search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:32
MENU CLOSE

Ο Νίτσε και οι γυναίκες της ζωής του

25.10.2012 21:00
Ο Νίτσε και οι γυναίκες της ζωής του - Media

Ο Νίτσε κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία της φιλοσοφίας, η φήμη του είναι τεράστια και το έργο του γνωστό και διαδεδομένο παντού.

Mario Leis
Μετάφραση: Ηλίας Κρίππας
Εκδόσεις: Μελάνι
Σελ.: 192
Ο Νίτσε κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία της φιλοσοφίας, η φήμη του είναι τεράστια και το έργο του γνωστό και διαδεδομένο παντού. Η εντύπωση που σχηματίζει κανείς είναι ολοκληρωτική – πρόκειται για κολοσσό. Ωστόσο, ο Νίτσε, όπως και κάθε θνητός – όσο κι αν ξεχωρίζει – χαρακτηρίζεται από τις αδυναμίες του· πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν να κάνουν με το πάθος που εγείρει στα αρσενικά η θηλυκότητα. Πρόκειται για μια βιογραφία που βασίζεται στην αλληλογραφία του Νίτσε και επικεντρώνεται στις όχι και τόσο επιτυχείς σχέσεις του με τις γυναίκες. Ο Νίτσε μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον περιστοιχιζόμενος από γυναίκες. Έχοντας κολλήσει σύφιλη – συχνό «ατύχημα» της εποχής του – από μια πόρνη, ο Νίτσε έζησε με την καταδίκη να ερωτεύεται παράφορα και στο τέλος να λαμβάνει ανά χείρας τα υποδήματά του, στάζοντας χολή μέσα από σκληρότατους χαρακτηρισμούς. Η Κοζίμα Βάγκνερ, η Μαλβίντα φον Μάιζενμπουγκ και η Λου Σαλομέ ήταν οι γυναίκες που υπέμειναν τον ερωτευμένο Νίτσε. Ωστόσο, και οι τρεις αυτές περιπτώσεις ξεκίνησαν από το ερωτικό πάθος καταλήγοντας σε μια προστατευτική μητρική αγάπη που ερέθιζε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον αλαζόνα και μεγαλοφυή φιλόσοφο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:32