19/02/2020 21:16:34
16.4.2010

Περιβάλλον «ώρα μηδέν»…

Περιβάλλον «ώρα μηδέν»… - Media

Η «ώρα μηδέν» για την κλιματική αλλαγή πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και το περιβάλλον εκπέμπει «ΣΟΣ». Τα στοιχεία που κάθε μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι κατηγορηματικά και όσο οι χώρες του πλανήτη δεν αναλαμβάνουν δράση, η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο.

Του λόγου το αληθές, αποδεικνύει η πρόσφατη διαπίστωση της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), που λέει ότι ο Μάρτιος του 2010 υπήρξε ο θερμότερος στην ιστορία της Γης από το 1880, χρονιά που ξεκίνησαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες στον πλανήτη. Μάλιστα, το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2010 υπήρξε, σύμφωνα με τα στοιχεία, το τέταρτο πιο ζεστό τρίμηνο έτους στην παγκόσμια ιστορία.

Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, το φαινόμενο του «Ελ Νίνιο» συνετέλεσε στην εποχική άνοδο της θερμοκρασίας και  η επίδραση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και καθ’ όλη την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο. Παράλληλα, η συνδυασμένη παγκόσμια μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας τον περασμένο μήνα, ήταν 13,5 βαθμοί Κελσίου, 0,77 βαθμούς μεγαλύτερη από το μέσο όρο του 20ου αιώνα (12,7 βαθμοί) δηλαδή.

Ενδεικτικά, το Θιβέτ και το Νέο Δελχί, είχαν τον δεύτερο πιο θερμό Μάρτιο στην ιστορία τους από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών στις περιοχές αυτές  (1951 στο Θιβέτ και 1901 στο Νέο Δελχί).

Όσον αφορά τους πάγους στην Ανταρκτική, τα στοιχεία δείχνουν την μείωση των πάγων για 17ο συνεχόμενο Μάρτιο.  Συγκεκριμένα  οι παγωμένες εκτάσεις καταλάμβαναν 15,1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεγονός που δείχνει μείωση 4,1% από τον μέσο όρο της περιόδου 1979 – 2000.

Μπροστά σε όλα αυτά, οι ισχυροί της γης εθελοτυφλούν και κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μόνα «επιτεύγματα» τους, είναι οι σύνοδοι…οπερέτες όπως αυτή της Κοπεγχάγης τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.