search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:58
MENU CLOSE

Πατρινό καρναβάλι: «Ζωντανός ο θεσμός» παρά τον κορωνοϊό

14.03.2021 07:42
Πατρινό καρναβάλι: «Ζωντανός ο θεσμός» παρά τον κορωνοϊό - Media

 

«Κρατήσαμε ζωντανό τον θεσμό του πατρινού καρναβαλιού, που φέτος απέδειξε ότι μπορεί να προχωρά και να ξεπερνά τα όποια προβλήματα», τονίζει η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης, «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή, κάνοντας ταυτόχρονα μία πρώτη αποτίμηση ενός διαφορετικού καρναβαλιού, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει θετική την ανταπόκριση στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν, επισημαίνοντας ότι «το καρναβάλι μπορεί ως θεσμός και ως πηγαία έκφραση να εμπνεύσει και να μεταδώσει μηνύματα χαράς και ανάτασης».

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ήρα Κουρή για το φετινό καρναβάλι σημειώνει ότι «ο θεσμός αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης που δίνει πνοή και δύναμη τόσο οικονομική όσο και δημιουργική, για αυτό και ο σχεδιασμός των φετινών εκδηλώσεων αφορούσε όλη την Πάτρα».

«Γεύση καρναβαλιού σε όλους τους πολίτες»

Μάλιστα, περιγράφοντας η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης, τις φετινές δράσεις, λέει χαρακτηριστικά: «Ο διάκοσμος και της πιο μακρινής συνοικίας της πόλης μας στόχευε στο να δώσουμε γεύση καρναβαλιού σε όλους τους συμπολίτες μας για να νιώσουν καλύτερα. Υπήρχαν “ ενότητες” αντίστοιχες με τα δια ζώσης καρναβάλια , όπως κρυμμένος θησαυρός για να παίξουν τα πληρώματα, παιδικό καρναβάλι για τους μικρούς μας φίλους, εργαστήρια – σεμινάρια κατασκευής καρναβαλικών αξεσουάρ, στολών, μακιγιάζ, χτενίσματος, Μώμος ο Πατρεύς, και παραστάσεις καραγκιόζη.

Επίσης, ενισχύσαμε τον τομέα «καρναβάλι – τέχνες» και έτσι παρουσιάσαμε ερασιτεχνικά και επαγγελματικά σχήματα (θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, animation, κόμικς) με έργα εμπνευσμένα από το πατρινό καρναβάλι».

Όμως, λόγω των περισσοτέρων μέτρων που εφαρμόστηκαν στην Πάτρα από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, υπήρξαν αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό.

Όπως εξηγεί η Ήρα Κουρή, «υπήρχε σχεδιασμός για στιγμιαία δρώμενα θεάτρου με τη συμμετοχή του μουσικού άρματος και των δύο τελάληδων που θα πραγματοποιούνταν σε συγκεκριμένα σημεία – πλατείες, διασταυρώσεις δρόμων – με κείμενα χιουμοριστικά και επίκαιρα.»

«Ουσιαστικά», συνεχίζει, «επιθυμούσαμε να αναβιώσουμε τα “ εξ’ αμάξης”, αλλά δυστυχώς, λόγω των αυστηρότερων μέτρων δεν μπορέσαμε να τα υλοποιήσουμε».

Επανερχόμενη στο θέμα του διαδικτυακού χαρακτήρα των εκδηλώσεων του φετινού καρναβαλιού, η Ήρα Κουρή λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «είναι τροχοπέδη για να διεισδύσει το καρναβάλι σε όλα τα σπίτια, μια που πολλές οικογένειες δεν έχουν ή δεν γνωρίζουν τη σύγχρονη τεχνολογία», προσθέτοντας:

«Επίσης, όσοι έχουν υπολογιστές αφιερώνουν αναγκαστικά πολύ χρόνο για τη δουλειά ή την εκπαίδευσή τους. Γνωρίζουμε λοιπόν, ότι το διαδικτυακό καρναβάλι δεν απευθύνεται σε όλους και γι’ αυτό δώσαμε δωρεάν όλα τα βίντεο στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια να τα προβάλουν. Θετικό για εμάς είναι ότι αποκτήσαμε μία τεράστια εμπειρία και κρατήσαμε ζωντανό το θεσμό και ότι τα έργα που δημιουργήθηκαν δεν έχουν μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά και εκπαιδευτικό».

«Παρόλο που είναι δύσκολο σε πολλούς συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο», επισημαίνει η Ήρα Κουρή, «η ανταπόκριση ήταν θετική και σε μερικές παραστάσεις γρήγορη και μαζική», προσθέτοντας ότι «οι συμπολίτες που θα θελήσουν στο μέλλον να δουν τις παραστάσεις, θα έχουν την ευκαιρία, όποτε έχουν χρόνο, να απολαύσουν τις δημιουργίες των καλλιτεχνών, μια που είναι ανεβασμένες στο carnivalpatras.gr.»

Όσον αφορά στα μηνύματα που εξέπεμψε το φετινό πατρινό καρναβάλι, η Ήρα Κουρή τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η συμμετοχή των πληρωμάτων στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, οι δημιουργίες των καρναβαλικών ομάδων, ανεξάρτητες από το δικό μας προγραμματισμό, η καλλιτεχνική αναζήτηση και έμπνευση που αποτυπώθηκε στο πλήθος των παραστάσεων, ακουσμάτων, διαγωνισμών, κειμένων, εικαστικών παρεμβάσεων αποδεικνύει ότι το καρναβάλι μπορεί ως θεσμός και ως πηγαία έκφραση να εμπνεύσει και να μεταδώσει μηνύματα χαράς και ανάτασης».

Εξάλλου, όπως προσθέτει, «η αποκριά από τα πανάρχαια χρόνια συμβολίζει την αναγέννηση και εν μέρει, την ανατροπή».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης λέει χαρακτηριστικά: «Το πατρινό καρναβάλι φέτος απέδειξε ότι μπορεί να προχωρά και να ξεπερνά τα όποια προβλήματα. Πάνω σε αυτή την τελευταία σκέψη θέλω να μείνουμε. Μπορούμε τις δυσκολίες να τις κάνουμε ευκαιρίες αγωνιζόμενοι για έναν καλύτερο κόσμο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:58