search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:04
MENU CLOSE

Θέλουν να τσιμεντάρουν την Ιστορία

09.03.2013 22:00
oldphotospod_0703_062_cmyk1362678954.jpg

Όταν ένας επενδυτής έχει όραμα, όταν… χι χαζ ε ντριμ, για να το πούμε στη γλώσσα της μπίζνας, τότε εύκολα και ανέξοδα γίνεται και χωροτάκτης και πολεοδόμος και αρχαιολόγος και νομοθέτης, αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του.

Όταν ένας επενδυτής έχει όραμα, όταν… χι χαζ ε ντριμ, για να το πούμε στη γλώσσα της μπίζνας, τότε εύκολα και ανέξοδα γίνεται και χωροτάκτης και πολεοδόμος και αρχαιολόγος και νομοθέτης, αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του.

Αυτού του τύπου οι επενδυτές τις περισσότερες φορές αγοράζουν μια έκταση γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να χτίσουν εκεί τα «όνειρά» τους. Το γεγονός, όμως, αυτό δεν τους πτοεί, αφού στη συνέχεια επιδίδονται σε πιέσεις επί πιέσεων για να αλλάξει η νομοθεσία για την περίπτωσή τους και μόνον…
Όταν η νομοθεσία αργεί να αλλάξει για να τους κάνει το χατίρι, τότε αρχίζουν να καταγγέλλουν τη γραφειοκρατία, το Δημόσιο, τη μάνα μας και τον πατέρα μας.
Ένα ακόμη παράδειγμα αυτού του ειδικού τύπου επενδυτών που τους γυαλίζουν διάφορες εκτάσεις στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Artume S.A., η οποία αγόρασε την έκταση όπου βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο Μουζάκη στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Αγόρασαν την έκταση, αν και γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν μπορούν εκεί να χτίσουν κατοικίες, κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια κ.λπ., διότι οι χρήσεις αυτές δεν προβλέπονται στη συγκεκριμένη περιοχή από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας. Τώρα λοιπόν ζητάνε και τα ρέστα και πιέζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να επιληφθεί του θέματός τους…

Το… όραμα
Άκρως χαρακτηριστική είναι η επιστολή (Οκτώβριος 2012) του προέδρου της εταιρείας Artume Κρίστοφερ ΜακΚόρμακ στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, του λέει ότι, εάν δεν αλλάξετε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο όπου αγοράσαμε οικόπεδο, θα χάσετε την επένδυση και τις θέσεις εργασίας.
Όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας παραδέχεται στην επιστολή, γνώριζε πολύ καλά, όταν αγόραζε το οικόπεδο, ότι δεν μπορεί εκεί να χτίσει το όραμά του με την επωνυμία Πολυκέντρο «Academy Gardens». Για του λόγου το αληθές, αναφέρει επί λέξει: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης είναι η αλλαγή των χρήσεων γης στο οικοδομικό τετράγωνο του έργου από ΒΙΟΠΑ σε ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση».
Το καταπληκτικό είναι ότι κλείνει την επιστολή του με την εξής αμίμητη φράση: «Δεν ψάχνουμε για παρακάμψεις, δεν ζητούμε ειδικά προνόμια. Επιθυμούμε δίκαιη μεταχείριση. Ο μοναδικός τρόπος για τους επενδυτές να μειώσουν τις οικονομικές απώλειες που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα είναι ένα ολοκληρωμένο έργο».
Εν ολίγοις, δεν είναι ούτε παράκαμψη, ούτε ειδικό προνόμιο, ούτε ειδική μεταχείριση να ζητείται επιτακτικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, από το ΥΠΕΚΑ, από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και από τον Δήμο της Αθήνας να τροποποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μόνον στο Οικοδομικό Τετράγωνο 75/124, ακριβώς επειδή μια εταιρεία αγόρασε εκεί οικόπεδο πριν από τέσσερα χρόνια γνωρίζοντας το καθεστώς των χρήσεων γης.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, πρόκειται για μια επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία κατά τη φάση κατασκευής της θα δημιουργήσει 2.000 προσωρινές θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία της 1.600.
Η αλλαγή του ΓΠΣ ζητείται ως απαραίτητη, αφού το «Academy Gardens» ως «ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση» θα μπορεί να φιλοξενήσει: κατοικία, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, τράπεζες, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, θέατρα, κινηματογράφους, χώρους συγκέντρωσης, πολιτιστικά κτήρια, κτήρια εκπαίδευσης, κτήρια κοινωνικής πρόνοιας, υγειονομικά κέντρα, παιδικούς σταθμούς, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το σχέδιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση κατοίκων και φορέων όχι μόνον της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και των γύρω δήμων, που ζητούν η αναβάθμιση της περιοχής να γίνει μέσα από την ανάδειξή της ως αρχαιολογικού και τουριστικού πόλου και όχι μέσα από αμφιλεγόμενα σχέδια.
Το ερώτημα φυσικά είναι αν η κακοφορμισμένη και σκανδαλώδης αντίληψη περί «όπως λάχει» ανάπτυξης θα επικρατήσει πάλι ή θα επιλεγεί ένας ορθολογικός σχεδιασμός.
Δεδομένου ότι το δεύτερο είναι κομμάτι κουραστικό για τους στείρους νόες των αναπτυξιολάγνων της συμφοράς, προς το ρουσφέτι υπέρ του επιχειρηματία και την πομπώδη και επιζήμια προχειράντζα βλέπουμε να γέρνει η πλάστιγγα.
Εκτός αν εμείς είμαστε τελικά απαισιόδοξοι και μας εκπλήξουν ευχάριστα τα κυβερνητικά σαΐνια. Οψόμεθα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:04