search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:57
MENU CLOSE

Σόιμπλε: Ορίζοντας για βιώσιμο χρέος το 2022

13.11.2012 10:42

Ως «υπερβολικά φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε τον στόχο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος το 2020 τοποθετώντας ως ρεαλιστικό ορίζοντα το 2022.

Ως «υπερβολικά φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε τον στόχο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος το 2020 τοποθετώντας ως ρεαλιστικό ορίζοντα το 2022.
 
Για την επίτευξη του στόχου για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί «κούρεμα» στον επίσημο τομέα, ενώ πρόσθεσε ότι οι πιστωτές πρέπει να επικεντρωθούν σε λύσεις που δεν θα περιλαμβάνουν τη διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα.
 
Ο Σόιμπλε δικαιολόγησε επίσης την διετή επιμήκυνση στο πρόγραμμα προσαρμογής (μέχρι το 2016) λέγοντας πως ο μέχρι πρότινος στόχος για το 2014 «είναι μη ρεαλιστικός».
 
Μιλώντας σήμερα στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία της Γερμανίας(SWR) –και σε γερμανικό κοινό- ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως η «επιμήκυνση των δύο ετών που θα δοθεί στην Ελλάδα δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερα χρήματα». Είπε ωστόσο πως «δεν κοστίζει απαραίτητα περισσότερα χρήματα, αλλά αυξάνονται μόνο οι χρηματοληπτικές ανάγκες με την πάροδο του χρόνου. «Γι' αυτό πρέπει να εξευρεθούν λύσεις και αυτό ακριβώς είναι αυτό το οποίο επεξεργαζόμαστε», πρόσθεσε.
 
Όταν, μάλιστα, ερωτήθηκε εάν οι λύσεις που εξετάζονται αφορούν χαμηλότερα επιτόκια ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μίλησε για «συνδυασμό», εξηγώντας ότι η τρόικα δεν έχει ακόμη υποβάλει σχετική πρόταση και υπενθυμίζοντας ότι η έκθεση δεν είναι ακόμη πλήρης.
 
Η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε δεν αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως. «Οι περισσότερες έχουν εφαρμοσθεί. Μερικές πρέπει ακόμα να τεθούν σε εφαρμογή πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Το ότι η ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα γίνει το 2020, αλλά το 2022, ήταν από πριν σαφές, αλλά αυτό είναι μόνο ένα κι όχι το σημαντικότερο σημείο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει η «κόντρα» μεταξύ Ε.Ε. – ΔΝΤ για το πώς θα καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, με τους ευρωπαίους εταίρους να υποστηρίζουν πως πρέπει να μετατεθεί κατά δύο χρόνια ο στόχος για μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ ζητεί νέο κούρεμα από τον επίσημο τομέα, ενώ η Ε.Ε. φέρεται να εξετάζει άλλους τρόπους για τη μείωσή του, όπως η μείωση των επιτοκίων και η επέκταση της χρονικής περιόδου των δανείων.
 
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία ώστε η εκταμίευση να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα.

«Στόχος μας είναι να έχουμε μία αρχική συμφωνία μέχρι τις 20 Νοεμβρίου», οπότε και συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, ώστε η συμφωνία αυτή «να υποβληθεί για έγκριση και να προχωρήσουμε στην εκταμίευση των κεφαλαίων μέχρι το τέλος του μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβισί.

Σκληρή κριτική από την Αντιπολίτευση για τις επιλογές της κυβέρνησης αλλά και για τις αποφάσεις του Eurogroup.
 
Για επιμήκυνση της λιτότητας, μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αρνείται να διεκδικήσει μία διαφορετική πολιτική.
 
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Χρήστος Ζώης αναφέρει πως η επιμήκυνση είναι αίτημα των πιστωτών.
 
Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους και τους νέους «να μην εγκλωβιστούν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης».
 
«Η επιμήκυνση όχι μόνο δεν θα προσφέρει κάποια ανάσα, αλλά ισοδυναμεί με επιμήκυνση της λιτότητας, συνοδευόμενη από ακόμα πιο δυσβάσταχτους όρους», εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το χθεσινό Eurogroup αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση τόσο για την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει μια διαφορετική πολιτική, όσο και για την κοινή συνισταμένη των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη διαλυτική πολιτική της λιτότητας.
 
«Η ικανοποίηση που εκφράζεται στο τελικό ανακοινωθέν για τη δέσμευση της Ελλάδας να εφαρμόσει νέους μηχανισμούς για την εποπτεία του προγράμματος και τη «διόρθωσή» του με πρόσθετα μέτρα, ισοδυναμεί με τη μετατροπή της χώρας σε μια οιονεί αποικία χρέους των δανειστών, όπου το μνημόνιο αποτελεί τη βασική ρυθμιστική πολιτική από το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση», επισημαίνει η Κουμουνδούρου.
 
Κάνει επίσης λόγο για «πρόσδεση της κυβέρνησης Σαμαρά στο άρμα της γερμανικής πολιτικής» και τονίζει ότι με όποιο τρόπο και αν τελικά χορηγηθεί η δόση, «ούτε καν μπαίνει στο τραπέζι μια πραγματικά βιώσιμη λύση για το χρέος, το οποίο θα συνεχίζει να αυξάνεται».
 
«Η επιμήκυνση που παρουσιάστηκε ως το μέγα επίτευγμα της δήθεν διαπραγμάτευσης αποτελεί αίτημα εκείνων των πιστωτών που έχουν επιλέξει αντί της λύσης του ελληνικού προβλήματος με διαγραφή χρέους, την διαιώνιση και την ανακύκλωση του φαύλου κύκλου της κρίσης», σχολίασε αναφερόμενος στο προσχέδιο της τρόικας ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρ. Ζώης. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, επιμήκυνση σημαίνει νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.
 
To KKE με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζομένους και τους νέους «να μην εγκλωβιστούν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης».
 
«Είτε επικρατήσει η Γερμανία είτε το ΔΝΤ – Ιταλία – Ισπανία, για το πώς θα γίνει το νέο κούρεμα, το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι νέα εξοντωτικά μέτρα», λέει ο Περισσός. 
 
«Η διαπραγμάτευση με την ΕΕ και τα μονοπώλια, όποιος κι αν την κάνει, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το λαό, ωφελημένα μπορεί να βγουν μόνο κάποια τμήματα της πλουτοκρατίας. Γι’ αυτό η λύση – ανάπτυξη για το λαό απαιτεί αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και  μονομερή διαγραφή του χρέους», αναφέρει το ΚΚΕ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:54