search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:29
MENU CLOSE

Νουάρ από τις εκδόσεις Καστανιώτη

18.01.2013 14:39
Νουάρ από τις εκδόσεις Καστανιώτη - Media

Τι είναι άραγε αυτό που μας έλκει στα αστυνομικά μυθιστορήματα: η αγωνία, η έκπληξη, το αναπάντεχο, η εξυπνάδα, το παράτολμο ή η γοητεία της πλοκής; 

Τι είναι άραγε αυτό που μας έλκει στα αστυνομικά μυθιστορήματα: η αγωνία, η έκπληξη, το αναπάντεχο, η εξυπνάδα, το παράτολμο ή η γοητεία της πλοκής; Αυτή η μανία μας να διαβάζουμε ιστορίες με δολο- φόνους – κυρίως –, αλλά και κάθε είδους εγκλήματα, σχετίζεται άραγε με το περί δικαίου αίσθημά μας ή μήπως αφυπνίζει στα πιο σκοτεινά βάθη της κρυφής μας εσωτερικότητας μορφές παραβατικότητας που σε κανονικές συνθήκες δεν θα τολμούσαμε να παραδεχτούμε στον ίδιο μας τον εαυτό – πόσο μάλλον στους άλλους; Τι ξυπνάει στη σκοτεινή πλευρά της φύσης μας ένα αστυνομικό μυθιστόρημα;
 
Μπορεί και την απόλαυση! Ένα είδος απόλαυσης στο οποίο έχουμε εθιστεί για όλους τους παραπάνω λόγους. Ωστόσο, τα αστυνομικά αναγνώσματα ταυτίζονται με την ευχαρίστησή μας. Βέβαια, το παράδοξο παραμένει: πώς η ευχαρίστηση μπορεί να γεννηθεί μέσα από μια δολοφονία; Ο αναγνώστης, όμως, παρακολουθεί μια επικίνδυνη πλοκή εκ του ασφαλούς και κάθε σελίδα εκτός των άλλων λειτουργεί λυτρωτικά, μιας και στο τέλος όποια κι αν είναι η έκβαση, θα υπάρχει η λύτρωση. Γιατί κι ο συγγραφέας προσβλέπει στο να εκπληρώσει μια βασική προσδοκία του αναγνώστη: τη δικαίωση.
 
Τελευταίας εσοδείας είναι και η σειρά νουάρ ιστοριών τις οποίες υπογράφουν μετρ του είδους και που κυκλοφορούν σε σχήμα τσέπης από τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτη (ένα σχήμα συμβατό για τα νουάρ που διαβάζονται παντού και σε κάθε ευκαιρία). Πριν από όλους, η μεγάλη κυρία Π. Ντ. Τζέιμς με «Μια άψογη δολοφονία»! Ακολουθεί ο μεσόγειος Αντρέα Καμιλέρι, «Ο κλεμμένος ουρανός», έπεται η Αμερικάνα από το Νιου Τζέρσεϊ που ζει και γράφει στη Βενετία, η Ντόνα Λεόν, με το «Ρέκβιεμ για τη γυάλινη πολιτεία». Ακόμα ο Μάσιμο Καρλότο, «Ο έρωτας του ληστή», και, τέλος, ο Πάουελ Γκρότε και «Το κρασί της KGB». Μυστικές υπηρεσίες με αμπελουργούς, υποθέσεις με ναρκωτικά, ένα αντίτυπο της κόλασης του Δάντη δίπλα σε ένα πτώμα, ο κόσμος της ζωγραφικής, αλλά και ένα οίκημα μαθητευόμενων νοσοκόμων, μας χαρίζουν πέντε απολαυστικές ιστορίες.
 
Π. Ντ. Τζέιμς: «Μια άψογη δολοφονία»
 
Στο Οίκημα των μαθητευόμενων νοσοκόμων Νάιτινγκεϊλ την ώρα που επιχειρείται μια εργαστηριακή άσκηση μαθητευόμενων νοσηλευτριών μια φοιτήτρια, μια Νάιτινγκεϊλ, δολοφονείται με άγριο τρόπο. Τον πρώτο φόνο ακολουθεί δεύτερος και τότε καλείται ο Άνταμ Νταλγκλίς να λύσει το μυστήριο. Ο έρωτας, η φιλία, το καθήκον, το δίκαιο και το άδικο συνεχώς τίθενται σε συνεχή αμφισβήτηση.


 
Αντρέα Καμιλέρι: «Ο κλεμμένος ουρανός»
 
Μια νεαρή, όμορφη και αινιγματική γυναίκα, ένας ηλικιωμένος Σικελός συμβολαιογράφος που ίσως να κρύβει κάποιο μυστικό και το μυστηριώδες ταξίδι του δασκάλου του Ιμπρεσιονισμού, του Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ, στο Αγκριτζέντο, ένα ταξίδι που κανένας ιστορικός τέχνης δεν μπόρεσε ποτέ να εντοπίσει μέσα στον χρόνο. Ένα μυθιστόρημα απολαυστικό, όπου η αστυνομική πλοκή συναντά τον κόσμο της τέχνης.


 

Ντόνα Λεόν: «Ρέκβιεμ για τη γυάλινη πολιτεία»
 
Ο αστυνόμος Μπρουνέτι και ο βοηθός του, ο Βιανέλο, φεύγουν κρυφά απ’ την υπηρεσία τους για να τρέξουν να βοηθήσουν έναν φίλο του Βιανέλο, τον Μάρκο Ριμπέτι – ακτιβιστή που τον συνέλαβε η αστυνομία σε μια οικολογική διαμαρτυρία. Ένα πτώμα βρίσκεται μπροστά από μια κάμινο της υαλουργίας του Ντε Καλ και πλάι του ένα σχολιογραφημένο αντίτυπο της «Κόλασης» του Δάντη. Ο Μπρουνέτι αναλαμβάνει δράση.
 

Μάσιμο Καρλότο: «Ο έρωτας του ληστή»
 
Από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάντοβα εξαφανίζονται 44 κιλά ναρκωτικών ουσιών. Μια ιστορία για τον υπόκοσμο, ένα νουάρ όπου διασταυρώνεται το πεπρωμένο παλιών και νέων γκάνγκστερ σε έναν κόσμο στον οποίο οι κανόνες του παλιού «καλού» καιρού δεν ισχύουν πια. Και το παρελθόν επιστρέφει για να αναμετρηθεί με το σήμερα…
 

Πάουελ Γκρότε: «Το κρασί της KGB»
 
Ο Μάρτιν Μπόνγκερς εργάζεται ως αμπελουργός στο Μπορντό. Μετά την επένδυση που έκανε αγοράζοντας νέους αμπελώνες, χρειάζεται επειγόντως χρήματα. Στη Μαύρη Θάλασσα ανακαλύπτει ένα εξαιρετικό κρασί και αποφασίζει να αναζητήσει τα ίχνη της προέλευσής του, όταν η Σοφία, η υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας που είχε προθυμοποιηθεί να τον βοηθήσει, σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:29