21/01/2021 00:53:57

Η μοναδική οικογένεια

Η μοναδική οικογένεια - Media
Λευτέρης Καλοσπύρος
Εκδόσεις:
Πόλις , σελ.: 310
 
Είναι εμφανές ότι οι σπουδές του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα – σπούδασε Φιλοσοφία των Επιστημών – επηρέασαν τον λογοτεχνικό σχεδιασμό του μυθιστορήματος, όπως εμφανής είναι και η δημιουργική αγωνία του να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της εγχώριας λογοτεχνίας. Τολμηρή και καθ’ όλα θεμιτή απόφαση για πρώτο βιβλίο.
Ο Ανδρέας Αριθμέντης, παιδί - θαύμα και νυν επίδοξος αυτόχειρας, είναι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα και ταυτόχρονα συγγραφέας – όπως λίγο - πολύ κάθε αρχιτέκτονας που σέβεται τον εαυτό του! Επίσης, είναι μέλος μιας οικογένειας από την οποία δεν λείπουν και οι συγγραφικές φιλοδοξίες – που ενδημούν επίσης σε κάθε αξιοπρεπή οικογένεια αυτού του τόπου… Ο πατέρας του κερδίζει τον συγγραφικό του επιούσιο γράφοντας ρομάντζα με ψευδώνυμο, ενώ στοιβάζει αδημοσίευτα «αριστουργήματα» ως αντίβαρο στη βιοποριστική αβαρία. Παράλληλα, η μητέρα του εργάζεται ως τηλεφωνήτρια ψυχολογικής υποστήριξης. Στον ελεύθερο χρόνο τους οι γονείς έχουν αναλάβει να αξιοποιήσουν παραγωγικά την ευφυΐα της εννιάχρονης κόρης, η οποία συμπληρώνει το παζλ αυτής της ξεχωριστής οικογένειας, περιφέροντάς την σε διαφόρους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς γνώσεων και εξυπνάδας και αυξάνοντας έτσι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Όλα αυτά τα μαθαίνουμε από την έγγραφη παρακαταθήκη που αφήνει ο φιλόδοξος αυτόχειρας σε μια σειρά παράδοξων οικογενειακών αφηγήσεων, που έχουν ως σκοπό να δώσουν στον μελλοθάνατο μια περισσότερο σαφή εικόνα του εαυτού του. Ωστόσο, ο Καλοσπύρος επικεντρώνεται μέσω του συγγραφέα του σε μια σειρά προβληματισμών που γεννιούνται από τη σύγχρονη λειτουργία της συγγραφής, κυρίως μέσα από την ολοένα αυξανομένη εξάρτηση του συγγραφέα από τη θέληση του κοινού…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.