search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:51
MENU CLOSE

Μικρά και Θεσσαλονικιά

09.10.2009 15:11

◆ Η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης σχολιάστηκε αρνητικά, ακόμη και από τα προσκείμενα στη νέα κυβέρνηση ΜΜΕ και τον τύπο της Β. Ελλάδας.

◆ Η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης σχολιάστηκε αρνητικά, ακόμη και από τα προσκείμενα στη νέα κυβέρνηση ΜΜΕ και τον τύπο της Β. Ελλάδας.

◆ Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε είχε περιορισμένες συναρμοδιότητες και καμιά αρμοδιότητα. Άλλωστε, ακούστηκε στο παρελθόν με σκωπτική διάθεση ότι, ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν, ως πρωθυπουργός, το μετονόμασε από υπουργείο Β. Ελλάδας σε ΥΜΑΘ και το ανέλαβε συμβολικά το 1985 διαβλέποντας τι θα ακολουθούσε με τη Γιουγκοσλαβία, εξεπλάγη διαπιστώνοντας την απροθυμία του δικού του υπερυπουργού, του Μένιου Κουτσόγιωργα, να του εκχωρήσει (με την ιδιότητα του ΥΜΑΘ, εννοείται) επιπλέον… αρμοδιότητες!

◆ Επίσης, ο φτωχός προϋπολογισμός του (22 εκατ. ευρώ) δεν ξεπερνούσε εκείνον ενός περιφερειακού δήμου. Αλλά ο συμβολισμός της ονομασίας του ήταν ισχυρός. Ας μην ξεχνούμε ότι η μετονομασία του σε ΥΜΑΘ σηματοδότησε στροφή στη βαλκανική μας πολιτική.

◆ Αχρείαστοι και επιζήμιοι οι εθνικιστικοί παροξυσμοί και οι κορώνες, αλλά ο ηγέτης οφείλει να γνωρίζει ότι κάθε ονομασία φέρει και φορτίο κυριαρχίας.

◆ Απόδειξη ότι ενώ η ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή, από το ’91 και μετά, κυριαρχήθηκε από την άποψη για το Σκοπιανό πως «το όνομα δεν είναι κύριο ζήτημα, αλλά ο αλυτρωτισμός», η ζωή απέδειξε τελικά ότι η ονομασία ήταν το κύριο ζήτημα (που δεν το… ξεχάσαμε σε 10 χρόνια), γιατί χωρίς αυτή δεν τεκμαίρονται τα υπόλοιπα.

◆ Λέτε τυχαία τα Σκόπια έχουν γαντζωθεί από το «συνταγματικό» τους όνομα και δεν κάνουν βήμα πίσω, οικοδομώντας πάνω του την εθνική τους ψευδαίσθηση;

◆ Μπορεί δύο υφυπουργεία στη Θεσσαλονίκη να έχουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό, αναπτυξιακή κατεύθυνση, αποκεντρωμένη λειτουργία, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να εδρεύουν και στην Αθήνα με τα ίδια χαρτοφυλάκια. Και τελικώς, δεν υποκαθιστούν έναν κορυφαίο συμβολισμό, που σε τίποτε δεν θα εμπόδιζε τον νέο πρωθυπουργό να τον αναβαθμίσει, ενισχύοντας την – από ιδρύσεώς του – ασθενική λειτουργία του.

◆ Αποχώρησε από το νέο οικονομικό πόρταλ της Β. Ελλάδας www.voria.gr ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας Χρήστος Νικολαΐδης. Η συνεργασία λύθηκε πολιτισμένα, αφού οι διαφωνίες που προέκυψαν με τον ιδιοκτήτη του πόρταλ αποδείχθηκαν αγεφύρωτες.

◆ Κόλλησαν οι επαναπροσλήψεις των συμβασιούχων «δεύτερης γενιάς» της ΕΤ-3 εν αναμονή της «αλλαγής φρουράς» στην ΕΡΤ. Και καθώς έρχεται και μαζικό κύμα εξόδου μέσα στον μήνα, λόγω της συμπλήρωσης του 24μήνου (νόμος Παυλόπουλου) θα μείνουν μόνο τα… (άδεια) στούντιο.

◆ Να επαναλάβουμε για νιοστή φορά ότι ο πρώην υπερυπουργός είχε υποσχεθεί στην ΕΣΗΕΜΘ ότι θα έλυνε πέρυσι το θέμα, με «προκήρυξη».

◆ Όπως ακριβώς καλούσε τους δημάρχους όλης της χώρας να κάνουν διαγωνισμούς, με πριμοδότηση των συμβασιούχων «δεύτερης γενιάς» για να τους επικυρώσει δήθεν. Όπως «αποζημίωνε» τους πλημμυροπαθείς και τους πυρόπληκτους. Και όπως δήλωνε δημόσια ότι θα έφευγε με τον Καραμανλή, ή και νωρίτερα… «Κι όμως», όπως λέει και το τραγούδι, «είμαι ακόμα εδώ…». Το ίδιο και οι συμβασιούχοι του…

◆ Επιμένετε ότι η συντριβή της Ν.Δ. οφείλεται στον… Σουφλιά;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:50