search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:40
MENU CLOSE

Ο μοναχικός καβαλάρης

03.07.2013 21:00
Ο μοναχικός καβαλάρης - Media

Ο Μοναχικός Καβαλάρης δεν είναι ένα τυχαίο όνομα για την αμερικάνικη κουλτούρα, καθώς κουβαλά πίσω του ακριβώς 80 χρόνια ιστορίας.

Σκηνοθεσία: Γκορ Βερμπίνσκι
Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Άρνι Χάμερ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ
 

Ο Μοναχικός Καβαλάρης δεν είναι ένα τυχαίο όνομα για την αμερικάνικη κουλτούρα, καθώς κουβαλά πίσω του ακριβώς 80 χρόνια ιστορίας: από το ντεμπούτο του στις ραδιοφωνικές συχνότητες το 1933 και την εξέλιξή του σε ήρωα της μικρής οθόνης, ο μασκοφόρος ήρωας της Άγριας Δύσης έγινε έμβλημα για πολλές γενιές Αμερικάνων, και είναι να απορεί κανείς που έμεινε αναξιοποίητος από το σύγχρονο Χόλιγουντ μέχρι την ανάληψη του πρότζεκτ από το σκηνοθέτη των «Πειρατών της Καραιβικής» Γκορ Βερμπίνσκι.

Ο κινηματογραφικός «Μοναχικός καβαλάρης» φωτίζει το μύθο μέσα από μια οπτική που ακούγεται απρόβλεπτη, αλλά είναι εύκολα εξηγήσιμη: τα κατορθώματα του ήρωα μεταφέρονται στο θεατή μέσα από την αφήγηση του Τόντο, δηλαδή του πιστού συντρόφου του και εκδιωγμένου μέλους της ινδιάνικης φυλής των Κομάντσι. Θυμίζει λίγο την αφηγηματική σύλληψη του «Δον Κιχώτη», μόνο που εδώ τα πράγματα είναι κάπως απλούστερα – ο Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του Τόντο είναι το βαρύ όνομα της ταινίας και πρέπει να αναδειχθεί σε ισότιμο πρωταγωνιστή πάση θυσία.

Χωρίς να βρίσκεται πολυ μακριά από μια ινδιάνικη εκδοχή του Τζακ Σπάροου, ο Ντεπ δείχνει πως γνωρίζει πολύ καλά πώς να ικανοποιήσει τις δεδομένες προσδοκίες του κοινού, δίνοντας ταυτόχρονα προσωπικό χρώμα και αναγνωρίσιμο πρόσωπο κάτω από τόνους μακιγιάζ. Στο ύψος των προσδοκιών στέκεται και ο Βερμπίνσκι, επιδεικνύοντας την ιδιαίτερη τεχνογνωσία που χρειάζεται ώστε να καθοδηγήσεις με θεαματικό αλλά σταθερό τρόπο την ατμομηχανή μιας τέτοιας υπερπαραγωγής. Με άλλα λόγια, ο «Μοναχικός καβαλάρης» διαθέτει την λάμψη του απόλυτου καλοκαιρινού υπερθεάματος, και τον κατάλληλο σταρ για να το στηρίξει. Κι όμως, η ταινία του Βερμπίνσι παραμένει μια άψυχη φαντασμαγορία, που σφυρίζει αδιάφορα καθώς η χαοτική αφήγησή της λύνει τις όποιες διαφορές μέσα από την ασυγκράτητη βία. Όποιος διατίθεται να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, θα απολαύσει ένα από τα πιο χορταστικά καλοκαιρινά μπλοκμπάστερ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:40