search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:48
MENU CLOSE

Tο μαστίγιο της ευρωζώνης

07.01.2013 22:00

Όλα τα είχαμε, το… Δημοσιονομικό Σύμφωνο μας έλειπε. Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι η Ελλάδα … υπήρξε η πρώτη χώρα που επικύρωσε το γερμανικής εμπνεύσεως σύμφωνο τον περασμένο Μάρτη

Όλα τα είχαμε, το… Δημοσιονομικό Σύμφωνο μας έλειπε. Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι η Ελλάδα – γνωστή πλέον για την υποτακτικότητα με την οποία σπεύδει να αποδεχτεί ό,τι της σερβίρουν – υπήρξε η πρώτη χώρα που επικύρωσε το γερμανικής εμπνεύσεως σύμφωνο τον περασμένο Μάρτη και απλώς τώρα θα πρέπει να το εφαρμόσει κιόλας.

Έτσι, από τη νέα χρονιά τίθεται σε ισχύ ο περιβόητος «Χρυσός Κανόνας», τον οποίο έχουμε δεσμευτεί να ενσωματώσουμε στο Σύνταγμά μας. Το Σύμφωνο (το οποίο είναι νομικά δεσμευτικό για τις χώρες της Ευρωζώνης και το οποίο μόνο η Βρετανία και η Τσεχία έχουν απορρίψει ανάμεσα στις συνολικά 27 χώρες της Ε.Ε.) προβλέπει, μεταξύ άλλων, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τη δημιουργία αυτόματων διορθωτικών μηχανισμών σε περίπτωση εκτροχιασμού τους. Εφεξής, οι χώρες που δεν έχουν επικυρώσει το Σύμφωνο δεν θα μπορούν να ζητήσουν κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ενώ οι χώρες των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ καλούνται να το μειώνουν κατά 5% ετησίως… Τέλος, οι χώρες με ελλείμματα που υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ θα αντιμετωπίζουν αυτόματα κυρώσεις, εκτός και αν μια πλειοψηφία κρατών – μελών της Ευρωζώνης αποφασίσει διαφορετικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:47