search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:12
MENU CLOSE

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την Ελλάδα για αυθαίρετες κρατήσεις

01.02.2013 18:13
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την Ελλάδα για αυθαίρετες κρατήσεις - Media

Σε «κόλαφο» για τη χώρα μας αναμένεται να εξελιχθεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη στην αυθαίρετη κράτηση.

Της Ντίνας Ιωακειμίδου
 
Σε «κόλαφο» για τη χώρα μας αναμένεται να εξελιχθεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη στην αυθαίρετη κράτηση. Η ομάδα εργασίας που επελέγη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατά τις έντεκα ημέρες παραμονής της στην Ελλάδα επισκέφτηκε, κατόπιν σχετικών καταγγελιών, χώρους κράτησης, όπως φυλακές, αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης μεταναστών.
Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσίασαν με μελανά χρώματα τα αρχικά τους ευρήματα εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους, καθώς, όπως επισήμαναν, οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες, και μάλιστα πολύ χειρότερες από τα διεθνή πρότυπα.

Μάλιστα, εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων, ο Β. Τοκιλόφσκι έκανε λόγο για εικονική πραγματικότητα, αναφερόμενος, όπως διευκρίνισε, στο νομοθετικό πλαίσιο, που σε γενικές γραμμές θεωρείται άρτιο, και στην «αλήθεια» που βιώνουν, από την άλλη πλευρά, οι έγκλειστοι. Εν τέλει, ο κατάλογος των μελανών σελίδων αποδεικνύεται μακρύς. Ειδικότερα:

-Στα αστυνομικά τμήματα παραμένουν επί μήνες κρατούμενοι, κάτω από άθλιες συνθήκες. Η συμφόρηση είναι τρομακτική, καθώς στοιβάζεται διπλάσιος και τριπλάσιος αριθμός ατόμων από αυτόν που επιτρέπει η χωρητικότητά τους. Σύμφωνα με τον νόμο, η κράτηση στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύεται να υπερβεί το εικοσιτετράωρο. Μάλιστα, ο κ. Τοκιλόφσκι αναφέρθηκε στην απόφαση δικαστηρίου της Ηγουμενίτσας, που αθώωσε για την απόδραση τους μετανάστες λόγω των εξευτελιστικών συνθηκών κράτησής τους.

-Επιχειρήσεις σκούπα: Με τον Ξένιο Δία άνθρωποι που ζουν και εργάζονται επί χρόνια στην Ελλάδα συλλαμβάνονται και κρατούνται, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ούτε να υφίσταται νομική βάση για κάτι τέτοιο. Πρόκειται για αυθαίρετη κράτηση, που γίνεται με βάση τη διάκριση.

-Ασυλο: Το πλαίσιο λειτουργεί αποτρεπτικά για τους αιτούντες άσυλο. Φυλακίζονται και η αναμονή τους διαρκεί έως και 18 μήνες, κάτω από απερίγραπτες συνθήκες. Επισημάνθηκε επίσης ότι η ελληνική νομοθεσία δεν απαγορεύει την κράτηση ανηλίκων.

 -Νομική αρωγή: Η νομοθεσία προβλέπει τη δωρεάν νομική αρωγή για τους συλληφθέντες που αδυνατούν να διασφαλίσουν δικηγόρο με ίδιους οικονομικούς πόρους. Πρακτική ωστόσο που δεν εφαρμόζεται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όταν οι ίδιοι οι κρατούμενοι επιτυγχάνουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα, οι δικηγόροι εμφανίζονται μία φορά και μετά εξαφανίζονται. 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ''6μέρες''

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:09