search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:11
MENU CLOSE

Ο «Πόλεμος των Εμβολίων»: Γιατί Ευρωπαίοι ηγέτες μπλοκάρουν τις αποστολές εκτός ΕΕ

05.03.2021 20:37
Κορωνοϊός: Μετά το ρωσικό Sputnik-V, η Ουγγαρία παρέλαβε και το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm - Media

 

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημία κορωνοϊού και την κατάσταση στην Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την εξαγωγή προς την Αυστραλια 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου AstraZeneca που είχαν συσκευασθεί σε βιομηχανία κοντά στην Ρώμη, ο Ντι Μάιο δήλωσε: «Δεν πρόκειται για εχθρική πράξη κατά της Αυστραλίας. Εφαρμόζουμε, απλώς, κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου. Όσο υπάρχουν καθυστερήσεις από μέρους των φαρμακοβιομηχανιών που υπέγραψαν συμφωνίες με την Κομισιόν, είναι σωστό, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπλοκάρουν τις εξαγωγές προς χώρες που δεν θεωρούνται ευάλωτες».

Το επιχείρημα Ντράγκι

Το βασικό επιχείρημα του Μάριο Ντράγκι και σε δεύτερο επίπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, είναι ένα. Το γεγονός ότι η AstraZeneca δεν έχει καλύψει τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονταν σοβαρές ελλείψεις εμβολίων, ιδιαίτερα στις χώρες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς για αυτό και η Ιταλία μπλόκαρε την αποστολή 250.000 δόσεων της εταιρείας προς την Αυστραλία, από τις εγκαταστάσεις της που βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος.

Την πρόθεση του προέδρου Μακρόν να υιοθετήσει η Γαλλία την τακτική της Ιταλίας, εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν. «Αντιλαμβανόμαστε την απόφαση της Ιταλίας και θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο», είπε. «Θα δούμε. Όσο περισσότερες δόσεις έχει η Γαλλία στη διάθεσή της, τόσο πιο ευχαριστημένοι θα είμαστε», πρόσθεσε.

Δεν πιάνεται ο στόχος

Ο στόχος που τέθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ρυθμό που εξελίσσεται μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός στις ευρωπαϊκές χώρες, ο στόχος του 70% είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Μάλιστα, αν η διαδικασία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, το ποσοστό ανοσίας θα αγγίξει μόλις και μετά βίας το 30% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01