search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:13
MENU CLOSE

Ο Ευριπίδης Παναγίου Τάφου!

05.11.2013 10:25
Ο Ευριπίδης Παναγίου Τάφου! - Media

Διαβάζουμε στο σημερινό φύλλο της «Ελευθεροτυπίας» ότι βρέθηκαν σε έναν παλίμψηστο κώδικα του 9ου – 11ου αιώνα στη βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (κώδικας Παναγίου Τάφου 36) έργα του Ευριπίδη.

Διαβάζουμε στο σημερινό φύλλο της «Ελευθεροτυπίας» ότι βρέθηκαν σε έναν παλίμψηστο κώδικα του 9ου – 11ου αιώνα στη βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (κώδικας Παναγίου Τάφου 36) έργα του Ευριπίδη. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε η παλαιότερη καταγραφή των έργων του Ευριπίδη «Άλκηστις», «Μήδεια», «Ιππόλυτος», «Ορέστης» και «Φοίνισσες». Πολύ σωστά η εφημερίδα το προβάλλει ως σημαντικότατη είδηση στο εξώφυλλο, για να ξεκινήσουμε από τα ενθαρρυντικά. Ωστόσο διαβάζοντας κάποιος τη συνέχεια της είδησης ανακαλύπτει ότι αυτή η ερευνητική εργασία διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Georg-August του Γκέτινγκεν και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας, τη δε τιμή των όπλων μας τη διαφυλάσσει η συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας. Μέσα στην αδιέξοδη μελαγχολική πανεπιστημιακή πραγματικότητα που ζούμε σκεφτόμουν πόσο διαφορετική θα ήταν η χώρα αν διέθετε ένα πανεπιστήμιο που να μπορούσε να αναλάβει το βάρος μιας τέτοιας έρευνας. Να δείξει έμπρακτα την προσήλωσή του στον ελληνικό πολιτισμό και το ιστορικό παρελθόν της χώρας. Ενδεχομένως τότε να μην είχε αντίκρισμα ο πατριωτισμός του Καρατζαφέρη, της Χρυσής Αυγής, του Άνθιμου και του Ψωμιάδη, και όλου αυτού του πολύχρωμου και θορυβώδη θίασου των περιφερόμενων γραφικών ελληνολατρών. Ίσως τότε η χώρα μας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με περισσότερη αξιοπρέπεια την κρίση. Ωστόσο, εμείς εδώ μαζί με τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις μένουμε σταθερά και αμετακίνητα προσηλωμένοι στους αγωνιστές τύπου Φωτόπουλου, που μας τυφλώνουν με τα θολά τους φώτα. Σχετικά με τον Ευριπίδη και ό,τι συμβολίζει εξακολουθούμε να μένουμε βαθύτατα νυχτωμένοι, παρά τις θερινές επιδαύριες εξάρσεις. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:12