search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:25
MENU CLOSE

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Κανονικά ο εμβολιασμός με AstraZeneca

16.03.2021 13:38
Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Κανονικά ο εμβολιασμός με AstraZeneca - Media

 

Σε ομόφωνη εισήγηση για συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, κατέληξε σήμερα σε συνεδρίασή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, μετά το ντόμινο αναστολών στη χορήγηση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εμφάνισης περιστατικών θρομβώσεων.

 Στην ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρεται :

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Την ίδια ώρα, αναστάτωση προκαλεί η προληπτική αναστολή εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra Zeneca, σε χώρες της Ευρώπης, έως ότου διακριβωθεί, εάν σχετίζεται με περιστατικά θρομβώσεων. 

Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι», τόνισε και εξήγησε ότι μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά.

«Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει πει η Ευρώπη. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό τον ΕΜΑ. Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του και δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής . Χθες μίλησε υπέρ του οφέλους των εμβολιασμών», είπε ο υπουργός Υγείας.

Από την άλλη πλευρά, εύλογη χαρακτηρίζει την ανησυχία της κοινής γνώμης ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του σημειώνει ότι οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης «δεν πείθουν» και «υπονομεύουν το κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου και καλεί για πλήρη ενημέρωση από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς και την κυβέρνηση, των κομμάτων, των υγειονομικών και της κοινής γνώμης» για τα δεδομένα που υπάρχουν και για τον τρόπο που σκοπεύει να χειριστεί το πρόβλημα η κυβέρνηση ώστε να μην κινδυνεύσει συνολικά η αξιοπιστία του εμβολιαστικού εγχειρήματος.

Ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως το ποσοστό των θρομβώσεων είναι πολύ μικρό και ακόμη και αν χρειαστεί να ανασταλεί το εμβόλιο της Astrazeneca στην Ελλάδα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχουν πρόβλημα αν στην δεύτερη δόση χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εμβόλιο.

«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δεν θα τρέχει τίποτα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, που πρόσθεσε:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:23