search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 17:36
MENU CLOSE

Δεν τον λέμε νεκρό…

07.03.2013 13:13
Δεν τον λέμε νεκρό... - Media

Οι χιλιάδες Τσαβίστας που συνόδευσαν τη σορό του φωνάζοντας και τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι «Αυτούς που πεθαίνουν για τη ζωή….». 
 

Του Θανάση Τρομπούκη
Ημ.δημοσίευσης: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013
 
Ο λαός της Βενεζουέλας θρηνεί για τον ηγέτη που έχασε και ετοιμάζεται να αναπέμψει αύριο μαζί με φίλους του «κομαντάντε», ξένους ηγέτες κυρίως της Λατινικής Αμερικής, την τελευταία προσευχή κατά την εξόδιο ακολουθία. Ολη η διεθνής κοινότητα εξέδωσε ανακοινώσεις για τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, συλλυπητήριες ή με… περιορισμένη οδύνη.
 
Πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν την ύστατη τιμή στον ηγέτη τους, καθώς το στρατιωτικό άγημα μετέφερε το φέρετρο με τη σορό του στη Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Το σώμα ήταν τυλιγμένο με τη σημαία της Βενεζουέλας. Νωρίτερα, και με τη χώρα σε επταήμερο εθνικό πένθος, ο κόσμος… ταξίδευε στόμα με στόμα ένα παραδοσιακό τραγούδι: «Αυτούς που πεθαίνουν για τη ζωή δεν τους λέμε νεκρούς».
«Ο Τσάβες στο Πάνθεον» φώναζαν οι οπαδοί του, αναφερόμενοι στο μαυσωλείο που αναγείρεται για να φιλοξενήσει το λείψανο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα Σιμόν Μπολίβαρ. Οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει πού θα ενταφιαστεί η σορός του. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 10 τοπική ώρα, με την παρουσία δεκάδων ξένων ηγετών.
 
Την ώρα όμως που οι Chavistas θρηνούν, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης φωνάζουν «επιτέλους!». Ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες ωστόσο και ο Νίκολα Μαδούρο έκαναν έκκληση για ειρήνη και ενότητα, ενώ υπήρξαν και αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά λεηλασιών και βίας. Ο Μαδούρο, που αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου και προαλείφεται για διάδοχος του Τσάβες, δήλωσε ότι ο στρατός αναπτύχθηκε στην επικράτεια για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα. Σε τριάντα ημέρες θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.
 
Για τον θάνατο του Τσάβες εξέδωσε ανακοινωθέντα η διεθνής κοινότητα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα για «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση, θυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε απελαθεί ο Αμερικανός διπλωματικός ακόλουθος, με την κατηγορία της υποκίνησης συνωμοσίας, ενώ διατυπώθηκαν υπονοούμενα πως η ασθένεια του Τσάβες οφείλεται σε «εχθρική επίθεση», θεωρία που υιοθέτησε και ο Ιρανός πρόεδρος στο συλλυπητήριο μήνυμά του. Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικών αντιποίνων. Μέλη του Κογκρέσου πανηγύριζαν για τον θάνατο του Τσάβες, χαρακτηρίζοντάς τον «τύραννο που ανάγκασε τη Βενεζουέλα να ζει με τον φόβο».
 
«Ο Τσάβες είναι Κουβανός!.. Συνόδευσε τον Φιντέλ σαν αληθινός γιος» ανέφερε η επίσημη δήλωση της κυβέρνησης της Κούβας, η οποία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Με δάκρυα στα μάτια ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, που χθες στάθηκε δίπλα στο φέρετρο, δήλωσε ότι «χτυπήθηκε από τον θάνατο του αδελφού του». Ο Ραφαέλ Κορέα, πρόεδρος του Ισημερινού, αποχαιρέτισε τον «αξέχαστο επαναστάτη».
 
Η Ε.Ε. εξέφρασε την επιθυμία «για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο μέλλον», ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή και ο γ.γ. του Μπαν Κι-μουν παραδέχτηκε πως ο Βενεζουελάνος πρόεδρος κατάφερε να «ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις προκλήσεις της πατρίδας του». Η Κίνα, που τα τελευταία χρόνια έχει ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, αποχαιρέτησε «έναν μεγάλο φίλο», ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τον Τσάβες «άνθρωπο ξεχωριστό, ισχυρό, που κοίταζε στο μέλλον». Λύπη και από το συριακό καθεστώς για την απώλεια ενός από τους λίγους ηγέτες που το υποστήριξαν. 

—————————————————————————————————
ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 
Στο Καράκας θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τα στελέχη του κόμματος Κώστα Ησυχο και Νίκο Παππά, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του ιστορικού ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.
 
Κοινό στοιχείο στα συλλυπητήρια μηνύματα που εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη λαϊκή στήριξη που απολάμβανε ο ηγέτης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.
«Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο ηγέτη, έναν σπουδαίο επαναστάτη» σημείωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγοντας με τη φράση «οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει».

«Ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης», στον οποίο «αργά ή γρήγορα θα πορευτούν και άλλοι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο» συμπλήρωσε. Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο τόνισε πως «ενώ στην Ευρώπη η δημοκρατία καταργείται, στη Βενεζουέλα η συμμετοχική δημοκρατία έχει γίνει στοιχείο της ταυτότητας της χώρας».
 
«Ο Ούγκο Τσάβες εξέφρασε τη θέληση του λαού της Βενεζουέλας» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «πρωταγωνίστησε στην προώθηση πολιτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας» και «στάθηκε στο πλευρό της Κούβας και των λαών της Λατινικής Αμερικής».

«Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπήρξε η ζωντανή απόδειξη ότι οι επαναστατικές ιδέες και τα κινήματα μπορούν να νικάνε» αναφέρει στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και ότι επιβίωσε από τα πραξικοπήματα «χάρη στη στήριξη του λαού της Βενεζουέλας».

«Καταλυτική» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τη συμβολή του «στη δύσκολη πορεία της χώρας του προς τον εκδημοκρατισμό, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο», συμπληρώνοντας «είναι κρίμα που ο πρόωρος θάνατός του ήλθε λίγο μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του».

Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι ο Τσάβες επιχείρησε, με τον δικό του τρόπο και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα του. Και εύχεται η Βενεζουέλα να συνεχίσει και μετά τον θάνατό του, και να επιβεβαιώσει την κατεύθυνσή της ως σύγχρονο πλουραλιστικό κράτος, βασισμένο στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 17:32