρήσεων που δεν αντικαταστάθηκαν, πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας και μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή. Τα πέντε κομβικά σημεία του προγράμματος είναι οι ανθρώπινοι πόροι (ασθενείς και εργαζόμενοι), η οργάνωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, η φαρμακευτική πολιτική, ο ΕΟΠΥΥ, η αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσα από οριζόντιες εθνικές στρατηγικές.

Έρχεται και το «ιδιωτικό χρέος»

Υπενθυμίζεται πως από τα τέλη του χρόνου τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει ότι, πέρα από την αντιπολιτευτική κριτική προς την κυβέρνηση για την πανδημία, πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέτει και προγραμματική πρόταση. Αφού ολοκλήρωσε την κατάρτιση του προγράμματός του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη θεματική του παρουσίαση με το «νέο ΕΣΥ», όπως είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό, θεωρώντας ότι το σκέλος της δημόσιας Υγείας σαφώς αποτελεί προτεραιότητα εν μέσω πανδημίας. Αναμένεται να ακολουθήσουν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους (εντός του Μαρτίου, λέει, ο σχεδιασμός) και στη συνέχεια θα έρθει η πρόταση για τον Τουρισμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:03