search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:41
MENU CLOSE

Σκοτώνουν αμάχους

16.10.2012 12:57
oldphotosdyoidyo1350305693.jpg

Διαβάζουμε (και βλέπουμε) κατά καιρούς ρεπορτάζ για τις ανυπέρβλητες δυνατότητες της αμερικανικής αυτοκρατορικής πολεμικής μηχανής και ειδικότερα για τα κατορθώματα των Mη Επανδρωμένων μαχητικών Αεροσκαφών (MEA) που περιπολούν και χτυπούν για να… προ­στατεύσουν την παγκόσμια (αμερικανική) ειρήνη από τους τρομοκράτες και άλλους «κακούς».

Διαβάζουμε (και βλέπουμε) κατά καιρούς ρεπορτάζ για τις ανυπέρβλητες δυνατότητες της αμερικανικής αυτοκρατορικής πολεμικής μηχανής και ειδικότερα για τα κατορθώματα των Mη Επανδρωμένων μαχητικών Αεροσκαφών (MEA) που περιπολούν και χτυπούν για να… προ­στατεύσουν την παγκόσμια (αμερικανική) ειρήνη από τους τρομοκράτες και άλλους «κακούς». Στο πλαίσιο της προβο­λής αυτών των ανυπέρβλητων δυνατοτήτων της πολεμικής τεχνολογίας, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τα ρεπορτάζ των (ελεγχόμενων) media στον «ανθρωπιστικό χαρακτήρα» των χτυπημάτων, καθώς, όπως ανακοινώνεται συνήθως, τα ΜΕΑ διαλέγουν και χτυπούν με ακρίβεια τους τρομοκράτες με κά­ποιες ελάχιστες παράπλευρες απώλειες. Είναι όμως έτσι;
 
Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Stanford University και New York University και δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομά­δα για τη χρησιμοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκα­φών στον δίχως τέλος πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο άμα­χος πληθυσμός είναι αυτός που πληρώνει το τίμημα και όχι οι χαρακτηρισμένοι από τους Αμερικανούς «τρομοκράτες».
 
Παράπλευρες απώλειες
 
Στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως έχει εδραιωθεί η προπα­γάνδα του αμερικανικού Πενταγώνου, σύμφωνα με την οποία τα ΜΕΑ χρησιμοποιούνται με χειρουργική ακρίβεια και εξολοθρεύουν αποκλειστικά τρομοκράτες με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες.
 
Σύμφωνα με την έρευνα των αμερικανικών πανεπιστημί­ων, αυτή η άποψη είναι κατηγορηματικά ψευδής. Μετά, λοι­πόν, από εννιά μήνες εντατικών και επιτόπιων ερευνών στο Βόρειο Waziristan του Πακιστάν η έκθεση των αμερικανικών πανεπιστημίων σκιαγράφησε μια άλλη, τρομακτική εικόνα της πραγματικότητας, διαφορετική από αυτήν που έχει σερ­βίρει διεθνώς η Ουάσιγκτον.
 
Πρώτον: Παρά την εικόνα που έχει δημιουργηθεί περί των
αστραπιαίων χειρουργικής ακρίβειας χτυπημάτων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά, εξολοθρεύουν τους τρομοκράτες και φεύγουν, η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι στην πακιστανι-κή επαρχία του Waziristan (και της Υεμένης εικάζουμε) εί­ναι εφιαλτική: Τα ΜΕΑ περιπολούν – πετούν πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων 24 ώρες το 24ωρο, και όταν λάβουν εντολή από το κέντρο που τα κατευθύνει (πολλοί από τους «πιλότους» που τα χειρίζονται με joy stick του ηλεκτρονικού υπολογιστή βρίσκονται στα κεντρικά της CIA στη Βιρτζίνια) εφορμούν και σκοτώνουν.
 
Δεύτερον: Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιούνιο του 2004 που άρχισε η επιχειρησιακή δράση των ΜΕΑ μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2012 που ολοκληρώθηκε η έρευ­να, από τις επιθέσεις αυτού του είδους σκοτώθηκαν 3.325 άνθρωποι, οι 1.000 από τους οποίους ήταν απλοί πολίτες και πάνω από 180 παιδιά.
 
Τρίτον: Με δεδομένη την αποστολή των ΜΕΑ να κυνηγούν και να σκοτώνουν τρομοκράτες, μπορεί κανείς να μιλήσει τελικά και για την αποτυχία του προγράμματος, παρά τα χι­λιάδες θύματα που έχει μέχρι τώρα καταγράψει: Σύμφωνα με στοιχεία του (διόλου αντιπολεμικών αντιλήψεων) CNN, ο αριθμός των υψηλής προτεραιότητας στόχων (ανθρώπων) που αποδεδειγμένα εξολόθρευσαν τα ΜΕΑ κυμαίνεται στο 2% των θυμάτων των επιθέσεων.
 
Κυνικός υπολογισμός
 
Ενδεχομένως, για τους υπεύθυνους της αυτοκρατορικής στρατιωτικής μηχανής ένα ποσοστό 98% παράπλευρων απωλειών αθώων ανθρώπων να είναι αποδεκτό από πολιτι­κή άποψη, από τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για κάποι­ους άξεστους τριτοκοσμικούς. Ωστόσο, ο κυνικός υπολογι­σμός έχει τα όριά του, ακόμη και για τις αυτοκρατορίες…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:41