search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:45
MENU CLOSE

Η Kυρία τραγουδάει τα μπλουζ

22.11.2012 22:00
Η Kυρία τραγουδάει τα μπλουζ - Media

Όταν η ζωή έχει τα κέφια της, «γράφει» τα καλύτερα μυθιστορήματα: αυτά της πραγματικότητας, όπου ο ήρωας και όσοι τον περιβάλλουν γελάνε και κλαίνε αληθινά, γίνονται το πρωτογενές υλικό με το οποίο θα αποτυπωθεί η περιπέτεια της ανθρώπινης ζωής. 

Billie Holiday
με τη συνεργασία του william dufty
εκδόσεις: Άγρα
Μετάφραση: Ιουλία Ραλλίδη
Σελ.: 327
 
Όταν η ζωή έχει τα κέφια της, «γράφει» τα καλύτερα μυθιστορήματα: αυτά της πραγματικότητας, όπου ο ήρωας και όσοι τον περιβάλλουν γελάνε και κλαίνε αληθινά, γίνονται το πρωτογενές υλικό με το οποίο θα αποτυπωθεί η περιπέτεια της ανθρώπινης ζωής. Η αυτοβιογραφία της Billie Holiday δεν αποκτά ενδιαφέρον επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα σπάνιο φωνητικό και εκφραστικό φαινόμενο στον χώρο της μουσικής σκηνής που ξεσηκώνει πάντα τα μυαλά του μεγάλου κοινού. Το σημαντικότερο είναι ότι η ζωή της ταυτίζεται με την ιστορία της μεγάλης χώρας στην οποία γεννήθηκε. Η περιπέτειά της είναι η περιπέτεια μιας ολόκληρης χώρας – σκληρής, αδυσώπητης και άγριας –, που ωστόσο αφήνει ορθάνοικτη την πόρτα στη δυνατότητα να γίνει το όνειρο και το θαύμα πραγματικότητα. Μέσα από την αμεσότητα και τον ζεστό κυνισμό μιας καθημερινής κόλασης, η ζωή της καλλιτέχνιδας εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, ανατροπές, κορυφώσεις και μεγάλες πτώσεις. Ανάμεσα στο 1915 και το 1959, η Κυρία που τραγουδάει τα Μπλουζ κατάφερε να ζήσει πολλές και αντιφατικές όψεις μιας ζωής, της δικής της, εκείνης που ξεκίνησε από τις εξαθλιωμένες γειτονιές της Βαλτιμόρης, την κρυάδα των γκέτο, τα πορνεία και τη θητεία της σε καθολικό αναμορφωτήριο. Ταυτόχρονα, βίωνε σε όλη της την τραγικότητα την εμπειρία του να είσαι άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή μαύρος Αμερικανός πολίτης. Από τα πορνεία ώς την κορυφή της μουσικής σκηνής, ο δρόμος που διένυσε η Κυρία των Μπλουζ κάθε άλλο παρά βαρετός υπήρξε – γι’ αυτό και το τίμημα μιας τέτοιας ζωής είναι πάντα βαρύ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43