search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:34
MENU CLOSE

Στο τραπέζι ο οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown

16.03.2021 15:19
Στο τραπέζι ο οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown - Media

 

«Βαλβίδες αποσυμπίεσης» αναζητούν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι συνεδριάζουν την Τετάρτη στις 10:00 το πρωί προκειμένου να αποτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει όλα τα ισχύοντα μέτρα και θα εισηγηθεί αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη της δεδομένη κόπωση των πολιτών από τη συνεχή εφαρμογή των περιορισμών, ενώ αναμένεται να εξεταστεί ένας χρονικός ορίζοντας για τη σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που συμβάλουν στην πανδημία.

Φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι, το άνοιγμα των κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών, ακόμη και από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς στις 29 Μαρτίου. 

Εξετάζεται δε και η χαλάρωση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε, ενδεχομένως να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ, όπως συμβαίνει τις καθημερινές, ενώ εξετάζεται και η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο και το όριο των δύο χιλιομέτρων ώστε να επιτραπεί η μετακίνηση σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6.

Τα σχολεία εξετάζεται να ανοίξουν στις 5 Απριλίου, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της εστίασης έχει πέσει στο τραπέζι η 19η Απριλίου ως πιθανή ημερομηνία, με τραπέζια για τους πελάτες στους εξωτερικούς χώρους.  

Επιπλέον, το κρίσιμο ζήτημα του «testing» αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, καθώς εξετάζεται ως άμεσο προληπτικό μέτρο την επέκταση της χρήσης των rapid test σε στοχευμένο επίπεδο αλλά και στο γενικό πληθυσμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών του lockdown από τα τέλη Μαρτίου. 

«Υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μέτρα αποδίδουν στο βαθμό που τηρούνται. Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον Ρ/Σ Alpha 989. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι προφανώς πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα καθώς τα κρούσματα είναι ψηλά και έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική. 

«Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από την μια ενισχύουμε το ΕΣΥ και εστιάζουμε στα σημεία τα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις της Επιτροπής», συμπλήρωσε. 

«Όλη μας η προσπάθεια στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι να βρούμε τρόπους να ανοίξει με ασφάλεια η αγορά. Δεν σας κρύβω ότι η παρούσα φάση της πανδημίας, η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη, οι συνεχόμενες πορείες, η επιβάρυνση του συστήματος υγείας σε υπέρμετρο βαθμό, αντικειμενικά δημιουργούν ασφυκτικά εμπόδια. Από την άλλη και η αγορά είναι πλέον σε κρίσιμο σημείο και ο κόσμος είναι σε σημείο βρασμού. Προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή, δεν είναι εύκολη άσκηση. Παραμένω αισιόδοξος ότι θα βρούμε τρόπο να ανοίξουμε» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε πως υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. «Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid test)» είπε αναφερόμενος στο ποια δραστηριότητα και πότε μπορεί να ανοίξει.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας», πρόσθεσε.

O λοιμωξιολόγος Στέλιος Ασημακόπουλος εκτίμησε ότι υπάρχει κόπωση και χαλάρωση της επιτήρησης των μέτρων τάχθηκε υπέρ του συντεταγμένου ανοίγματος του λιανεμπορίου εκτιμώντας ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο επιδημιολογικό φορτίο.

Δραματική πάντως εξακολουθεί να είναι η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να αγγίζει πλέον το 100%.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη σήμανε καμπανάκι κινδύνου για την ακραία πίεση που συνεχίζουν να δέχονται οι ΜΕΘ, τονίζοντας ότι «η κάλυψη έχει φθάσει στο 95% και πλέον στην Αττική υπάρχουν μόνο 13 διαθέσιμα κρεβάτια για εφημερίες». Μέγα πρόβλημα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για την κυρία Παγώνη αποτελούν οι μεταλλάξεις. «Πρόκειται για στελέχη, κατά 40% έως και 60% επιθετικότερα ως προς τη μετάδοση του ιού, που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εντωμεταξύ, σε ομόφωνη εισήγηση για συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, κατέληξε σήμερα σε συνεδρίασή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, μετά το ντόμινο αναστολών στη χορήγηση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εμφάνισης περιστατικών θρομβώσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:31