search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 13:04
MENU CLOSE

Τα “προσόντα” του νέου Ποντίφικα

13.02.2013 13:52
Τα \"προσόντα\" του νέου Ποντίφικα - Media

Ωρες μετά την ανακοίνωση του Πάπα ότι στις 28 Φεβρουαρίου πρόκειται να αποσυρθεί, άρχισαν οι ανεπίσημες επαφές του Βατικανού για το πρόσωπο του διαδόχου του σε περίοδο μεγάλης κρίσης. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Αγίας Εδρας αποκάλυψαν ότι ο Βενέδικτος φέρει βηματοδότη από την εποχή πριν την ανάληψη του Θρόνου και ότι δεν πάσχει από ασθένεια αλλά η ηλικία και οι φθίνουσες δυνάμεις του βρίσκονται πίσω από την απόφασή του. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι ο αποχωρών Ποντίφικας θα απόσχει από κάθε εμπλοκή στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του. Ειδικοί σε εκκλησιαστικά θέματα λένε ότι αυτή τη φορά, οι καρδινάλιοι θα αναζητήσουν θρησκευτικό ηγέτη που θα είναι ταυτόχρονα και ικανός διαχειριστής των θεμάτων της Εκκλησίας. 

Της ΜΥΡΤΩΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗ
 
Ζητείται πνευματικός ηγέτης, ο οποίος θα πρέπει να είναι σε θέση να εμπνέει αλλά και να ενώνει το 1,2 δισ. πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας που συνήθως διαφωνούν σχεδόν πάνω σε όλα τα θέματα. Απαραίτητες προϋποθέσεις: ειδικός σε θέματα μάνατζμεντ, ευφράδεια λόγου αλλά και γνώση του Twitter. Ο Νάνι Μορέτι, ενσαρκώνοντας στην τελευταία του ταινία «Habemus Papap» τον άθεο ψυχίατρο ο οποίος έχει κληθεί να θεραπεύσει τις κρίσεις πανικού του νεοεκλεγέντος Πάπα, θα πρόσθετε σίγουρα πως χρειάζεται και λίγη τρέλα, καθώς «κανένας άνθρωπος με σώας τας φρένας δεν θα ήθελε τη δουλειά».

Λίγη «τρέλα» και πολύ τσαγανό, θα είναι τα δύο απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει ο νέος Ποντίφικας, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει πλήθος εκκρεμοτήτων και προβλημάτων. Το πρώτο και σημαντικότερο θέμα, τουλάχιστον για τους καθολικούς της Δύσης, είναι το συνεχιζόμενο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς.

Οι πρώτες αποκαλύψεις περί παιδόφιλων κληρικών μπορεί να έγιναν το 2002, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο σημαντικό βήμα για την πάταξη του εγκληματικού αυτού φαινομένου, παρά το γεγονός ότι ο Πάπας Βενέδικτος XVI απολογήθηκε πλειστάκις για το θέμα. Δεξιοί κύκλοι μέσα στο Βατικανό έχουν προβάλει σθεναρή αντίσταση, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από καθολικούς ιερείς. Αυτή η αντίσταση θα πρέπει να καμφθεί από τον νέο Πάπα, εάν όντως θέλει να κλείσει το ζήτημα μια και καλή. Επιπλέον, θα πρέπει να μπει ένα τέλος στη νοοτροπία της μυστικότητας, που έχει συμβάλει στη «διαιώνιση» της εγκληματικής συμπεριφοράς καθολικών κληρικών. 

Μια άλλη βασική προτεραιότητα για το νέο Πάπα, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Τζον Λ. Αλεν τον νεότερο, συγγραφέα επτά βιβλίων με θέμα την Καθολική Εκκλησία, θα πρέπει να είναι η εξάπλωσή της. Τα τελευταία 50 χρόνια οι αξιωματούχοι του Βατικανού έχουν αναλωθεί σε εσωτερικές διαμάχες αντί να αφοσιωθούν στη διάδοση του ευαγγελίου, με αποτέλεσμα το ποίμνιό τους στη Δύση να συρρικνώνεται σημαντικά. Τα σκάνδαλα περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από καθολικούς κληρικούς έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση του ποιμνίου, αποτέλεσμα πάντως που αποδίδεται και στην άρνηση του Βατικανού να χειροτονήσει γυναίκες ή παντρεμένους άντρες. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στην Αφρική, όπου ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ασπάζονται τον καθολικισμό δίχως ωστόσο να μπορούν να αντιπαρατεθούν με τη δύναμη του Ισλάμ. Οι σχέσεις, ακριβώς, Ισλάμ-Καθολικισμού θα είναι μια από τις βασικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Ποντίφικας. Αντισύλληψη, ομοφυλοφιλία αλλά και αμβλώσεις θα είναι μερικά από τα ζητήματα που έχουν διχάσει τους καθολικούς ανά τον κόσμο, με τους πιο προοδευτικούς πιστούς να ζητούν από το Βατικανό να εκμοντερνιστεί και να ακολουθήσει τις επιταγές των νέων καιρών.
 
Ημ.δημοσίευσης: Τετάρτη 13-2-13
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 12:51